REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (10 iunie 2019)

Armata Națională își continuă activitatea în mod obișnuit şi nu se implică în criză

Armata Națională își continuă activitatea în mod obișnuit, nu se implică în criză și va rămîne în afara jocurilor politice. Poziţia a fost expusă de conducerea Ministerului Apărării într-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, conform art. 108 (1) din Constituția R. Moldova, Forțele Armate sînt subordonate exclusiv voinței poporului pentru garantarea suveranității, a independentei și a unității, a integrității teritoriale a țării și democrației constituționale.

 

59 de persoane au fost eliberate din penitenciarele din R. Moldova

Săptămîna trecută, în penitenciare a fost înregistrat un număr de 7075 persoane, 59 - persoane eliberate, 66 - reținute și plasate în izolatoarele de urmărire penală, 978 - încadrate benevol în cîmpul muncii. Potrivit planului activităților de educație și asistență psiho-socială, persoanele deținute au beneficiat de 212 ore educative, în baza programelor de schimbare comportamentală și școlarizare. Prezența beneficiarilor la programele educative și psiho-sociale a fost de 2436 persoane.

 

A sosit un nou grup de voluntari ai Corpului Păcii în R. Moldova

Un nou grup de viitori voluntari ai Corpului Păcii în Moldova, ajunşi recent în ţară, se pregătesc pentru a se implica activ în viaţa comunitară a R. Moldova. Timp de doi ani, cei 49 de voluntari, se vor implica activ în viaţa socială a moldovenilor. Aceştia vor preda educaţia pentru sănătate şi limba engleză în şcoli, dar se vor implica şi în proiecte de dezvoltare a comunităţii. Anul trecut 50 de voluntari ai Corpului Păcii au venit în ţara noastră şi au fost implicaţi în mai multe acţiuni.

 

O minoră din Orhei s-a înecat

Ieri, o fetiță de 12 ani din satul Clișova, Orhei a decedat, înecată în rîul Răut. În pericol a fost și sora fetiței de numai 8 ani care a sărit să o salveze, fiind ea la rîndul ei salvată de un bărbat care a observat momentul. Cealaltă nu a mai putut fi salvată. Despre aceasta comunică șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari.

 

O deflagrație s-a produs la Sîngerei

O femeie de 32 de ani, precum și copii ei de 5, 6 și 7 ani au fost internați de urgență la spital, în stare gravă, după ce o deflagrație s-a produs în locuința acestora. Totul s-a produ ieri, în localitatea Pepeni a raionului Sîngerei. Potrivit informațiilor înregistrate, apelul la Serviciul112 a fost recepționat la ora 23:05 minute. La fața locului a fost îndreptat un echipaj de salvatori, poliția și ambulanța. Conform primelor cercetări, deflagraţia s-a produs într-o construcție auxiliară cu suprafața de 40 m2 în urma unei scurgeri de gaze de la o butelie de tip propan – butan.

 

A fost destructurat un grup criminal specializat în trafic de persoane

Administratorul unei agenții de plasare în cîmpul muncii în străinătate cu sediul în mun. Chișinău, cu vîrsta de 30 de ani, membru al unei grupări infracționale transfrontaliere a fost reținut de către procurorii, fiind suspectat de trafic de ființe umane în scop de exploatare prin muncă în țările spațiului UE. În urma investigațiilor s-a stabilit că începînd cu luna septembrie 2018, traficanții urmărind scopul exploatării prin muncă și servicii forțate, sub pretextul angajării la un loc de muncă legalși bine plătit în Portugalia în domeniul agriculturii, au recrutat mai multe persoane originare din R. Moldova. Dacă vinovăția acestora va fi demonstrată, făptuitorii riscă pedeapsa cu închisoare pe un termen de la 7 pînă la 15 de ani.

 

25 de cazuri noi de scarlatină au fost înregistrate în capitală

Un număr de 25 de cazuri noi de scarlatină au fost înregistrate săptămîna trecută în capitală. Informațiile au fost prezentate luni, 10 iunie, la ședința operativă a serviciilor primăriei Chișinău de către șeful interimar al Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate, Carolina Olaru. Potrivit sursei citate, săptămîna trecută în municipiu au fost înregistrate 25 cazuri noi de scarlatină, patru cazuri de oreion şi 36 de cazuri de varicelă. În aceeaşi perioadă, în instituţiile medicale de profil din Chişinău au fost internaţi 11 bolnavi de tuberculoză.

 

Toate taberele din municipiul Chişinău au fost verificate de specialişti

Toate taberele de odihnă din oraș și cele din afara capitalei au fost verificate de specialişti din toate structurile municipale şi sînt gata să primească copiii. Anunțul a fost făcut luni, 10 iunie, de către șeful Direcției generale educație, cultură, tineret și sport a Primăriei Chișinău, Rodica Guțu, în ședința serviciilor primăriei. Potrivit sursei citate, din data de 3 iunie și-au început activitatea 20 de tabere cu sejur de zi, unde timp de 15 zile se vor odihni 1730 de copii.

 

Un film de Dumitru Grosei a fost premiat la un Festival Internațional din Rusia

Filmul documentar ”Reîntoarcerea” în regia lui Dumitru Grosei, a cîștigat unul din cele patru trofee ”Gagara de Aur” la cea de a XXIII-a ediție a Festivalului Internațional de Film și TV ”To save and preserve” din Khanty-Mansiysk, Rusia, care s-a desfășurat în perioada 2-7 iunie. Trofeul cîștigat este pentru secțiunea ”Cel mai bun film de autor”, o secțiune foarte prestigioasă care premiază peliculele cu cel mai mare potențial artistic și cu o viziune inedită.