REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (10 iulie 2018)

Au crescut investițiile în ZEL

Volumul total al investițiilor în Zonele Economice Libere (ZEL) din R. Moldova au constituit 348,6 milioane de lei pînă la 1 ianuarie 2018, în creștere cu 22,7 la sută față de anul 2017. Potrivit Ministerului Economiei, aceasta este cea mai mare creștere anuală a volumului total al investițiilor străine atrase de ZEL din R. Moldova. Sursa citată menționează că, în 2017, ZEL-urile au atras 64,5 milioane de dolari, comparativ cu 54,1 milioane de dolari în 2016. Cel mai mare volum de investiții pentru întreaga perioadă de activitate a fost atras de trei zone libere: 41,9% - ZEL Bălţi (146 milioane dolari), 21,3% - Ungheni-Business (74,1 milioane dolari), 70,1% - ZEL „Expo-Business-Chișinău” (67,4 milioane dolari). La sfîrșitul anului 2017, în cele șapte ZEL din R. Moldova activau 184 de rezidenți. Ei au creat 11926 locuri de muncă, cu 48,6% mai mult decît la începutul anului 2017.

 

Igor Dodon a participat la ceremonia de inaugurare a președintelui Turciei

La invitația părții turce, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a participat la ceremonia de inaugurare a președintelui Recep Tayyıp Erdoğan. La festivitate au fost prezente zeci de delegații oficiale din mai multe țări ale lumii. Igor Dodon l-a felicitat pe omologul său turc cu inaugurarea oficială în funcție. În context, președintele Moldovei a salutat relațiile de bună prietenie stabilite dintre cele două țări. De asemenea, Igor Dodon a mulțumit pentru sprijinul acordat țării noastre în realizarea mai multor proiecte sociale, economice, umanitare, inclusiv a proiectului de renovare a sediului instituției prezidențiale.

 

FMI a îmbunătățit prognoza creșterii economice a R. Moldova

Fondul Monetar Internațional (FMI) a îmbunătățit prognoza de creștere a economiei moldovenești pentru anul curent, la 3,8 la sută, de la 3,0 la sută, cît anticipa la evaluarea precedentă a programului cu R. Moldova. Raportul FMI privind rezultatele celei de-a treia evaluări a realizării Programului de colaborare cu Moldova estimează că Produsul Intern Brut (PIB) va atinge, la sfîrșitul anului, nivelul de 163 miliarde de lei, față de previziunile anterioare de 160.1 miliarde. Datele Ministerului Economiei și Infrastructurii denotă că în ultimii patru ani PIB-ul țării a crescut în valoare nominală cu 40 miliarde de lei, iar în următorii trei ani, pînă în 2021 se așteaptă la un avans de 50 miliarde de lei.

 

În primul semestru, au fost alocate 120 mln de lei pentru plata subvențiilor

Circa o mie de producători agricoli din R. Moldova vor primi din partea statului subvenții în valoare de peste 120 milioane de lei. Banii au fost autorizați spre plată de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Resursele alocate vor fi utilizate în particular pentru procurarea tehnicii și utilajului agricol, respectiv, construcția caselor de ambalare, frigidere de păstrare a fructelor, strugurilor și legumelor. Cele mai multe solicitări de subvenții au fost depuse de agricultorii din raioanele Cahul și Edineț. Totodată, AIPA a început campania de recepționare a dosarelor de acordare a subvențiilor în avans, oferite tinerilor și femeilor care vor lansa afaceri în agricultură.

 

Structurile vamale din R. Moldova și Finlanda au semnat o declaraţie de cooperare

Serviciul Vamal al R. Moldova și Vama din Finlanda vor realiza schimburi de informații și experiență în mai multe domenii precum aplicarea procedurilor simplificate, antifraudă sau pregătirea profesională a personalului. O declaraţie comună în acest sens a fost semnată de către directorul Serviciului Vamal al R. Moldova, Vitalie Vrabie și omologul său finlandez, Antti Hartikainen, aflat într-o vizită de lucru la Chișinău. În cadrul întrevederii cei doi oficiali au menționat importanța stabilirii unor noi forme de interacțiune pentru dinamizarea relațiilor comerciale dintre state. ”Am certitudinea că acest document va contribui la intensificarea dialogului instituit și, drept rezultat, la o sporire a schimburilor comerciale între R. Moldova și Finlanda”, a spus Vitalie Vrabie.

 

Guvernarea promite majorări de salarii pentru anumite categorii

Primarii şi angajaţii administraţiei publice locale vor avea salarii mai mari cu 50 la sută. Afirmaţia a fost făcută marți, 10 iulie, de vicepreşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Cebotari. Potrivit sursei citate, majorările salariale ar putea fi aplicate deja din luna august. El a specificat că suplimentele salariale vor fi acordate din contul veniturilor în creștere la bugetul de stat, dar și din contul veniturilor suplimentare înregistrate în raioane. ”Pentru următoarea jumătate de an, banii vor fi luaţi din bugetul de stat, iar din anul viitor, vor fi identificate și alte surse de finanțare”, a opinat Cebotari.

 

La Ungheniși Călărași vor fi modernizate sistemele de aprovizionare cu apă

Peste cinci milioane de euro va oferi Uniunea Europeană pentru reabilitarea și extinderea sistemelor de aprovizionare cu apă din orașele Ungheni și Călărași. În acest sens au fost semnate contractele de elaborare a documentației tehnice de execuție a proiectelor, iar lucrările propriu-zise urmează să înceapă în anul 2019. Lucrările de reabilitate a apeductelor din orașele Ungheni și Călărași fac parte din proiectul "Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și de eficiență energetică în clădirile publice", implementat în cooperare cu proiectul "Modernizarea serviciilor publice locale în R. Moldova" (MPSL). În cadrul MSPL, realizat cu susţinerea Guvernului Germaniei, vor fi construite și puse în funcțiune zece sisteme de infrastructură în domeniul aprovizionării cu apă.

 

Benzina și motorina se scumpesc

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat marți, 10 iulie, prețurile plafon la carburanți pentru următoarele două săptămîni, la benzină cu 39 de bani mai mari decît cele anterioare, iar la motorină – cu 25 de bani. Prețul plafon la cea mai solicitată benzină Premium-95 pentru perioada 10-24 iulie a fost stabilit la nivel de 19,49 lei pentru un litru, iar pentru motorină – de 17,25 lei per litru. Noile prețuri la benzină și motorină vor intra în vigoare la miezul nopții. Operatorii nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decît cele stabilite de ANRE. Autoritatea de reglementare în energetică explică scumpirea carburanților prin majorarea cu 3,4 la sută a cotațiilor medii Platts, pînă la 25,42 dolari SUA pentru o tonă de benzină și respectiv cu 2,29 la sută, pînă la 14,80 dolari SUA pentru o tonă de motorină.