REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (10 ianuarie 2019)

Aproape 13 mii de persoane au avut nevoie de asistenţa medicilor în minivacanţa de Crăciun

Pe parcursul zilelor de odihnă între data de 4 şi 8 ianuarie, 12994 de persoane din întreaga țară au solicitat asistența medicilor de la salvare. Potrivit datelor Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în această perioadă, medicii de pe ambulanţe au intervenit în cazul a 26 de accidente rutiere, unde au acordat primul ajutor pentru 37 de persoane traumatizate. În aceeaşi perioadă, medicii au fost solicitaţi şi în cazul a 10 pacienți care s-au intoxicat cu monoxid de carbon, dintre care cinci copii. Echipele de urgență au acordat ajutor specializat şi pentru 11 pacienți care au făcut hipotermie.

 

Banca Mondială estimează o creștere a economiei moldovenești cu 3,8 la sută, în anul 2019

Economia R. Moldova va crește cu 3,8 la sută, în anul 2019, fiind alimentată de consumul privat, pe fondul creșterii reale a salariilor și redresării remiterilor, potrivit ediției din ianuarie a raportului „Global Economic Prospects” (Perspectivele Economice Globale). Instituţia financiară internaţională se aşteaptă totodată ca R. Moldova să înregistreze pentru 2018 o creştere a Produsului Intern Brut de 4,8%, în creștere cu un punct procentual faţă de prognoza din iunie.

 

Serviciul Vamal a încasat anul trecut la bugetul de stat 21,4 miliarde lei

Serviciul Vamal a încasat anul trecut la bugetul de stat 21,4 miliarde lei, cu 1 mlrd 038 mil. lei mai mult față de anul 2017. Potrivit Serviciului Vamal, valorile sînt în creștere și în cazul exporturilor. În anul 2018, acestea au crescut cu 1 mlrd 950 mil. de lei, constituind 39,4 miliarde lei. Ponderea cea mai mare în structura veniturilor o dețin plățile provenite din administrarea TVA, care constituie 67,1%, urmate de accize cu 25,3% și respectiv, taxele vamale care au o contribuție de 5,2%.

 

Peste 100 de concurenți electorali au fost înregistrați în circumscripțiile uninominale

În circumscripțiile uninominale, pînă pe 9 ianuarie, au fost înregistrați 102 concurenți electorali. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, pînă la finele perioadei de depunere a actelor în vederea înregistrării grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de deputat în Parlament în cele 51 de circumscripții uninominale, au fost înregistrate 401 grupuri, transmite IPN. Dintre acestea, 141 de grupuri de inițiativă au depus, la consiliile electorale de circumscripție electorală uninominale, listele de subscripție și dosarele solicitate în vederea examinării înregistrării candidaților. Perioada de depunere a cererilor pentru înregistrare în calitate de concurent electoral se încheie la 24 ianuarie 2019.

 

Peste 4,3 mii de persoane au fost instruite de Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe

Instituția Publică „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” (CTIF) a organizat și desfășurat anul trecut 298 cursuri de instruire, la care au participat 4 315 de persoane care utilizează sau doresc să utilizeze sistemele informaționale automatizate în domeniile: finanțe publice, fiscal, vamal și achiziții publice, sisteme administrate de CTIF. Majoritatea cursurilor au fost ghidate de formatorii Centrului de instruire din cadrul CTIF, celelalte – de formatori din cadrul Ministerului Finanțelor și instituțiilor subordonate acestuia.

 

Numărul cazurilor de rabie a crescut cu 50 la sută în 2018

Numărul cazurilor de rabie a crescut cu 50 la sută în 2018, totodată s-au extins şi teritoriile afectate. Specialiştii de la Serviciul Sanitar-Veterinar au anunţat că anul trecut au fost depistate 91 de animale contaminate cu virusul rabic, ce constituie o creştere cu 54% în raport cu anul 2017. În același timp, a crescut de la 25 pînă la 29 numărul teritoriilor administrative unde s-au depistat animale bolnave, cazuri de rabie animalieră fiind diagnosticate în 22 raioane din dreapta şi în toate şapte raioane din stînga Nistrului.

 

Peste 24 de mii de moldoveni din diasporă vor participa la scrutinul parlamentar

Peste 24 de mii de moldoveni din diasporă s-au înregistrat pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale (CEC) pentru a participa la alegerile parlamentare din februarie. Cei mai activi au fost moldovenii din Italia unde s-au înregistrat peste cinci mii de cetățeni ai R. Moldova. Cei mai mulți alegători sînt înregistrați pe circumscripția nr. 50 (Europa de Vest) – peste 20 de mii de persoane. În circumscripția nr. 51 (SUA și Canada) s-au înregistrat peste 2700 de moldoveni, iar în circumscripția nr. 49 (Europa de Est), aproape o mie de moldoveni. În Marea Britanie s-au înregistrat peste trei mii de persoane, iar țări precum Germania, Franța, România – cîte aproximativ două mii de persoane. În același timp, cîte aproximativ o mie de persoane s-au înregistrat în Irlanda, Canada și SUA.