REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (10 ianuarie 2018)

Consiliul Superior al Procurorilor și-a ales preşedintele

Angela Motuzoc, anterior adjunctă a procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău, a fost aleasă, miercuri, 10 ianuarie, în calitate de Preşedinte al Consiliului Superior al Procurorilor. Candidatura ei a fost votată de nouă membri din cei zece prezenţi la şedinţă.

Mandatul membrilor aleşi în CSP, inclusiv al şefului entităţii, este de patru ani, iar aceeaşi persoană nu poate deţine funcţia timp de două mandate consecutiv.

Angela Motuzoc a ocupat funcţia de adjunct-interimar al procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău din anul 2016. Ea este procuror încă din anul 2000 şi a revenit la Procuratura municipiului Chişinău în 2012.

 

Moldovenii ar putea pierde dreptul la libera circulație în UE

Situația din R. Moldova este îngrijorătoare și prezintă un declin în ceea ce privește aproape toate angajamentele asumate. Concluzia respectivă a fost publicată într-un raport al Comisiei Europene privind implementarea mecanismului de monitorizare a regimului liberalizat de vize.

Potrivit autorilor raportului, în R. Moldova sînt raportate întîrzieri grave și interferențe politice în ceea ce privește măsurile anticorupție și combaterea spălării banilor, care fac parte, de asemenea, din cerințele privind vizele.

Comisia Europeană avertizează că lipsa de progres, mai ales în lupta împotriva corupției, pune în pericol îndeplinirea acestor cerințe și solicită „acțiuni imediate”, inclusiv o nouă legislație împotriva spălării banilor și asigurarea independenței Autorității Naționale de Integritate.

 

Două obiecte suspecte au fost depistate în centrul capitalei

Două obiecte suspecte, care s-a presupus inițial că ar putea fi obuze, au fost depistate, miercuri, 10 ianuarie, în Parcul Ștefan cel Mare și Sfînt din centrul capitalei. Zona a fost îngrădită de oamenii legii.

Natalia Stati, ofiţer de presă al Poliției capitalei, a comunicat că oamenii legii s-au autosesizat după apariţia pe o reţea de socializare a unor fotografii cu obiectele suspecte. „La faţa locului s-au deplasat grupa operativă de la Inspectoratul de Poliţie Buiucani şi salvatori. Perimetrul din apropierea obiectelor suspecte a fost îngrădit şi au fost solicitaţi geniştii şi angajaţii Bombteh”, a spus Stati.

Ulterior alarma s-a dovedit a fi falsă, obiectele suspecte fiind accesorii folosite pentru izolarea cablului electric.

 

Șeful statului a criticat învestirea noilor miniștri

Șeful statului, Igor Dodon, a criticat, miecuri, 10 decembrie, învestirea în funcții a noilor membri ai Guvernului Filip.

Oficialul a subliniat că noii miniștri sînt lipsiți de legitimitatea cuvenită. „În alt context politic și geopolitic, ar fi fost justificată o ieșire în forță a poporului pentru a pune capăt acțiunilor sfidătoare ale guvernării. Acum însa, cînd pînă la declanșarea alegerilor parlamentare au rămas doar cîteva luni, trebuie să evităm emoțiile”, a scris Dodon pe o rețea de socializare.

Totodată, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a anunțat că la primele ședințe plenare ale sesiunii de primăvară-vară a parlamentului „formațiunea va veni cu inițiativa de a introduce moțiunea de cenzură contra noilor membri ai Guvernului”.

 

APCE va reveni la problema regiunii transnistrene săptămîna viitoare

Noul vice-ministru pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, va participa săptămîna viitoare la ședința Subcomitetului APCE privind conflictele dintre statele membre ale Consiliului Europei. Anunțul a fost făcut miercuri, 10 ianuarie, după ce Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a semnat decretele de numire în funcție a noilor membri din Guvern.

Lisnic a comunicat că următorii pași în soluționarea conflictului transnistrean țin de implementarea celor patru decizii protocolare semnate la sfîrșitul anului 2017 de către Chișinău și Tiraspol.

Autoritățile de la Tiraspol au anunțat ieri că vor delega reprezentanți la ședința Subcomitetului privind conflictele dintre statele membre ale Consiliului Europei. La întrunire au primit invitații așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev precum și președintele sovietului suprem, Alexandr Șerba.

 

O judecătorie din Rusia a menținut mandatul de arest pe numele liderului PDM

Judecătoria orășenească a Moscovei a menținut, miercuri, 10 ianuarie, în vigoare mandatul de arest emis de o instanță inferioară pe numele liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Democraţii califică decizia respectivă drept ”şantaj politic făcut într-un an electoral”.

Purtătorul de cuvînt al PDM, Vitalie Gămurari, a opinat că decizia instanţei din Rusia nu întîmplător a fost pronunţată astăzi, tocmai cînd speakerul Andrian Candu a promulgat legea care interzice propaganda rusească pe teritoriul Republicii Moldova.

Anterior, în presa din Rusia au apărut informaţii precum că liderul democraţilor ar fi cercetat penal, pe numele lui fiind emis un mandat de arest. Atunci PDM a calificat informaţiile drept ”acţiuni provocatoare de hărţuire politică”.