REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (10 decembrie 2018)

Peste 1300 de șoferi au fost sancționați în weekend

Peste 1300 de șoferi au fost documentați în weekend de angajații Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP) pentru încălcarea regulilor rutiere. Ofițerul de presă al inspectoratului nominalizat, Natalia Golovco, a specificat că din cei 1300 conducători, 566 de şoferi au fost depistați în trafic cu viteza peste limita admisă, 23 conducători auto au urcat la volan după ce au consumat alcool, iar 41 de persoane conduceau fără a avea permis de conducere. Totodată, în această perioadă au avut loc 18 accidente rutiere grave, soldate cu patru persoane decedate și alte 23 traumatizate.

 

Președintele R. Moldova a criticat decizia Curții Constituționale privind suspendarea sa din funcție

Șeful statului Igor Dodon a criticat decizia Curții Constituționale (CCM) privind suspendarea sa din funcție. Decizia magistraților CCM a fost luată luni, 10 decembrie, după ce președintele a refuzat promulgarea a cinci acte legislative. „Curtea Constituțională din nou a luat decizia de a transmite președintelui parlamentului și/sau premierului dreptul de a promulga cîteva legi, după ce am refuzat să semnez un pachet de legi antipopulare, adoptate de către majoritatea parlamentară care pleacă. Nu voi ceda în niciuna din aceste chestiuni și sînt sigur că poporul mă va susține în acest caz. După alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, toate aceste legi vor fi anulate”, a scris Dodon pe o rețea de socializare.

 

Meteorologii au anunțat Cod Galben de ceață

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat pentru luni, 10 decembrie, Cod Galben de ceață, pe întreg teritoriul țării. Potrivit meteorologilor, ceața se va menține pe arii extinse, izolat cu vizibilitate mai mică de 200 de metri. Sinopticianul Ala Bîrsa a menționat că în prezent ceața acoperă întreg teritoriul țării. „Aceasta va exista și mîine, însă nu va fi atît de densă și se va menține doar în unele regiuni”, a spus Bîrsa.

 

Numărul cazurilor de viroze a crescut în capitală

Circa 3000 de persoane din capitală au ajuns săptămîna trecută în instituțiile medico-sanitare publice cu infecții respiratorii acute. Anunțul a fost făcut luni, 10 decembrie, de către reprezentanta direcţiei Asistenţă socială şi sănătate, Violeta Baltă. Conform datelor, numărul cazurilor de viroze a crescut 4,4% față de săptămîna trecută, cînd s-au înregistrat 2850 de cazuri.

 

Vama a adus la buget aproape jumătate de miliard de lei, în doar o săptămînă

Veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit, în perioada 3-9 decembrie, 498,7 milioane lei, fiind perfectate în total 11.804 de declarații vamale. La capitolul combaterea fraudelor vamale, pe parcursul săptămînii trecute, au fost relevate 146 de încălcări. Cele mai frecvente se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul R. Moldova a autoturismelor cu numere de înmatriculare străine, încălcarea termenelor de tranzit sau de depunere a declarației vamale, nedeclararea sau declararea neautentică a mărfurilor de larg consum etc.

 

A început perioada electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie

Perioada electorală pentru alegerile parlamentare 24 februarie 2019 a început, luni, 10 decembrie și se va finaliza odată cu data confirmării rezultatelor alegerilor de către Curtea Constituțională. Programul calendaristic cuprinde informarea alegătorilor și instruirea funcționarilor electorali despre particularitățile participării la vot în baza sistemului electoral mixt. Desemnarea candidaților pentru funcția de deputat și înregistrarea acestora în calitate de concurenți electorali va începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor, adică pe 26 decembrie curent.

 

ANSA anunță că au fost eradicate toate focarele de pestă porcină la porcii domestici

Au fost ridicate restricțiile pe ultimele trei focare de pestă porcină stabilite în localitățile Paicu și Zîrnești, mun. Cahul, informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Potrivit sursei citate, astfel au fost închise toate focarele de PPA înregistrate la porcii domestici în republică. Agenția menționează că vor fi acordate despăgubiri proprietarilor de animale sacrificate, ucise sau altfel afectate în urma lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, despăgubiri care se estimează la cca 788 817 lei.