REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (10 aprilie 2018)

Două articole din Constituţie vor fi modificate

Curtea Constituţională a R. Moldova a decis marți, 10 aprilie, modificarea articolelor 50 și 51 din Constituție. În urma deciziei CCM, sintagma „handicapaţi” și „handicapate” va fi modificată cu “persoane cu dizabilităţi”. Magistraţii de la Curte au avizat pozitiv iniţiativa legislativă a 38 de deputaţi ce prevede modificarea Legii supreme. Potrivit autorilor, proiectul are scopul de a proteja, asigura și a promova condiții de egalitate în exercitarea deplină a drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor cu dizabilități, precum și respectul pentru demnitatea lor. Temei pentru elaborarea inițiativei legislative a servit raportul avocatului poporului, dar și Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități, care spune că este esențială interzicerea tuturor tipurilor de discriminare. Hotărîrea CCM este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

 

R. Moldova va beneficia de ajutor din partea R. Belarus

Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lucașenco a semnat decretul cu privire la oferirea asistenței tehnice R. Moldova. Astfel țara noastră va primi mai multe tractoare МТЗ-82. ”Această decizie este direcționată în vederea consolidării cooperării belaruso-moldovenești și dezvoltarea ulterioară dintre cele două țări în spiritul tradițiilor și asistenței reciproce”, se menționează în comunicatul de presă al servicului de presă al Președintelui Lucașenco.

 

Accesul transportului privat pe teritoriul cimitirelor va fi restricționat

Accesul transportului privat pe teritoriile cimitirelor din capitală va fi restricționat în preajma sărbătorii Paştele Blajinilor. Potrivit Primăriei capitalei, restricția este impusă în legătură cu executarea lucrărilor de salubrizare şi amenajare de către serviciile de profil. Astfel, din data de 11 aprilie, va fi limitat accesul automobilelor pe teritoriul Cimitirului „Sf. Lazăr” din str. Doina, iar din 13 aprilie – pe teritoriile celorlalte cimitire din oraş: Cimitirul „Central” din str. A. Mateevici; Cimitirul „Catolic” din str. Trandafirilor, 11; Cimitirul „Sf. Treime” din şos. Munceşti; Cimitirul „Sculeni” din stradela Călăraşi şi Cimitirul „Şt. Ciobanu” din str. Decembriştilor, 39. În acest an, Paștele Blajinilor este marcat la 15 și 16 aprilie.

 

Au demarat trei proiecte de asigurare cu apă în nordul ţării

Trei proiecte de alimentare cu apă şi canalizare în nordul ţării şi-au luat startul, după ce au fost constituite Comitete directoare locale. Este vorba de programe de îmbunătăţire a serviciilor de asigurare cu apă în oraşele Drochia, Făleşti şi Edineţ, ce vor fi implementate de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). Comitetele directoare locale vor servi în calitate de platformă pentru a asigura o mai bună cooperare între principalele părţi interesate în implementarea proiectelor, în particular, și a politicii de dezvoltare regională, în general. Denis Parea, consultant național GIZ în servicii publice locale, a menționat că structurile nou-create vor oferi soluții pentru orice probleme care ar putea apărea pe parcursul implementării proiectelor și, totodată, vor oferi mai multă responsabilitate părților implicate la nivel local. În urma realizării celor trei proiecte, rețelele de alimentare cu apă din Edineț vor fi extinse cu 4,5 km, iar 22,9 km vor fi reabilitate. În orașul Fălești, 11,5 km de rețele de alimentare cu apă vor fi reabilitate. Totodată, la Fălești rețelele de alimentare cu apă vor fi extinse cu 2,4 km și vor fi construite 2,6 km de rețele de aducție. În orașul Drochia, vor fi reabilitați 4,6 km de aducție de apă potabilă sub presiune și 8,5 km de rețele de alimentare cu apă. Mai mult, rețelele de alimentare cu apă din Drochia vor fi extinse cu 8,9 km.

 

În Letonia a fost prezentat un film despre Grigore Vieru

Relațiile dintre R. Moldova și Letonia au devenit subiectul filmului „Valuri în pustiu”, prezentat la Riga la muzeul scriitorului Imants Ziedonis. Evenimentul a fost organizat în capitala letonă cu concursul Ambasadei R. Moldova din această țară. Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, filmul documentar „Valuri în pustiu” cu protagonistul Leons Briedis, poet, nuvelist, eseist și traducător leton, povestește despre legătura poetului față de R. Moldova, valoarea versurilor lui Vieru pentru poporul leton, în special poezia “În limba ta”, care a devenit în anii ’80 „imnul neoficial al renașterii naționale” în Letonia (“Dzimta Valoda”). Filmul „Valuri în pustiu” este regizat de Olga Lucovnicova, membru al Uniunii Cineaștilor din R. Moldova, aflată la Riga în cadrul programului Erasmus+, realizat în cooperare cu Centrul leton pentru dezvoltarea tineretului și sprijinit de Ambasada R. Moldova în Letonia.

 

Peste 6000 de copii s-au intoxicat cu substanţe chimice în ultimii cinci ani

Aproape 6200 de copii s-au intoxicat cu substanțe chimice în ultimii cinci ani, dintre aceştia 18 au decedat. Datele au fost prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică care a creat un grup de lucru pentru elaborarea unui ghid practic în domeniul prevenirii intoxicațiilor acute de etiologie chimică în rîndul copiilor. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cele mai multe cazuri de intoxicaţii în rîndul minorilor au fost cele provocate de medicamente - 2728, de alcool - 878, gaze - 560 și pesticide - 232 cazuri. Conform sursei citate, printre cauzele ce au dus la intoxicații predomină: accesul liber al copiilor la substanțe chimice; comercializarea aerosolilor lacrimogene și pesticidelor în locuri neautorizate; lipsa unui control optim asupra legalității reambalării în fiole, pachete și alte recipiente a produselor enumerate.

 

Circa 150 de mii de persoane au traversat frontiera în perioada sărbătorilor pascale

Astfel, în intervalul 2 – 8 aprilie, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit peste 340 de mii, dintre care circa 200 de mii de traversări au fost pe sensul de intrare în R. Moldova. Cea mai aglomerată zi din săptămîna precedentă a fost vineri, fiind semnalat un flux de peste 62 de mii de persoane. Totodată, în ziua de Paști a fost înregistrat un flux de 25 de mii de persoane, dintre care peste 13 mii au fost cetățeni străini. Purtătorul de cuvînt al Serviciului Vamal, Cristina Rău, a specificat că, în această perioadă, printre cele mai tranzitate puncte de trecere au fost Leușeni și Sculeni. De asemenea, în ultimele 24 de ore, în punctele de trecere, fluxul de persoane a constituit aproape 45 de mii de traversări, dintre care un număr mai mare de treceri - 25 000 a fost înregistrat pe sensul de ieșire din R. Moldova.

 

Pompierii au instalat detectoare de fum la 1000 de familii din țară

Angajaţii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au instalat detectoare de fum la 1000 de familii din țară în cadrul Campaniei Naționale “O casă protejată, o viață salvată”. Ofiţerul de presă al inspectoratului nominalizat, Liliana Pușcașu, a specificat că pompierii au montat astfel de dispozitive în case din raioanele Soroca, Edineț, Căușeni, Călărași, Briceni, Florești, Ungheni, Taraclia, Comrat, Cahul și municipiul Chișinău. “Cele mai multe persoane care au beneficiat de detectoare au fost cele cu mai mulți copii, vîrstnicii, dar și bolnavii țintuiți la pat”, a spus Pușcașu. Potrivit sursei citate, scopul campaniei lansate de Ministerul Afacerilor Interne este de a preveni incendiile și intoxicațiile cu monoxid de carbon în urma cărora au de suferit persoane.