REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1 septembrie 2020)

Peste 35 mii de copii au mers anul acesta în clasa I

Instituțiile de învățământ din țară au dat astăzi start noului an de învățământ. Peste 35 mii de micuți au mers în clasa I, arată datelor estimative ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Prima zi de școală, care de obicei începea cu careuri festive, în anul curent a demarat altfel, din cauza pandemiei de COVID-19. Copiii au fost așteptați de dimineață direct la ore. Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, Culturii și Cercetării, în 75 la sută dintre instituțiile de învățământ, elevii vor fi prezenți fizic la lecții, iar în celelalte școli învățământul tradițional va fi combinat cu cel online.

 

În turul doi al Ligii Europa la fotbal, Sfântul Gheorghe Suruceni va juca cu Partizan Belgrad

În turul doi preliminar al Ligii Europa la fotbal, echipa Sfântul Gheorghe Suruceni va juca cu formația Partizan Belgrad din Serbia. La Nyon, Elveția, a avut loc ieri tragerea la sorți pentru echipele calificate în turul doi preliminar al Ligii Europa la fotbal. Astfel, la data de 17 septembrie, Sfântul Gheorghe Suruceni va juca, la Orhei, meciul de calificare în turul trei al Ligii Europa. Echipa din Suruceni s-a calificat în turul doi al Ligii Europa la fotbal după ce a trecut în deplasare de lidera campionatului Belarusului, Șahtior Saligorsk cu 4-1, în urma loviturilor de departajare.

 

Autoritățile ruse au încheiat urmărirea penală în dosarul Laundromat: Plahotniuc, Usatîi și Platon, în căutare

Ministerul de interne de la Moscova a încheiat urmărirea penală în dosarul "Laundromat", în care sînt vizați Vlad Plahotniuc, Renato Usatîi si Veaceslav Platon. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, în 2013, Plahotniuc și Platon au pus la cale scoaterea ilegală a 500 de miliarde de ruble din băncile din Federația Rusă. Planul a fost realizat cu ajutorul primarului de Bălți, Renato Usatîi. La spălătoria rusească au participat și mai mulți bancheri ruși. Autoritățile ruse anunță că Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi sînt dați în urmărire internațională pentru a fi reținuți și plasați în arest.

 

Peste 40 mii de angajați din sistemul medical vor primi de astăzi salarii mai mari

Peste 40 mii de angajați din sistemul medical, printre care medici, asistenți medicali, infirmiere și șoferi de ambulanțe, vor primi de astăzi salarii mai mari cu 30 la sută. Șeful statului, Igor Dodon, a specificat azi, la finele ședinței comune cu conducerea țării, că aceasta este prima etapă de creștere a salariilor pentru personalul medical, urmând alte două, pentru ca până în vara anului 2021 salariile să fie dublate. „Anul 2020 este primul an când și pensiile vor fi indexate de două ori pe an”, a precizat Dodon.

 

Șeful statului consideră că actualul legislativ trebuie dizolvat

Actualul Parlament nu corespunde rezultatelor alegerilor din februarie 2019 și trebuie dizolvat. Declarația a fost făcută astăzi de către șeful statului, Igor Dodon. El a menționat că astăzi urmează să se întâlnească cu reprezentanții din conducerea celor două partide aflate la guvernare, pentru a discuta agenda acțiunilor următoare. Printre subiectele care vor fi discutate ar fi și scenariul privind modalitatea de dizolvare a actualului Parlament, pentru a organiza alegeri parlamentare anticipate.

 

CAN a desfăşurat percheziţii pe 22 de adrese din capitală

Centrul Naţional Anticorupţie /CNA/ şi procurorii au desfășurat astăzi percheziţii pe 22 de adrese din capitală, în cadrul unor dosare penale pornite pe fapte de corupere activă, pasivă şi escrocherie, comise de către un grup de persoane angajate ale Întreprinderii Municipale „Combinatul Serviciilor Funerare”. Potrivit purtătorului de cuvânt a CNA, Angela Starinschi, în dosare este vizată administraţia cimitirului Sfântul Lazăr din Chişinău. “Funcţionarii sînt bănuiţi că ar fi obţinut profituri ilegale din vânzarea locurilor de înhumare pentru decedaţi, dar şi pentru rezervarea acestora”, a spus Starinschi.

 

Peste 80 de șoferi au fost prinşi băuţi la volan în timpul minivacanței

Peste 80 de șoferi au fost prinşi băuţi la volan și peste 2000 au depășit limita de viteză în cele cinci zile de odihnă de la finele lunii august. Potrivit datelor Inspectoratului Național de Securitate Publică, în timpul minivacanței, inspectorii au aplicat sancțiuni pentru 4200 de conducători auto care au încălcat regulile de circulație. Astfel, peste 80 de șoferi au fost depistați conducând în stare de ebrietate, alți nouă au refuzat să treacă testul alcoolscopic. Circa 253 nu aveau cuplată centura de siguranță, iar 602 conducători auto au încălcat regulile de înmatriculare sau de înregistrare de stat, de revizie tehnică a vehiculelor.

 

Școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană au început anul școlar

Peste 1600 de elevi și 400 de profesori din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, dar și ceilalţi profesori şi elevi din școlile de pe malul drept, care se află în Zona de Securitate, în care activează şi studiază profesori, şi respectiv elevi din stânga Nistrului, și-au început astăzi anul de studii 2020-2021. Aceste opt instituţii de învăţământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană se află în gestiunea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi urmează programul de studii similar instituţiilor de pe malul drept al Nistrului.

 

Vama a încasat peste 13 miliarde de lei în primele opt luni ale anului curent

Încasările Serviciului Vamal (SV) în primele opt luni ale acestui an se ridică la peste 13.8 miliarde de lei, în luna august fiind colectate la bugetul de stat circa două miliarde de lei. Potrivit datelor SV, pe parcursul lunii trecute, au fost perfectate 41704 de declarații vamale și constatate 340 de încălcări ale legislației vamale. Cele mai frecvente încălcări se referă la încălcarea termenelor de tranzit sau de depunere a declarației vamale, nedeclararea sau declararea neautentică a mărfurilor de larg consum.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
09.03.24 - 11:42