REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1 octombrie 2020)

Teatrul Mihai Eminescu se redeschide

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Capitală și-a redeschis ușile. Stagiunea de toamnă începe astăzi cu spectacolul “Cîntec de leagăn pentru bunici” de Dumitru Matcovschi. Din cauza pandemiei de coronavirus instituția este obligată să respecte anumite reguli. Vor fi accesibile doar jumătate din numărul total de locuri, iar publicul va trebui să-și dezinfecteze mîinele și să poarte mășt

 

Băiatul din raionul Fălești dispărut de 5 zile a fost găsit fără suflare

A fost găsit decedat băiatul de 15 ani din raionul Fălești care a dispărut la data de 25 septembrie. Trupul neînsuflețit al minorului a fost găsit în seara de 30 septembrie. Minorul a fost găsit decedat în adiacentul drumului dintre localitățile Catranîc și Glinjeni. Cauzele decesului urmează a fi stabilite în cadrul expertizei medico-legale.

 

Salvatorii continuă să intervină în urma ploilor din UTA Găgăuzia

Salvatorii continuă să gestioneze situaţia în urma precipitaţiilor abundente în UTA Găgăuzia. La faţa locului activează Statul Major al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Pe parcursul zilei de ieri, salvatorii, poliţiştii, carabinierii, soldaţii, dar şi reprezentanţii autorităţilor publice locale s-au mobilizat efectuînd lucrări de curăţare a nămolului în 27 de gospodării din oraşul Comrat. Totodată, au fost eliberate de deşeuri patru fîntîni, iar mai multe porţiuni de drum local au fost curăţate de nămol.

 

Astăzi este Ziua Internațională a Persoanelor Vîrstnice

Astăzi, 1 octombrie, sărbătorim Zilei Internaționale a Persoanelor Vîrstnice. În R. Moldova, la începutul anului 2020, locuiau 574,9 mii persoane în vîrstă de 60 ani şi peste, ceea ce constituie 21,8% din numărul total al populației cu reședință obișnuită. Din numărul total al vîrstnicilor, circa 60% erau femei, fiecare a treia persoană era între 60-64 ani, iar 10,9% constituiau persoanele care au depășit vîrsta de 80 ani.

 

Ministrul Agriculturii a participat la ceremonia de deschidere a festivalului moldo-rus: „Ziua Cîmpului”

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a participat la ceremonia de deschidere a festivalului moldo-rus, „Ziua Cîmpului”, care a avut loc la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” din satul Pașcani, raionul Criuleni. Evenimentul agroindustrial se desfășoară timp de două zile, 30 septembrie – 1 octombrie, găzduiește seminare tematice, întîlniri bilaterale, prezentări de tehnică agricolă, demonstrații de echipamente și utilaje noi în sectorul agroindustrial.

 

Monitorul Oficial a publicat un proiect de lege pentru modificarea Constituţiei

Monitorul Oficial din 1 octombrie a publicat hotărîrea Guvernului privind aprobarea proiectului de lege pentru modificarea Constituției R. Moldova. Printre modificările incluse în proiect este prevederea, conform căreia „judecătorii instanțelor judecătorești se numesc în funcție, în condițiile legii, pînă la atingerea plafonului de vîrstă, de către Președintele R. Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele R. Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii”.

 

Autoritățile publice locale au tot sprijinul Guvernului în soluționarea problemelor, asigură premierul Ion Chicu

În cadrul vizitei de lucru în raionul Ialoveni, prim-ministrul Ion Chicu a avut astăzi o ședință cu reprezentanții autorităților publice locale unde au fost discutate problemele din localități, dar și identificate soluții pentru depășirea acestora, a relatat Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. Ion Chicu a informat reprezentanții APL despre situația bugetară din acest an și tendințele observate pe dimensiunea încasărilor la buget în al treilea trimestru. „Guvernul își va onora toate angajamentele față de cetățeni. Începînd cu astăzi, cei 660 mii de beneficiari ai ajutorului social, vor primi indemnizații unice, în mărime de 900 de lei. Guvernul va continua politicile de susținere a populației vulnerabile din punct de vedere financiar", a menționat premierul.

 

Doi indivizi cu vîrstele de 16 ani și 36 de ani au fost reținuți pentru comiterea unui dublu omor

Două cadavre au fost depistate într-o clădire părăsită vis-a-vis unui bloc locativ din sectorul Botanica, al capitalei. La examinarea cadavrelor de către medicul legist, la ambele au fost depistate mai multe plăgi tăiate-înțepate în regiunea capului și feței, și abdomenului, urmare ce au dus la decesul victimelor. Aceștia s-au dovedit a fi un bărbat în vîrstă de 48 ani și o femeie de 33 de ani, ambii fără loc permanent de trai. Suspecții în comiterea infracțiunii sînt cercetați penal în conformitate cu prevederile art. 145 C.P ,,Omor intenționat”, care conform legislației se pedepsește cu închisoare pe un termen de la 10 la 15 ani.

 

Un bărbat din Hîncești a murit la spital după ce s-a autoincendiat cu o sticlă de benzină

Un bărbat în vîrstă de 40 de ani a decedat la spital din cauza unor arsuri grave, după ce s-a autoincendiat cu o sticlă de benzină. Cazul a avut loc ieri, poliția fiind alertată de vecinii victimei, care au observat bărbatul în timp ce aceasta și-a dat foc. Potrivit ofițerului de presă al IP Hîncești, Cristina Vicol, bărbatul de 40 de ani s-a stropit cu o sticlă de benzină, după care și-a dat foc. La fața locului a intervenit poliția și ambulanța, bărbatul fiind transportat la spital cu leziuni grave. La scurt timp acesta a decedat.

 

Prunele moldovenești au ajuns în Italia

Primul camion cu prune moldovenești din recolta 2020 a ajuns în Italia. „Contactul cu importatorul l-am stabilit cu ajutorul Asociației Moldova Fruct. Am transmis oferta noastră de prune și a fost acceptată. Din start, am fost întrebați dacă deținem certificat GlobalG.A.P. și produs calitativ, cu fermitatea necesară și dacă se încadrează în normele maximale de reziduuri. Noi am prezentat rezultatele de laborator și am demonstrat că putem furniza prune de calitate. Am reușit să livrăm primul camion de prune și am avut solicitare de a mai livra alte 20 de tone”, a relatat Diana Vlasiuc, manager de dezvoltare al companiei.

 

În regiunea transnistreană ar putea fi introduse măsuri restrictive suplimentare

În regiunea transnistreană ar putea fi introduse măsuri restrictive suplimentare în legătură cu agravarea situației epidemiologice. Deciziile vizează atît întîlnirile publice, cît și activitatea instituțiilor de învățămînt, precum și a policlinicilor. Astfel, ședințele, întîlnirile de serviciu, adunările părintești vor fi interzise în spațiile închise și se vor desfășura doar online: conferințe în zoom, skype sau viber. De asemenea, autoritățile propun sistarea activității policlinicilor și a altor instituții unde sînt prestate servicii medicale curative și restricționarea evenimentelor publice în spații deschise.

 

Monitorul Oficial a publicat Raportul pe şase luni privind executarea bugetului de stat

Raportul pe şase luni privind executarea bugetului public național și a componentelor acestuia pe anul 2020, aprobat de Guvern, a fost publicat în Monitorul Oficial din 1 octombrie. Pentru aprobarea Raportului, vicepremierul Serghei Puşcuţa, ministru al Finanțelor, a prezentat informația privind situația financiară a R. Moldova. Oficialul a menționat că, în pofida blocajului economic cauzat de criza pandemică, veniturile încasate la Bugetul de Stat nu au avut de suferit, comparativ cu perioada similară a anului 2019.