REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1 martie 2021)

RM demarează mecanismul de vaccinare împotriva Covid-19

Mecanismul de vaccinare în R. Moldova este aplicat începînd cu ziua de astăzi, 1 martie. Prima etapă de vaccinare împotriva COVID-19 prevede vaccinarea lucrătorilor din sistemul de sănătate, a personalului și beneficiarilor azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată. Potrivit informațiilor prezentate de Ministerul sănătății vor fi activate circa 115 centre de vaccinare în cadrul a 61 de spitale și 54 centre de asistență medicală primară. Vor fi vaccinați lucrătorii de asistență medicală primară și cei de la asistența medicală urgentă prespitalicească, lucrătorii din cadrul spitalelor, farmaciilor, centrelor stomatologice și lucrătorii din cadrul ANSP.

 

Scriitorul Spiridon Vangheli, internat în stare gravă în spital

Scriitorul basarabean Spiridon Vangheli (89 de ani), autorul personajului „Guguţă”, a fost internat în stare gravă în spital după ce s-a infectat cu COVID-19. Scriitorul a fost internat în Spitalul Clinic Republican din Chişinău pe data de 27 februarie. Starea de sănătate a lui Spiridon Vangheli este de gravitate medie şi este necesară folosirea măştii de oxigen. Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma de onoare Hans Christian Andersen, cu Premiul de Stat al Moldovei, cu Premiul Scriitorilor din România. Este Scriitor al Poporului, a fost decorat cu Ordinul Republicii.

 

În spitalele din Chișinău au rămas doar 12 locuri pentru tratamentul bolnavilor de COVID-19

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat astăzi că sistemul de sănătate din oraș începe să fie depășit de numărul mare de bolnavi de coronavirus. “Am ajuns la maximul capacității de spitalizare pentru tratamentul COVID-19”, a precizat edilul capitalei. Oficialul a menționat că circa 60 la sută din numărul total al bolnavilor de coronavirus sînt tratați în spitalele municipale, iar pe durata unui an de la declanșarea pandemiei, din bugetul municipal au fost cheltuiți pentru tratament aproximativ 128 de milioane de lei. În același timp, șefa Direcției Generală Asistență Socială și Sănătate, Tatiana Bucearschi, a declarat că în spitalele municipale mai există doar 12 locuri libere pentru tratamentul bolnavilor de coronavirus.

 

Peste 3000 de elevi ai instituțiilor de învățămînt din capitală se află în autoizolare

Un număr de 131 de elevi ai școlilor și liceelor din municipiul Chișinău sînt bolnavi de coronavirus. Viceprimarul capitalei Angela Cutasevici, a declarat astăzi că în instituțiile de învățămînt s-au înregistrat 131 de cazuri de coronavirus. “În acest moment, 3422 de elevi se află în autoizolare, mai mult cu o mie de elevi decît acum două săptămîni”, a menționat Cutasevici. Potrivit oficialului, s-au infectat cu coronavirus elevi din 172 de clase din 76 de instituții de învățămînt, printre care se află 37 de clase primare, 63 de clase gimnaziale și 33 de clase liceale. “În 23 de clase s-au înregistrat mai mult de un caz de îmbolnăvire de la elev la elev”, a specificat Cutasevici.

 

Serviciul Vamal raportează încasări de circa 3,5 miliarde lei de la începutul anului 2021

Încasările Serviciului Vamal în primele 2 luni ale anului 2021 se ridică la circa 3,5 miliarde de lei, în creștere cu 4,5 % față de încasările din aceeași perioadă a anului precedent. În luna februarie a anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 2 miliarde lei, cu 5% mai mult, comparativ cu aceeași lună a anului 2020. Totodată, pe parcursul lunii trecute, au fost perfectate 41 418 declarații vamale, iar fluxul mijloacelor de transport a constituit 165 702 de traversări. Cele mai tranzitate posturi vamale au fost Leușeni și Sculeni, cu 43 756 și respectiv, 28 013 traversări.

 

Curtea Constituțională a R. Moldova a preluat președinția Conferinței Curților Constituționale Europene

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a anunțat astăzi, că la data de 25 februarie, în cadrul celui de-al 18-lea Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene, desfășurat la Praga, statul moldovean a preluat președinția forului european al controlului constituționalității. Potrivit oficialului, preluarea președinției este un act de recunoaștere a independenței politice a Curții Constituționale din R. Moldova. “După evenimentele din vara anului 2019, două state au depus cereri prin care solicitau retragerea dreptului R. Moldova de a conduce Conferința Curților Constituționale Europene. Noua componență a Curții Constituționale, prin deciziile luate, a demonstrat independența politică, ceea ce a dus la retragerea acestor cereri”, a declarat Domnica Manole.

 

Funcționarii instituțiilor municipale din Chișinău au performanțe mici de activitate

Funcționarii publici ai municipiului Chișinău au primit note mici la evaluarea performanțelor profesionale în perioada decembrie 2020 - februarie 2021. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, s-a declarat dezamăgit de prestația funcționarilor publici municipali la evaluarea performanțelor lor. „Am rămas profund dezamăgit de discuțiile în cadrul „Evaluărilor funcționarilor publici” cu privire la performanțele profesionale ale funcționarilor. Mi-am pus mîinile în cap - sînt șefi de direcții, șefi de secții, care habar nu au cu ce se ocupă direcțiile lor și stau în funcție de ani de zile. 60% din cei evaluați vor primi calificativul „satisfăcător”. Majoritatea v-ați evaluat cu „foarte bine”, dar nu e nici pe departe așa. Unii vor pleca din funcție”, a declarat Ceban.

 

Pe drumurile publice naționale se circulă fără dificultăți

Pe drumurile publice naționale se circulă fără dificultăți. Administratorii drumurilor continuă să desfășoare pe traseele naționale lucrări de patrulare și combatere a lunecușului în regiunile, unde este necesară intervenția acestora. „În această perioadă, unitățile teritoriale ale SA "Drumuri” au efectuat pe drumurile publice naționale din nordul și centrul țării lucrări de patrulare și combatere a lunecușului, în sudul țării – lucrări de patrulare. În procesul tehnologic desfășurat au fost puse în funcțiune 37 de utilaje speciale și antrenați 55 de muncitori rutieri”, indică ASD.

 

Mai multe companii din Moldova vor primi finanțare pentru digitalizarea afacerilor

Circa o sută de companii din R. Moldova vor primi finanțare în suma totală de circa 8,4 milioane de lei pentru îmbunătățirea sau transformarea procesului de afaceri prin utilizarea tehnologiilor digitale. Banii vor fi alocați prin “Instrumentul de susținere privind digitalizarea întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM)”, finanțat din bugetul de stat și suplinit din fondurile partenerilor de dezvoltare (Uniunea Europeană și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova). Implementarea proiectelor investiționale vor genera investiții în economie de circa zece milioane de lei. 46 de afaceri vor beneficia de granturi în valoare de pînă la două sute de mii de lei fiecare pentru digitalizarea proceselor în cadrul întreprinderii, iar alte 53 – de Business Vouchere de pînă la 20 de mii de lei fiecare pentru accesarea serviciilor de dezvoltare a paginilor web și setare pe pagini de socializare ale afacerii.

 

Boxerii moldoveni au cucerit 4 medalii la turneul din Sofia

Evoluție foarte bună pentru boxerii moldoveni la turneul internațional de clasa A de la Sofia. Toți cei 4 boxeri care au evoluat la cea de-a 72-a ediție au cucerit medalii. Dorin Bucșa (57 kg) și Alexandru Paraschiv (63 kg) și-au asigurat medalia de argint, iar Dumitru Galagoț (69 kg) și Andrei Vreme (75 kg) au obținut bronzul. Lotul condus de Igor Untilă a luptat la competiția din Bulgaria cu sportivi din 30 de țări.