REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1 iunie 2020)

Exportul de vinuri din acest an riscă să fie cel mai mic din ultimii 20 de ani, estimează experţii

Există riscul ca exportul de vinuri moldovenești din acest an să fie cel mai mic din ultimii 20 de ani. Asta deoarece în anul 2020, sectorul vitivinicol intră în a treia criză care se înregistrează în ultimii 15 ani, iar conform estimărilor, acestea pot scădea sub 100 de milioane de dolari. Datele sînt prezentate de către experții Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, într-o notă informativă adresată deputaților din Parlamentul R. Moldova, privind măsurile de sprijin care se impun pentru a ajuta vinificatorii moldoveni. În nota informativă se spune că sectorul vitivinicol este ramura cea mai dependentă de export.

 

15 la sută din totalul cazurilor cu COVID-19 s-au înregistrat în Chișinău

Șeful Direcției generale de asistență socială și sănătate a Primăriei municipiului Chișinău, Tatiana Bucearschi, a anunțat luni, 1 iunie, că în perioada 25-31 mai, în raza municipiului Chișinău au fost înregistrate 201 cazuri noi de coronavirus și patru decese. Oficialul a declarat că în supravegherea instituțiilor subordonate Direcției generale de asistență socială și sănătate se află 17 056 de persoane, care s-au aflat în zone de risc sporit de infectare cu COVID-19, iar la domiciliu se tratează 696 de bolnavi. Bucearschi a spus că 15% din numărul total de cazuri de COVID-19 sînt localizate în raza capitalei.

 

Șase procurori anticorupție s-au infectat cu COVID-19

Începînd cu ziua de luni, 1 iunie, și pînă la finele acestei săptămîni, Oficiul central al Procuraturii Anticorupție va activa într-un regim special, după ce șase procurori din cadrul acestei subdiviziuni au fost diagnosticați cu COVID-19. Potrivit Procuraturii Generale, în baza unui ordin semnat de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, în săptămîna curentă va fi asigurată testarea organizată la COVID-19 a tuturor angajaților acestei procuraturi specializate. Pînă în prezent, bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus pe teritoriul țării a ajuns la 8251 de cazuri.

 

În municipiul Chișinău au fost plantate 106 mii de flori

Directorul Întreprinderii Municipale "Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi", Serghei Carp, a declarat astăzi la ședința serviciilor primăriei că, în săptămîna 25-31 mai, în municipiul Chișinău au fost plantate 34 mii de flori. Potrivit lui Carp, din data de 5 mai și pînă în prezent, în capitală s-au plantat 106 mii de flori.În același timp, Serghei Carp a adăugat că în toate sectoarele au fost efectuate lucrări de combatere a dăunătorilor și au fost prelucrate cu ierbicid împotriva ambroziei peste 7 hectare.

 

Guvernul se va întruni în ședință în această săptămînă pentru a aproba mai multe proiecte

Executivul se va întruni în ședință în această săptămînă, urmînd să fie aprobate mai multe proiecte. Anunțul a fost făcut luni, 1 iunie, de către premierul Ion Chicu, după ședința de lucru cu conducerea țării. Șeful Guvernului a precizat că Parlamentul este încă în carantină, însă Cabinetul de miniștri va activa în regim obișnuit. „Atestăm o îmbunătățire a situației la bugetul public național. Acea scădere dramatică pe care am avut-o pe parcursul lunii aprilie și începutul lunii mai se balansează. Asta ne dă siguranța că angajamentele privind achitarea pensiilor și salariilor, precum și efectuarea investițiilor, vor fi respectate”, a spus Chicu.

 

Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns la 8251

În R. Moldova numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns la 8251. Din numărul total de pacienți, 1630 sînt angajați din sistemul medical. Potrivit Ministerului sănătății, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău au fost internați 59 de pacienți cu suspecție la COVID-19. Un număr de 259 de persoane infectate cu noul coronavirus sînt în stare gravă, 26 sînt conectați la aparate de respirație asistată, iar 638 sînt internați în stare de gravitate medie. Pe parcursul zilei de ieri, alte 41 persoane au fost vindecate și externate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 4622.

 

Primăria Chișinău va aplica amenzi celor care încalcă regulile de funcționare a piețelor agrocomerciale

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat astăzi, că vor fi aplicate amenzi drastice celor care nu vor respecta regulile și cerințele sanitare impuse în piețele agrocomerciale. Ion Ceban a amintit că de astăzi au fost deschise piețele agrocomerciale din raza municipiului Chișinău și a precizat că atît agenții economici care activează în Piaţa Centrală, cît și cumpărătorii, au obligația să respecte instrucțiunile elaborate pentru funcționare. „Cei care vor încălca vor fi sancționați dur. La Piața Centrală riscul este mare, cu toate acestea, vreau să îndemn și să previn să fie interzis comerțul stradal în jurul piețelor”, a punctat Ceban.

 

Procurorii vor contesta verdictul pronunțat în cazul omorului unui fost deputat ucrainean

Procuratura municipiului Chişinău a anunțat astăzi că va contesta sentința pronunțată în cazul omorului ex-deputatului ucrainean, cadavrul căruia a fost găsit într-o fîntînă din Grătieşti. Într-un comunicat, Procuratura municipiului Chişinău a anunțat că un cetățean al Ucrainei, extrădat din Belgia, a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru omorul intenționat al unui conațional pe teritoriul R. Moldova. Procurorii au precizat că vor contesta sentința deoarece o consideră prea blîndă.

 

Mai multe acte normative din Codul Electoral vor fi ajustate

Comisia Electorală Centrală a anunțat luni, 1 iunie, inițierea elaborării unor proiecte de hotărîre cu privire la revizuirea mai multor acte normative. Printre modificările prevăzute se numără și particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al R. Moldova. Într-un comunicat de presă al CEC se anunță că vor fi elaborate modificări în modul de activitate al organelor electorale inferioare și în prevederile privind desemnarea și înregistrarea candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al R. Moldova.

 

Serviciul Vamal raportează încasări de circa 8,2 miliarde lei de la începutul anului

Încasările Serviciului Vamal în primele 5 luni ale acestui an se cifrează la circa 8,2 miliarde de lei , în scădere cu 329 milioane lei față de încasările din aceeași perioadă a anului precedent, în luna aprilie fiind colectate la bugetul de stat 1 miliard 511 milioane lei. Pe parcursul lunii trecute, au fost perfectate 36 377 de declarații vamale și constatate 234 de încălcări ale legislației vamale. Cele mai frecvente încălcări se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul RM a autoturismelor cu numere de înmatriculare străine.

 

O tînără s-a aruncat de la etajul 16

O tînără s-a aruncat luni, 1 iunie, în gol de la etajul 16 al unui bloc de locuit. Nenorocirea s-a întîmplat pe strada Mircea cel Bătrîn din sectorul Ciocana al Capitalei. Potrivit poliţiei, în urma rănilor, victima a decedat pe loc. Zona a fost încercuită.

 

93 de persoane din municipiul Chișinău au primit ajutor din partea Primăriei

Comisia municipală pentru protecția persoanelor aflate în situație de dificultate a decis acordarea unui suport monetar, în valoare totală de 474 400 lei, pentru 93 de persoane din Chișinău. Banii oferiți de autoritățile administrației publice locale sînt prevăzuți pentru prevenirea/diminuarea sau depășirea situației de dificultate, precum și prevenirea excluziunii sociale.