REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1 aprilie 2020)

Nouă angajați ai MAI au fost confirmați cu COVID-19

Nouă angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost internați în spital, după ce în cazul lor a fost confirmată infecția COVID-19, iar 154 se află în autoizolare. Anunțul a fost făcut de către ministrul de Interne, Pavel Voicu. Oficialul a precizat că începînd cu data de 17 martie, oamenii legii au aplicat 192 de amenzi, dintre acestea 119 au vizat persoanele fizice care nu au respectat regimul de autoizolare, 38 - agenții economici care nu și-au sistat activitatea, iar 24 de șoferi au fost amendați pentru că au îmbarcat mai mulți pasageri decît numărul de scaune din vehicule.

 

Cetăţenii care intră în ţară pe durata stării de urgenţă, vor procura poliţa medicală obligatorie

Din 1 aprilie curent, în perioada stării de urgență, cetățenii Republicii Moldova și străinii cu permis de ședere pe teritoriul ţării noastre, care vor veni în Moldova și nu dețin statut de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Acest lucru a fost decis de către Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale în şedinţa de marți, 31 martie.

 

Producătorii din industria farmaceutică vor fi susținuți să asigure piața cu medicamente moldovenești

Reprezentanții companiilor farmaceutice din țară au anunțată că la moment nu întîmpină dificultăți majore în activitatea de producere, iar volumul necesar de materie primă și substanțe active este asigurat. Informațiile au fost prezentate la o conferință video cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean. Participanții au discutat necesitatea elaborării unei foi de parcurs pentru susținerea industriei farmaceutice autohtone, unele propuneri ale producătorilor cum ar fi suspendarea de plafonare a cotelor la alcoolul etilic în contextul necesităților de majorare a capacităților pentru fabricarea dezinfectanților, simplificarea procedurii de autorizare şi reautorizare a medicamentelor și dispozitivelor, facilitarea accesului producătorilor naționali la procedura de achiziții publice prin stabilirea unor cote.

 

Toate tipurile de tăieri în fondul forestier naţional au fost sistate

Toate tipurile de lucrări silvic-tehnice în fondul forestier de stat au fost sistate. Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM). Potrivit sursei citate, „se interzice defrișarea copacilor din pădure, sub oricare formă, inclusiv tăierea de produse principale și secundare. Totodată, entitățile subordonate „Moldsilva” vor recepționa masa lemnoasă recoltată în urma lucrărilor de exploatare a tuturor parchetelor. În cazul nerespectării prevederilor ordinului, administratorii entităților silvice vor fi sancționați disciplinar.

 

În R. Moldova numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns la 353

În R. Moldova numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns la 353, dintre acestea 42 se află în stare gravă. Anunțul a fost făcut miercuri de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, la finele ședinței Punctului Focal. Potrivit sursei citate, din cele 353 de cazuri înregistrate, 73 sînt de import și 280 cu transmitere locală. Cele mai multe cazuri cu COVID-19, peste 100, au fost înregistrate în capitală și peste 20 în stînga Nistrului.

 

O fermă de pui din Telenești a fost cuprinsă de flăcări

O fermă de pui din localitatea Coropceni, raionul Telenești a fost cuprinsă de flăcări. În urma incendiului a fost afectată suprafața de 120 metri pătrați ai acoperișului, iar 120 de pui au pierit. La fața locului au fost îndreptate două echipaje de pompieri și salvatori. În urma incendiului nicio persoană nu a avut de suferit. Toate circumstanțele și cauza de producere a arderii urmează a fi stabilite de specialiști. Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în peste 50 situații de risc.

 

După pandemia de coronavirus, modul de a face afaceri se va schimba

Prim-ministrul Ion Chicu a afirmat marți, la postul public de televiziune, că în urma actualei suspendări a activităților economice, conceptul de a face business se va schimba – va crește importanța tehnologiilor informaționale și a lucrului și livrărilor on-line. Premierul a spus că mediul de afaceri moldovenesc conștientizează efectele pandemiei de coronavirus și încearcă să își modeleze activitatea. „Mai mulți oameni de afaceri au înțeles deja că modul de a face afaceri s-a schimbat și își reorientează activitatea prin folosirea tehnologiilor informaționale, lucrul la distanță și livrări online”, a declarat Chicu.

 

Peste 4 mii de cetățeni ai RM au fost repatriați în ultimele două săptămîni

Peste trei mii de cetățeni ai Republicii Moldova, aflați în diferite țări, au fost repatriați în ultimele două săptămîni. Astfel, potrivit informațiilor parvenite de la Misiunile Diplomatice și Oficiile Consulare ale Republicii Moldova în străinătate, le-a fost facilitată trecerea frontierelor străine și revenirea în țară a mai multor persoane, inclusiv din: Franța – 660, Rusia – 840, Marea Britanie – 398, Turcia – 155, Italia – 180, Israel – 159, prin România – 115, prin Ucraina – 355, din Germania/Polonia/Ucraina – 195, din Estonia/Letonia/Lituania – 68.

 

Orașele Soroca și Ștefan Vodă au intrat în carantină

Orașele Soroca și Ștefan Vodă au intrat de astăzi în carantină. Totodată aceeași măsură va fi aplicată și în cazul satului Carahasani din raionul Ștefan Vodă. Aici va fi concentrat un număr mai mare de polițiști și militari care vor supraveghea circulația persoanelor. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale în contextul statisticii îngrijorătoare privind infecțiile cu COVID-19, fiind 11 cazuri în orașul Ștefan-Vodă, 9 cazuri în satul Carahasani și 22 în orașul Soroca.

 

Gradele de dizabilitate care expiră în perioada stării de urgenţă vor fi prelungite

Gradul de dizabilitate, pentru persoanele al căror acest statut expiră în perioada stării de urgenţă, va fi prelungit din oficiu de către Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă, pînă la ridicarea stării de urgență. O decizie în acest sens a fost luată marţi de Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale. „În baza listei persoanelor cărora li s-a prelungit gradul de dizabilitate, structurile teritoriale de asistență socială și Casa Națională de Asigurări Sociale vor asigura plata pensiilor și prestațiilor sociale pînă la expirarea termenului de încadrare în dizabilitate”, indică dispoziţia din 31 martie a Comisiei.