REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (19 octombrie 2018)

ZEL au înregistrat o creștere semnificativă în nouă luni ale anului 2018

În perioada ianuarie-septembrie curent, Zonele Economice Libere (ZEL) au înregistrat o creștere semnificativă, potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii Chiril Gaburici. Astfel, numărul angajaților rezidenți ai acestora a constituit circa 14 mii de persoane sau cu 28,4% mai mult decît la 1 octombrie 2017, conform rapoartelor preliminare de activitate, prezentate la o ședință cu administratorii ZEL, prezidată de Secretarul de Stat Vitalie Iurcu. Totodată, volumul total al investițiilor în zonele libere a constituit 391,4 mln dolari SUA. În comparație cu perioada respectivă a anului trecut, acest indicator a sporit cu 15,1%. Volumul vînzărilor nete ale producției industriale, pentru perioada ianuarie-septembrie 2018, s-a majorat cu peste 68% față de anul trecut şi a constituit 6 525 mln lei.

 

Nivelul de îmbolnăvire cu rujeolă a fost scăzut de la Cod portocaliu la Cod galben

Comisia pentru Situații Excepționale a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a stabilit scăderea Codului Portocaliu, la Cod galben pentru rujeolă la nivel național în contextul scăderii îmbolnăvirilor de rujeolă și creșterii numărului de vaccinări, Ministerul Sănătății precizează că riscul posibil de declanșare a urgenței de sănătate publică se menține și este determinat de evoluția situației epidemiologice la rujeolă cu posibila apariție a izbucnirilor în grupuri de populație cu nivel scăzut de vaccinare, acesta este determinat și de migrația intensă în teritoriile cu risc pentru rujeolă.

 

Igor Dodon și Recep Erdoğan au efectuat o vizită în UTA Găgăuzia

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan au efectuat o vizită în UTA Găgăuzia. Delegația moldovenească a convenit cu partea turcă implementarea mai multor proiecte investiţionale comune, în regiune.Oficialii au participat la ceremoniile de inaugurare a unor obiecte de menire socială edificate sau renovate cu suportul partenerilor turci. Preşedintele Republicii Moldova. Ulterior, Igor Dodon, l-a petrecut pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdoğan, care și-a încheiat vizita în Republica Moldova.

 

A fost lansată Săptămîna de luptă împotriva traficului de persoane

În contextul marcării Zilei Europene de luptă împotriva traficului de fiinţe umane, în Republica Moldova a fost lansată Campania naţională „Săptămîna de luptă împotriva traficului de fiinţe umane”. Aceasta se va desfășura în perioada 18-25 octombrie, atît la nivel central, cît și local în scopul sensibilizării publicului larg privind riscurile şi consecinţele traficului de fiinţe umane (TFU).

 

Tudor Ulianovschi a avut o întrevedere cu ambasadorii ţărilor Grupului Vișegrad

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a discutat cu ambasadorii ţărilor Grupului Vişegrad (Republica Cehă, Ungaria, Slovacia și Polonia), acreditaţi la Chişinău, aspectele cooperării Republicii Moldova cu această structură, precum și ultimele evoluții politice ale țării noastre în relațiile bilaterale, regionale, precum și rezultatele reuniunii ministeriale Parteneriatul Estic – UE, care a avut loc la Luxemburg.

 

Deputații au votat modificarea Codului de procedură penală

Arestul preventiv nu va putea fi aplicat dacă vor fi îndeplinite cumulativ unele condiții. Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de modificare a Codului de procedură penală, în prima lectură. Printre condițiile care urmează a fi îndeplinite se numără: inculpatul a recunoscut vina în comiterea infracțiunii; infracțiunile au fost săvîrșite fără aplicarea constrîngerii fizice sau psihice; infracțiunile nu s-au soldat cu cauzarea de prejudicii vieții și sănătății persoanei; infracțiunile nu au fost săvîrșite de un grup criminal organizat sau organizație criminală. Proiectul urmează a fi votat de deputați în lectură finală.

 

A fost instituită Reprezentanța Permanentă a R. Moldova pe lîngă OMT

Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lîngă Organizația Mondială a Turismului (OMT) a fost instituită în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Spania. În calitate de reprezentant permanent a fost acreditată cumulativ Violeta Agrici, Ambasador al Republicii Moldova în Spania. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, instituirea Reprezentanței Permanente va contribui la dezvoltarea turismului și va fortifica poziția Republicii Moldova în cadrul OMT. Republica Moldova este membru cu drepturi depline a Organizației din anul 2002.

 

Conceptul privind acumularea și prelucrarea deșeurilor solide a fost analizat la Guvern

Îmbunătățirea procesului de gestionare a deșeurilor solide în Republica Moldova și măsurile ce urmează a fi întreprinse în acest sens au fost discutate la Guvern. Premierul Pavel Filip a reiterat necesitatea elaborării, în mod prioritar, a unei viziuni naţionale privind acumularea şi prelucrarea deşeurilor, ce ar avea un impact benefic asupra mediului, populației, dar și al agenților economici. În prezent, colectarea deșeurilor este în sarcina administrației publice locale, care nu are capacitate suficientă de a selecta terenuri pentru depozitarea acestora. Conceptul urmează a fi definitivat în perioada următoare.