REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (19 iulie 2019)

Oamenii legii au descins la Poșta Moldovei și Serviciul Vamal

Oamenii legi au descins în dimineața zilei de vineri, 19 iulie, la sediile ÎS „Poșta Moldovei” și Serviciului Vamal, în cadrul unei cauze penale inițiate pe faptul schemelor de contrabandă cu diferite produse și mărfuri, inclusiv anabolizante, chihlimbar, produse de tutungerie și alcool etilic. Potrivit Procuraturii Generale, descinderile au loc cu scopul ridicării unor acte confirmative și documente de însoțire a coletelor și mărfurilor.

 

Guvernul și BERD au trasat prioritățile comune de cooperare

Prim-ministrul Maia Sandu și vicepreședintele Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Alain Pilloux, au avut joi, 18 iulie o întrevedere la guvern. Scopul reuniunii a fost de a trasa prioritățile colaborării între R. Moldova și BERD privind proiectele care ar putea fi implementate în viitor. În context, Maia Sandu a trecut în revistă prioritățile stabilite de Guvernul. Vicepreședintele BERD, Alain Pilloux, a apreciat determinarea Guvernului pentru a implementa reforme reale în beneficiul cetățenilor.

 

Membrii Comisiei pentru decernarea Premiului Național au promovat 33 de candidați

Cea de-a doua ședință a Comisiei pentru decernarea Premiului Național, prezidată de vicepreședintele Comisiei, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a avut loc joi, 18 iulie. În cadrul acesteia, membrii Comisiei au examinat scrisorile de recomandare ale candidaților la concurs, depuse în termenul stabilit și au decis instituirea grupurilor de experți pe domenii. Astfel, în următoarea etapă a concursului au fost promovați 33 candidați.

 

O companie aeriană va lansa patru noi curse directe din Chișinău

Compania aeriană Wizz Air va lansa patru curse directe noi de pe Aeroportul Internațional Chișinău spre orașe din Cehia, Italia, Cipru și Marea Britanie. Primele zboruri vor fi operate la sfîrșitul anului curent, iar prețul biletelor va începe de la 24,99 euro. Astfel, compania va opera zboruri directe spre capitala Cehiei, Praga, orașul cipriot Larnaca, orașele Torino din Italia și Doncaster din Marea Britanie.

 

Moneda națională se va aprecia față de principalele valute

Moneda națională se va aprecia la sfîrșitul acestei săptămîni față de principalele valute, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei. Astfel, dolarul se va ieftini cu patru bani, pînă la nivelul de 17 lei și 61 de bani. Euro va costa, în următoarele trei zile, 19 lei și 75 de bani, cu cinci bani mai puțin decît astăzi. Leul românesc, hrivna ucraineană și rubla rusească vor pierde cîte un ban. Astfel, ultima va costa 27 de bani, hrivna va avea o cotație de 67 de bani, iar leul românesc va valora 4 lei și 17 bani.

 

Prim-ministrul a cerut CNSM să ia măsuri pentru a opri privatizarea sanatoriului de la Sergheevka

Prim-ministrul Maia Sandu a solicitat Confederației Naționale a Sindicatelor să ia toate măsurile ca să oprească abuzurile în cazul privatizării sanatoriului de la Sergheevka și celui de la Truskaveț. „Există suspiciuni că se încercă devalizarea proprietăților acestei Confederații. Există informații precum că un grup criminal organizat încearcă să privatizeze în mod ilegal sanatoriul Truskaveț din Ucraina și desfășoară o amplă operațiune de preluare a sanatoriului din Sergheevka”, a menționat premierul.

 

Beneficiarii de protecţie internațională vor primi un ajutorul bănesc

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința din 18 iulie, cuantumul ajutorului bănesc acordat beneficiarilor de protecţie internațională în anul 2019 în mărime de 1046,25 de lei. Ajutorul respectiv este acordat în temeiul Legii privind azilul în R. Moldova care prevede dreptul beneficiarilor de protecţie internaţională la ajutor bănesc, în limitele disponibilităţilor financiare ale statului, dacă, din motive obiective, aceştia sînt lipsiţi de mijloacele de existenţă.

 

Un tren de pasageri de pe ruta Chișinău – Ungheni a luat foc

Locomotiva unui tren de pasageri de pe ruta Chișinău – Ungheni a luat foc în timpul deplasării. Incidentul a avut loc în seara zilei de joi, 18 iulie, pe strada Calea Moșilor din capitală. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, apelul la Serviciul112 a fost recepționat la ora 17:54 minute. Incendiul a fost lichidat pînă la intervenția salvatorilor, către ora 18:03 minute. Un incident similar a avut loc la 7 iulie curent, cînd locomotiva unui tren de pe ruta Ungheni – Bălți a luat foc.

 

Decretul privind eliberarea lui Eduard Harunjen din funcția de Procuror General a fost publicat în Monitorul Oficial

Decretul șefului statului privind eliberarea lui Eduard Harunjen din funcția de Procuror General a fost publicat vineri, 19 iulie, în Monitorul Oficial. În decret este stipulat că Eduard Harunjen a fost eliberat din funcție în baza cererii de demisie. Decretul a intrat în vigoare la data semnării.

 

Curtea de Conturi va efectua auditul unor contracte de privatizare a proprietății publice

Parlamentul a solicitat Curții de Conturi să efectueze auditul mai multor contracte de privatizare a unor întreprinderi de stat. Decizia a fost luată vineri, 19 iulie, la ședința legislativului. Auditul va viza patru contracte și anume: Contractul de parteneriat public-privat pentru concesionarea Întreprinderii de Stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”; Contractul de privatizare a Întreprinderii de Stat ”Compania Aeriană Air Moldova”; Contractul de parteneriat public-privat privind modernizarea și eficientizarea activității filialelor Întreprinderii de Stat ”Gările și Stațiile Auto” și Contractul de vînzare-cumpărare a acțiunilor statului deținute în SA ”Tutun-CTC”.

 

Dorin Cimil este noul președinte al CEC

Dorin Cimil a fost ales în funcția de președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Decizia a fost luată vineri, 19 iulie, la ședința Comisiei, cu votul a șapte membri din totalul celor nouă. Procedura de vot a fost secretă. Candidatura lui Cimil a fost înaintată de membrul CEC, Vladimir Șarban, care a prezidat ședința de astăzi a Comisiei. Totodată, vicepreședinte al CEC a fost ales Vladimir Șarban. Funcția de secretar al CEC va fi ocupată de Maxim Lebedinschi, după ce Veaceslav Agrigoroae și-a prezentat astăzi demisia.