REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (19 ianuarie 2018)

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Botezul Domnului sau Boboteaza

Creştinii ortodocşi de rit vechi au sărbătorit vineri, 19 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza. În acest mod este consemnat momentul în care Mîntuitorul a fost botezat de Ioan în apele Iordanului la vîrsta de 30 de ani.

Cu Boboteaza, urmată de ziua Sfîntului Ioan Botezătorul, se încheie ciclul tradiţionalelor sărbători de iarnă. Prin ritualul specific acestui eveniment religios, în această zi se sfinţesc apele mari şi se purifică mediul înconjurător de forţele malefice.

La sfîrşitul slujbei de sfinţire a apei, crucea este aruncată în apă, iar tinerii care vor s-o recupereze din apă sînt răsplătiţi cu colaci, fructe şi bani. Se consideră că cel care scoate crucea din apă va avea noroc tot anul.

 

Referendumul de demitere a primarului orașului Bălți va avea lor la 4 martie

Consilierii din cadrul Consiliului Municipal Bălți au decis organizarea referendumul de demitere a primarului orașului Bălți. Cu 21 de voturi, consilierii au decis ca plebiscitul să fie organizat pe date de 4 martie.

Într-o intervenție pe Skype, primarul de Bălți, Renato Usatîi le-a mulțumit pentru lucrurile pe care le-au făcut și că au ținut greva foamei.

 

Viceprim-ministrul Iurie Leancă a discutat cu ambasadorii din țările UE

Viceprim-ministrul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Iurie Leancă, a avut joi, 18 ianuarie, o întrevedere cu ambasadorii din țările Uniunii Europene cu reşedinţa la Chişinău, a anunțat Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

Potrivit sursei citate, Leancă a punctat priorităţile mandatului său pe dimensiunea politicii de integrare europeană a ţării, inclusiv obiectivele pentru anul 2018. Implementarea Acordului de Asociere şi valorificarea potenţialului Parteneriatului Estic vor constitui platforme importante în acest sens.

Diplomaţii europeni au reliefat susţinerea pe care o vor acorda R. Moldova în procesul de realizare a asocierii politice şi integrării economice cu Uniunea Europeană.

 

Academiei de Științe va fi reformată

Reforma Academiei de Științe a Moldovei urmează să schimbe mecanismele de funcționare a instituțiilor academice. O declarație în acest sens a făcut ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc.

Potrivit oficialului, „în cadrul academiei, s-au întîmplat mai multe lucruri frumoase, însă s-a constatat anterior că banii care erau oferiți acestei instituții, din bugetul de stat, nu aduceau rezultatele cuvenite”.

Ea a precizat că „Academia cheltuia anual peste 500 de milioane de lei, însă există în continuare un șir de probleme legate de calitatea solurilor din țară, resursele de apă și agricultură. Astfel, s-a decis că acești bani pot fi alocați direct pentru dezvoltarea acestor ramuri”.

 

Din cauza condițiilor meteo peste 14 mii de copii nu au ajuns la școală

Cincizeci și cinci de instituții de învățămînt general din 21 de raioane și-au sistat activitatea, iar în alte 42 s-a redus durata orelor din cauza condițiilor meteo. În plus, peste 14 mii de elevi nu au ajuns la școală. Potrivit serviciului de informare al Ministerului Educației, 144 de rute școlare au fost suspendate, iar din această cauză mai mulți elevi nu au avut cu ce merge la școală.

Viorica Negrei, șefă interimară la Direcția generală educație, tineret și sport, a comunicat că atît în capitală, cît și în suburbii niciuna dintre instituțiile de învățămînt nu și-a sistat activitatea.

 

MAEIE a salutat apelul ONU în domeniul conflictelor înghețate

Republica Moldova împărtășește preocuparea și apelul Secretarului General al ONU adresat statelor membre ale Organizației Națiunilor Unite, la data de 16 ianuarie 2018, de a reînnoi eforturile legate de prevenirea și soluționarea conflictelor care subminează pacea și securitatea internațională.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene salută, în particular, apelul adresat liderilor europeni de Secretarul General, Antonio Gutteres, de a acționa mai ferm în scopul reglementării “conflictelor înghețate”.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a reiterat importanța reglementării acestor conflicte, inclusiv a conflictului transnistrean, în conformitate cu Carta ONU și normele fundamentale ale dreptului internațional.