REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (19 aprilie 2019)

Elevii de la un liceu din capitală au fost evacuaţi din cauza unui incendiu

În dimineaţa de vineri, 19 aprilie, angajaţii IGSU au intervenit la lichidarea unei arderi produse într-un panou electric din cantina unei instituţii de învățămînt de pe str. Florilor din municipiul Chişinău. Pe tot parcursul operaţiunii elevii au fost evacuaţi din instituţie. Ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, a specificat că arderea s-ar fi produs în urma unui scurtcircuit.

 

În 21 de intersecții din capitală au fost instalate semafoare inteligente

În 21 de intersecții din capitală au fost instalate semafoare inteligente. Obiectivele de fluidizare a circulației rutiere din cele 21 de intersecții din oraș sînt pe bază de LED, direcționate prin GSM/3G, dotate cu dispozitive de colectare a datelor ce va asigura dirijarea adaptivă a transportului în orele de vîrf sau în caz de accidente.n Primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a declarat că noul sistem va permite vizualizarea în regim online a intersecțiilor unde se creează ambuteiaje.

 

Producătorii agricoli mai au în depozite frigorifice circa o mie de tone de struguri

Producătorii agricoli din țara noastră mai au în depozitele frigorifice circa o mie de tone de struguri. Ministrul agriculturii Nicolae Ciubuc, a declarat că stocurile ar putea fi epuizate pînă la sărbătorile de Paști. Datele au fost prezentate după ce Ciubuc a solicitat o analiză a situației privind stocurile de struguri de masă aflate la păstrare în depozitele frigorifice din țară. Cele mai mari volume de struguri la păstrare se află în raioanele Nisporeni, Ialoveni, Cahul și Strășeni.

 

17 membri ai unor grupări criminale au fost reţinuţi de SIS şi PCCOCS

17 membri a patru grupări criminale, specializate în organizarea migrației ilegale, confecționare de acte false, contrabandă cu bani și spălare a banilor sustrași din state europene, au fost reţinuţi de angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ai Serviciului de Informații și Securitate. Șeful adjunct al PCCOCS, Vitalie Busuioc, a anunțat că printre persoanele reţinute sînt un angajat al Ministerului Afacerilor Interne, dar și un șef de secție de la Agenția Servicii Publice (ASP). Cei doi au pus pe roate un mecanism de falsificare a actelor şi organizarea migraţiei ilegale.

 

Mai mulți copii de la o grădiniţă din capitală s-au îmbolnăvit de scarlatină

10 copii de patru şi cinci ani de la o grădiniţă din sectorul Botanica al capitalei au ajuns la spital după ce s-au îmbolnăvit de scarlatină. Grupa pe care o frecventau micuţii este în carantină. Purtătorul de cuvînt al Ministerului sănătăţii Cristina Stratulat, a menţionat că şapte dintre micuţi au fost deja externaţi şi se află la domiciliu, iar trei copii rămîn internaţi în stare satisfăcătore.

 

30 de studenți vor beneficia de burse anuale în valoare de 10 000 mii de lei

30 de tineri vor beneficia de burse anuale în valoare de 10 000 mii de lei fiecare în cadrul Programului ,,Burse pentru Viitorul Tău!”. Joi, 18 aprilie, a avut loc ceremonia de premiere a finaliștilor programului, care a ajuns la cea de-a V-a ediție. În acest an, la concurs au participat 119 de studenţi, de la 17 instituţii de învăţămînt superior din ţară.

 

51 de moldoveni au fost expulzați din Germania

51 de cetăţeni ai R. Moldova, care lucrau ilegal în Germania, au fost aduşi acasă. În urma operaţiunii, moldovenii au fost trimişi acasă şi au primit interdicții de a intra în spaţiul UE pentru anumite perioade de timp. Procedura de readmisie a fost desfășurată sub egida Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX), cu o ruta charter pe cale aeriană.

 

Peste trei mii de contracte de locațiune au fost înregistrate la Fisc

În primele trei luni ale anului curent, colaboratorii fiscali au înregistrat peste trei mii de contracte de dare în locațiune/chirie/arendă. În același timp, în perioada ianuarie - martie 2019 au fost identificați peste 1 500 de proprietari care transmit în chirie bunuri imobile, în privința acestora fiind demarate acțiuni de conformare. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat (SFS), inspectorii fiscali au efectuat controale de specialitate la 150 persoane fizice care oferă în locațiune bunuri imobile, la buget fiind calculate suplimentar plăți de bază în sumă de peste 126 mii lei, penalități de 5 mii lei și amenzi de 27 mii lei.

 

Un adolescent a murit după ce s-a intoxicat cu o substanţă necunoscută

Un adolescent în vîrstă de 16 ani din satul Bucuria, raionul Cahul a murit după ce bunica i-a aplicat tratament pentru scabie la domiciliu. Ministerul sănătății a anunţat că minorul s-a îmbolnăvit de scabie la 15 aprilie, iar în aceeaşi zi i s-a aplicat suspensie de benzilbenzoat pe tot corpul. În dimineaţa zilei de 17 aprilie, minorul a fost de urgență internat în stare gravă în secția terapie intensivă, spitalul raional Cahul. La ora 10:50, a fost constatat decesul.