REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (18 septembrie 2020)

Azi marcăm Ziua Mondială a Monitorizării Calității Apei

An de an, la 18 septembrie este marcată Ziua Mondială a Monitorizării Calității Apei. Este o inițiativă globală menită să consolideze implicarea și conștientizarea publicului cu privire la protecția resurselor de apă din întreaga lume, asigurîndu-se că cetățenii sînt împuterniciți să efectueze monitorizarea standard a surselor lor locale de apă.

 

Circa 7 kg de droguri au fost depistate de polițiștii din centrul țării

Circa 7 kg de droguri și mai multe butelii în care se aflau muguri de canabis au fost depistate de oamenii legii în urma unei operațiuni cu implicarea unui cîine de serviciu. Potrivit poliției, drogurile erau comercializate la un preț de la 150 pînă la 200 lei per gram. Astfel, dacă aceștia își realizau scopul infracțional, urmau să obțină un venit de aproximativ 1 000 000 – 1 400 000 de lei. În prezent, doi membri ai grupului sînt arestați pentru 30 de zile, iar unul este cercetat în stare de libertate. În cazul în care le va fi demonstrată vinovăția, aceștia riscă pînă la 15 ani de închisoare.

 

Sfîntul Gheorghe Suruceni și-a încheiat evoluția în Liga Europei

Echipa de fotbal din Suruceni a pierdut, în prelungiri, cu 1-0, în fața FC Partizan Belgrad. Vicecampioana R. Moldova a întîlnit, ieri seară, pe stadionul Zimbru din Chișinău, legendara echipă FC Partizan Belgrad. Într-un meci presărat de cartonașe galbene, echipa sîrbă și-a arătat superioritatea în prelungiri cînd, dintr-un penalty controversat, Bibras Natcho, a marcat singurul gol al meciului. Echipa de fotbal Sfîntul Gheorghe Suruceni a fost singura echipă sătească care a participat, în premieră, în cupele europene.

 

Peste 6.600 de cetățeni au intrat în R. Moldova, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 14 083 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 6 603 traversări persoane, dintre care 3 589 treceri la frontiera moldo-română, 1 320 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 694 treceri aeriene. La trecerea frontierei nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19 (febră, tuse, rinoree).

 

A fost anunțat cod galben de îngheț în Moldova

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de îngheț pentru unele regiuni ale țării. Astfel, în perioada 18-19 septembrie, în unele regiuni de nord ale țării ar putea fi înregistrate temperaturi de pînă la −2 °С. În legătură cu pătrunderea unei mase de aer rece de origine arctică, în intervalul 18-19 septembrie, temperatura aerului brusc va scădea. Temperatura maximală ziua va oscila între +15 și + 20 °C, minima noaptea va oscila între +4 și +10 °C. Pe 19 septembrie, în orele dimineții, izolat, în raioanele de nord, în depresiuni la suprafața solului se prevăd înghețuri cu intensitatea de −1 și −2 °C.

 

Leul moldovenesc s-a mai depreciat puțin în raport cu dolarul, dar a crescut față de euro

Pe parcursul unei zile leul a mai cedat dolarului american 0,35 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană 11,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 18 septembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 16,6303 lei pentru un dolar (+0,35 bani) și 19,6212 lei pentru un euro (-11,57 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 16,6268 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,7369 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 18 septembrie, constituie: 0,5908 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0373 lei pentru 1 leu românesc și 0,2215 lei pentru 1 rublă

 

O tînără de 18 ani a murit la spital în urma unui accident

O fată a murit, iar un tînăr se zbat între viață și moarte, după ce motocicleta cu care se deplasau s-a izbit violent într-un tractor. Accidentul a avut loc ieri seara, în jurul orei 21:15, în localitatea Copceac, din raionul Ștefan Vodă. Informația a fost confirmată de către ofițerul de presă Silvia Vetcu. Fiind testat alcoolscopic, s-a dovedit că șoferul tractorului se afla în stare de ebrietate alcoolică, avînd o concentrație de alcool de 0,55 mg/l în aerul expirat.

 

A fost elaborată o hartă digitală a gheretelor amplasate pe străzile municipiului Chișinău

Primăria municipiului Chișinău a elaborat o hartă digitală pe care se regăsesc toate gheretele amplasate pe străzile orașului. Potrivit informației prezentate de municipalitate, fiecare punct de comerț ambulant a fost pașaportizat, iar locuitorii orașului pot vizualiza denumirea agentului economic, adresa gheretei, termenul de valabilitate al acestora și statutul.

 

Două autocamioane pline cu materiale explozibile au fost stopate de poliție

Două autocamioane încărcate cu substanțe explozive au fost stopate și reținute de oamenii legii pe traseele din apropierea capitalei. Potrivit poliției, în urma verificărilor, polițiștii au depistat în autovehicule 74 de cutii cu capsule detonator și circa 8 757 kg de explozibili, produși în România și Ucraina și utilizați la lucrări explozive la obiecte industriale. Oamenii legii au stabilit că autocamioanele nu dispuneau de semnele rutiere obligatorii cu inscripția „ADR” și nu dețineau permisul de transport mărfuri periculoase.

 

Persoanele cu studii superioare au la dispoziție peste 2000 de locuri de muncă vacante

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă /ANOFM/ anunță că în R. Moldova sînt aproape 8200 de locuri de muncă vacante. Conform Buletinului Informativ despre piața locurilor vacante de muncă al ANOFM, la data de 17 august erau în evidenţă 8195 de locuri de muncă vacante. Cele mai multe locuri de muncă disponibile se înregistrează în municipiul Chișinău - 2459 și în municipiul Bălți - 1084. Cele mai multe locuri de muncă vacante sînt în cadrul serviciilor de menținere a ordinii publice - 498, în domeniul sănătății - 464 și în educație, unde este necesar un număr de 357 de cadre didactice.