REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (18 mai 2018)

Ultima etapă de valorizare a pensiilor va avea loc la 1 noiembrie

Reforma sistemului de pensii va fi finalizată în toamna anului curent, ultima etapă de valorizare a alocaţiilor pentru cei care s-au pensionat în perioada anilor 2014 - 31 martie 2017, fiind planificată pentru data de 1 noiembrie 2018. Afirmaţia a fost făcută de ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari. Potrivit sursei citate, în urma reformei, sistemul de achitare a pensiilor a devenit mai echitabil. “Deputații, membrii de Guvern, funcționarii publici și aleșii locali, toţi au trecut la aceeași formulă de calculare a pensiei și la aceeași modalitate de oferire. S-a unificat sistemul. Fiecare cetățean contribuie lunar și în fiecare zi prin munca realizată la fondul de asigurări sociale", a opinat Cebotari. În urma aplicării noii formule de calcul peste 130746 de pensionari şi 21264 beneficiari de pensii de dizabilitate au primit pensii mai mari.

 

Conducerea CEC a avut o întîlnire cu observatori internaționali

Conducerea Comisiei Electorale Centrale (CEC) și a Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), a avut o întrevedere, joi, 17 mai, cu reprezentanți ai misiunilor diplomatice și observatorii internaționali acreditați pentru monitorizarea alegerilor locale noi, din data de 20 mai 2018. În cadrul întrevederii, au fost prezentate principalele activități, informații statistice și prevederile legale pentru organizarea scrutinului de duminică. Printre cele mai importante tematici abordate au fost: înregistrarea candidaților, listele de subscripție, listele electorale, contestațiile, monitorizarea alegerilor și reflectarea lor în mass-media, finanțarea campaniei electorale, informarea alegătorilor și instruirea subiecților electorali.

 

Tiraspolul refuză să discute statutul său în cadrul R. Moldova

Autorităţile de la Tiraspol nu sînt pregătite pentru negocieri cu privire la reglementarea politică a conflictului transnistrean, care sînt aşteptate la Chișinău. Despre aceasta a declarat liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, la întrunirea cu deputaţi ai aşa-numitului soviet suprem al regiunii. „La ora actuală nu putem lansa aşa-zisul al treilea coş, vorbind despre o anumită reglementare politică. Nimeni nu este gata pentru aceasta”, a declarat Krasnoselski. El a subliniat şi faptul că „la Chişinău lipseşte o poziţie unică privind reglementarea problemei transnistrene”. Totodată, Krasnoselski a atenţionat asupra unor legi adoptate de Parlamentul R. Moldova care, în opinia sa, împiedică negocierile.

 

Delegația R. Moldova în CUC a cerut eliminarea unor posturi mobile

Ședința Comisiei Unificate de Control s-a desfășurat în orașul Bender, joi, 17 mai, fiind prezidată de delegația regiunii transnistrene. Comisia a audiat raportul săptămînal privind situația din Zona de Securitate, prezentat de Comandamentul Militar Întrunit. Raportorul Vitalii Morozov a informat că, în urma monitorizării Zonei de Securitate, efectuată în perioada 7 – 15 mai, s-a constatat că situația este calmă. Republicii Moldova a adus în atenția părților, în special, a componentei transnistrene, necesitatea de a exclude amplasarea unilaterală a așa-numitor posturi mobile de control grăniceresc și vamal în orașul Bender, declarat localitate cu regim sporit de securitate. Astfel, prin acțiunile reprezentanților transnistreni, cetățenii sînt supuși fără temei unui control riguros chiar în perimetrul orașului. Reprezentantul Ucrainei în Comisia Unificată de Control, Serghei Jivciuk, a făcut apel către părți de a mobiliza eforturile pentru identificarea soluției de compromis.

 

Mai multe universităţi din R. Moldova ar putea fi închise

Din anul de studii 2005-2006 şi pînă în 2016-2017, numărul studenţilor a scăzut cu peste 40%. În aceeaşi perioadă, numărul instituţiilor de învăţămînt superior s-a diminuat doar cu 14%, arată studiul „Învăţămîntul superior şi necesitatea de a îmbunătăţi relevanţa şi eficienţa lui”, realizat de Banca Mondială. Tendinţa se va menţine, astfel că, pînă în 2020, se aşteaptă o scădere cu încă 25% a numărului de studenţi pînă la 55.000 sau mai puţin, susţin experţii Băncii Mondiale. În anul 2016-2017, numărul studenţilor era estimat la circa 75.000, iar în 2005-2006 - la 125.000. Declinul numărului de studenţi accentuează îngrijorările legate de calitate şi eficienţă. Experţii Băncii Mondiale mai susţin că nici în prezent calitatea absolvenţilor instituţiilor de învăţămînt superior nu corespunde cerinţelor pieţei.

 

În R. Moldova au fost înregistrate încă două cazuri de rujeolă

Autorităţile au anunţat că testele de laborator au confirmat prezenţa rujeolei încă la doi pacienți, doi copii în vîrstă de şase luni şi, respectiv, şase ani. În ambele cazuri infectarea a avut loc de la rude, care au luat virusul în afara țării. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, copilul de şase luni s-a infectat de la mama sa, o femeie de 21 de ani de etnie romă care a contactat virusul în timp ce se afla în Ucraina. La 11 mai copilul a fost examinat la Spitalul de boli infecțioase din capitală și internat cu febră pentru supraveghere medicală și tratament. Un alt caz de infectare cu rujeolă a fost înregistrat la Drochia. Un copil în vîrstă de 6 ani dintr-o familie de etnie romă din satul Ochiul Alb, nevaccinat, a fost adus la medic după ce a contactat virusul de la unchiul său revenit recent din Ucraina.

 

MAEIE va participa la activităţile Orăşelului European Ungheni 2018

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova împreună cu Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău va participa la Orăşelul European 2018 organizat la Ungheni, la 19 mai 2018. În acest an, Orăşelul European este organizat pentru prima dată şi la Ungheni. La standurile Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, instituţiilor guvernamentale şi ambasadelor acreditate la Chişinău vizitatorii se vor informa despre proiectele şi programele implementate în ţara noastră cu sprijinul Uniunii Europene. Totodată, oaspeţii vor avea posibilitatea să participe la concursuri cu tematica Uniunii Europene, să se informeze despre procesul de implementare a Acordului de Asociere RM-UE, precum şi să adreseze întrebări privind parcursul european al ţării noastre.