REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (17 mai 2019)

În peste 80 de muzee din țară va avea loc Noaptea Europeană a Muzeelor

Șase muzee naționale și peste 80 de muzee locale din 19 raioane ale țării își așteaptă vizitatorii pe 18 mai la o suită de manifestări, prilejuite de Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor. Programul cuprinde ateliere de creație, lecții deschise la subiectul păstrării, dezvoltării și promovării patrimoniului cultural, înscenări teatralizate, recitaluri de cîntece, poezii, vernisaje de pictură etc.

 

Consiliul Concurenței va investiga cauzele majorării prețurilor la carburanți

Consiliul Concurenței a anunțat că s-a autosesizat în urma creșterii prețurilor la produsele petroliere. Instituția a declanșat o investigație pentru a stabili dacă a existat o înțelegere de cartel în acest caz. „Ne preocupă faptul că aceste creșteri au avut loc în mod simultan la mai multe companii petroliere, ceea ce trezește îndoieli că acestea au acționat în mod independent”, se menționează într-un comunicat de presă al instituției.

 

Euro se scumpește

Moneda unică europeană se scumpește la sfîrșitul acestei săptămîni cu doi bani și va avea un preț oficial de 20 de lei 09 bani. Potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei, dolarul își va păstra în următoarele zile prețul de 17 lei 93 de bani. În schimb, leul românesc se va scumpi cu un ban, pînă la nivelul de 4 lei și 22 de bani. Hrivna ucraineană va rămîne la cotația de 68 de bani.

 

Valeriu Nemerenco a fost eliberat din funcția de pretor al sectorul Buiucani

Valeriu Nemerenco a fost eliberat din funcția de pretor al sectorului Buiucani al capitalei și totodată a fost numit în postul de vicepretor al aceluiași sector. Dispozițiile în acest sens au fost semnate de primarul general interimar al Chișinăului, Ruslan Codreanu. După eliberarea lui Nemerenco, în funcția de pretor a fost numit Vadim Brînzaniuc, care a ocupat pînă în prezent postul de vicepretor al preturii Buiucani.

 

BNM a revizuit în creștere prognoza ratei inflației pentru anii 2019 și 2020

Banca Națională a Moldovei (BNM) a revizuit în creștere prognoza ratei inflației pentru anul 2019, la 5,1 la sută, față de 4,9 la sută cît prognoza în luna februarie, a anunțat Octavian Armașu, guvernatorul BNM. Previziunea asupra ratei inflației pentru anul 2020 a fost majorată de la 5,0 la 6,5 la sută. BNM apreciază că riscurile și incertitudinile asociate perspectivei inflației au ca surse temperarea activității economiei mondiale și creșterea prețurilor internaționale la petrol și gaze.

 

În R. Moldova vor funcționa Centre specializate pentru copii și adulți care suferă de autism

În R. Moldova vor funcționa Centre specializate de intervenție pentru copii și adulți cu tulburări din spectrul autist (TSA). Regulamentul-cadru de organizare și funcționare al acestora a fost publicat vineri, 17 mai, în Monitorul Oficial. În cadrul acestor centre va fi oferit suport specializat copiilor și tinerilor în realizarea potenţialului de dezvoltare fizică, cognitivă, socio-afectivă, comunicativă, a capacităţii de adaptare, prin acordarea serviciilor de sănătate mintală.

 

Un bărbat a fost condamnat al 15 ani de închisoare pentru omor

Un locuitor al oraşului Cricova, în vîrstă de 33 de ani, a fost condamnat la 15 ani de detenţie pentru omorul unei tinere pe care a dezmembrat-o şi a lăsat-o pe malul unui lac din Grătieşti. Potrivit datelor Procuraturii Generale, crima a avut loc în dimineaţa zilei de 13 mai 2018, în casa inculpatului, din oraşul Cricova, acolo unde victima, în vîrstă de 20 de ani, venea fiind în relaţii bune cu bărbatul. Între ei s-a iscat o ceartă, individul aplicîndu-i fetei o lovitură de cuţit, după care i-a dezmembrat cadavrul şi l-a pus într-o geantă. Procurorii au anunţat că vor contesta sentinţa şi vor insista pe condamnarea bărbatului la detenţie pe viaţă.

 

Reprezentanta R. Moldova nu s-a calificat în marea finală Eurovision 2019

Reprezentanta R. Moldova, Anna Odobescu nu a obținut ieri seară în cea de-a doua semifinală voturile necesare din partea juriului, dar şi a publicului pentru a ajunge în marea finală, care va avea loc sîmbătă, 18 mai, în Israel. În urma celei de-a doua semifinale, reprezentanţii altor 10 ţări s-au calificat în marea finală de sîmbătă seara. Acestea sînt Elveţia, , Danemarca, Suedia, Malta, Rusia, Albania, Norvegia, Olanda, Macedonia de Nord și Azerbaijan.

 

Polițistul care a violat o minoră a fost condamnat la 7 ani de închisoare

Polițistul care acum doi ani a violat o minoră la Orhei, a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Potrivit procurorilor, prima instanță l-a condamnat pe inculpat la 5 ani de închisoare luand în consideratie doar cazul cînd politistul a violat adolescenta în vîrsta de 16 ani. Nemulțumiți de decizia primei instanțe, procurorii au contestat decizia, astfel acesta a mai primit doi ani de închisoare pentru că a fost complice cînd doi consateni de ai săi au violat peste cîteva zile pe aceeași minoră.

 

Directorul unei filiale a fost reţinut în flagrant pentru corupţie

Şeful Uniunii Conducătorilor Auto, Filiala Cimişlia a fost reţinut în flagrant, de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, în momentul primirii sumei pretinse în valoare de 1800 de euro pentru a ajuta doi soţi să obţină permisul de conducere. Bănuitul susţinea că ar avea influenţă asupra angajaţilor Secţiei Înmatriculare a Transportului şi Calificare a Conducătorilor Auto din Hînceşti şi că-i poate determina pe aceştia să-i favorizeze la susţinerea cu succes a examenelor de calificare auto pentru ambii soţi.

 

500 mln de lei vor fi investite în modernizarea sistemului de termoficare

Termoelectrica S.A. va investi în vara acestui an 500 de mln de lei în modernizarea sistemului de termoficare din capitală. Planul de investiții al Termoelectrica pentru anul 2019 presupune modernizarea a peste 50 de tronsoane de conducte termice, cu o lungime totală de circa 18 km, schimbarea echipamentelor de la mai multe stații de pompare și înlocuirea izolației termice pe mai multe tronsoane de conducte supraterane, cu o lungime totală de circa 5 km. 

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
05.04.24 - 19:01
01.04.24 - 12:46
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:16
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
05.04.24 - 17:07
07.04.24 - 00:09
09.04.24 - 00:59