REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (17 ianuarie 2020)

Peste 200 de companii moldovenești vor primi permisiunea de a exporta în Federaţia Rusă

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, s-a întîlnit cu șeful Serviciului de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor), Serghei Dankvert. Oficialii au convenit asupra stabilirii unui mecanism direct de coordonare a acțiunilor dintre Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și Rosselhoznadzor, au agreat extinderea mutuală a listelor de exportatori, stabilind mecanismul clar de extindere cu peste 200 de companii exportatoare din R. Moldova, pînă la finele lunii ianuarie curent.

 

97 de femei de afaceri din R. Moldova vor beneficia de granturi

Un număr de 97 de femei de afaceri din R. Moldova vor beneficia de finanțare nerambursabilă prin intermediul Programului național “Femei în Afaceri”, co-finanțat de Uniunea Europeană și gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Potrivit informaţiei oferite de ODIMM, cele 97 de antreprenoare sînt au semnat déjà contractele de finanțare nerambursabilă în sumă totală de 12,35 milioane de lei. Conform estimărilor, în urma realizării proiectelor investiționale vor fi create circa 230 noi locuri de muncă și menținuți 158 de salariați.

 

Canada susține agenda de reforme a actualei guvernări de la Chișinău

Aprofundarea relațiilor bilaterale în diverse sfere de interes reciproc, susținerea de către autoritățile de la Ottawa a agendei de reforme a Guvernului de la Chișinău, precum și atragerea investițiilor canadiene în țara noastră, au fost printre subiectele discutate la întrevederea ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi cu ambasadorul Canadei în R. Moldova, cu reședința la București, Kevin Hamilton. În cadrul discuțiilor, interlocutorii au reliefat interesul comun pentru aprofundarea relațiilor bilaterale în domeniul politic și comercial-economic.

 

Pe finalul săptămînii euro şi dolarul se vor scumpi din nou

În săptămîna curentă, moneda unică europeană, dar şi dolarul înregistrează valori ascendente. Şi pentru ziua de vineri, 17 ianuarie, precum şi pentru week-end, Banca Națională a Moldovei a anunţat cotaţii mai mari pentru ambele valute. Potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de BNM, vineri, 17 ianuarie euro va costa 19 lei și 47 de bani. Dolarul se va aprecia cu doi bani, pînă la prețul oficial de 17 lei și 45 bani. Şi valoarea leului românesc creşte uşor. Pentru acesta, BNM a stabilit un curs oficial de 4 lei și 06 bani, în creştere cu un ban. Valoarea rublei rusești și cea a hrivnei ucrainene vor rămîne neschimbate. Cea din urmă va costa în continuare 72 de bani, iar rubla își va păstra prețul de 28 de bani.

 

Ungaria va realiza în R. Moldova proiecte menite să modernizeze economia națională și să crească bunăstarea oamenilor

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o întîlnire cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ungariei în R. Moldova, Sándor Szabó. În cadrul întrevederii, oficialii au discutat un spectru larg de subiecte care vizează relațiile sociale, economice și culturale dintre R. Moldova și Ungaria. Sándor Szabó a confirmat intenția Ungariei de a susține în continuare R. Moldova și de a realiza proiecte menite să modernizeze economia națională și să crească bunăstarea oamenilor.

 

Aproape 53 mln de lei au fost investiţi anul trecut în Regiunea de Nord a ţării

Investiţii de circa 53 milioane de lei s-au făcut, în anul 2019, în nordul ţării. Din această sumă, 28,9 milioane de lei au fost valorificați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și 24,07 milioane de lei - atrași din surse externe. Instituţia responsabilă de implementarea programelor de dezvoltare este Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), care a gestionat în anul trecut zece proiecte finanțate din FNDR.

 

Benzina şi motorina s-au scumpit

Mai multe staţii PECO au afişat în dimineaţa zilei de vineri, 17 ianuarie, preţuri noi pentru combustibil. Experţii economici spun că majorările au fost condiţionate de creşterea accizelor şi evoluţiile de pe pieţele internaţionale. De astăzi, în mai multe benzinării din ţară, preţul la pompă pentru cel mai cumpărat tip de benzină (A-95) este de 19,20 lei cu 55 de bani mai mult decît anterior, iar un litru de motorină costă 17,05 lei, cu 65 de bani mai scump.

 

Carolina de Nord a trimis 15 mii de tone de materiale medicale pentru spitalele moldovenești

Statul american Carolina de Nord a trimis 15 mii de tone de materiale medicale de primă urgență, echipament medical, echipament de pregătire medicală și cărți către spitalele rurale, orfelinate și Universitatea de Medicină din R. Moldova. Potrivit anunțului făcut de oficialii americani din Carolina de Nord, 16 paleți conțin materiale educaționale pentru învățarea limbii engleze și vor fi donate instituțiilor școlare care fac parte din proiectul parteneriatului R. Moldova-Carolina de Nord. 18 paleți conțin echipament medical și produse medicale de primă urgență și sînt destinate spitalelor rurale și orfelinatelor.

 

O minoră de 11 ani din stînga Nistrului și-a pus capăt zilelor

O minoră de 11 ani din stînga Nistrului și-a pus capăt zilelor. Corpul neînsuflețit al copilei a fost descoperit de către mama acesteia în podul casei. Cazul este investigat de organele abilitate. Potrivit aşa-numitului minister de interne de la Tiraspol, fata a lăsat un bilet de adio în care şi-a rugat părinţii să trăiască fără ea şi a scris că nimeni nu se face vinovat de gestul ei. Motivele care au determinat adolescenta să se sinucidă sînt investigate de către organele de drept.

 

45 de poliţişti şi 11 primari au fost reţinuţi în 2019 pentru acte de corupţie

Un număr de 45 de inspectori de poliţie, 18 directori şi adjuncţi de întreprinderi de stat şi 11 primari şi viceprimari au fost reţinuţi în 2019 de ofiţerii Centrului Național Anticorupție /CNA/ pentru acte de corupţie. Datele se conţin în raportul de activitate al CNA pentru anul trecut. Potrivit CNA, Ministerele Afacerilor Interne, al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, primăriile, dar şi Serviciul Vamal sînt printre instituţiile unde au fost depistate cele mai multe acte de corupţie în anul 2019.