REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (16 octombrie 2020)

Teatrul Național "Satiricus I.L. Caragiale" va marca cea de-a 30-a aniversare

Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale” va maarchează azi, 16 octombrie, cea de-a 30-a aniversare de la fondarea instituției. Potrivit directorului instituției, Alexandru Grecu, cu această ocazie, va fi inaugurată „Aleea celebrităților Satiricus”. În fața sediului teatrului vor fi aplicate în pavaj STELE ale neuitaților maeștri ai scenei Mihai Curagău, Artist al Poporului, Valeriu Cazacu, Artist al Poporului, Ion Popescu, Maestru în Artă, Vasile Tăbîrță, Artist Emerit și Victor Tanmoșan, Maestru în Artă.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 652 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2779 de teste, fiind confirmate 652 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care unul de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 65076 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), numărul deceselor a crescut cu 20% comparativ cu săptămîna trecută. Din numărul total de cazuri, 43 sînt lucrători medicali. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la Chișinău – 188, iar în regiunea transnistreană – peste 140 de cazuri noi.

 

Ședința Comisiei Unificate de Control de astăzi nu a fost deschisă

Membrii Comisiei Unificate de Control s-au reunit ieri la Bender. Delegația R. Moldova a insistat în continuare pe includerea în ordinea de zi a problemelor stringente care periclitează situația în Zona de Securitate. Ea s-a referit la acțiunile abuzive și provocatoare ale așa-numitului „mgb”, care nici nu are dreptul să se afle în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Pacificare, dar care se ocupă cu răpiri de persoane. Însă poziția ostilă a reprezentanților transnistreni a împiedicat atingerea unui consens în formarea agendei ședinței. Ca urmare, ședința a fost amînată pentru încă o săptămînă.

 

Grupuri de acțiune locală din Cahul şi Ungheni vor beneficia de granturi din partea UE

Patru Grupuri de Acțiune Locală (GAL) din raioanele Cahul şi Ungheni vor beneficia de granturi în valoare totală de două sute de mii de euro, oferite cu asistența financiară a Uniunii Europene. GAL-urile au fost selectate în cadrul unui concurs de granturi lansat în acest an de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanțat şi ghidat strategic de UE, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

 

Premierul a inspectat drumul regional G-92, Bălăurești-Marinici-Șișcani

Prim-ministrul Ion Chicu a inspectat ieri drumul regional G-92, Bălăurești-Marinici-Șișcani-M1. Drumul a fost reparat capital pe o suprafață de 13 km, iar pe toată lungimea șoselei a fost construit un sistem de evacuare a apei, au fost amenajate trotuarele și intrările în curți. În total, pentru lucrările de reconstrucție a drumului s-au cheltuit circa 63 de milioane de lei din Fondul Rutier. Administrația locală a intervenit cu solicitarea de a mai asfalta încă 9 km care leagă cele trei localități de traseul Chișinău-Leușeni.

 

Comercianții de pește vor fi verificați și de inspectorii pentru protecția mediului

Inspectoratul pentru Protecția Mediului ar putea avea dreptul de a verifica documentația persoanelor fizice și juridice privind proveniența peștelui și altor organisme acvatice în caz de transportare sau comercializare. Un proiect de modificare a legislației în acest sens a fost aprobat de către Comisia parlamentară de mediu și dezvoltare regional. Proiectul are drept scop excluderea pescuitului ilegal și al braconajului piscicol în obiectivele acvatice de pe teritoriul țării.

 

Monitorul Oficial a publicat hotărîrea privind serviciul guvernamental de plăți electronice

Monitorul Oficial de vineri, 16 octombrie, publică decizia cu privire la serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay). „Scopul dezvoltării serviciului MPay este de a oferi autorităților și instituțiilor publice, precum și persoanelor fizice și persoanelor juridice de drept privat o soluție software eficientă, fiabilă și modernă pentru încasarea, restituirea și distribuirea plăților”, indică documentul.

 

Mai mulți angajați dintr-o instituție de stat, cercetați penal

Un grup de persoane specializat în delapidarea averii străine a fost destructurat de angajații din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău. Persoanele cu funcții de decizie din cadrul unor instituții de stat, angajau fictiv persoane în funcții de exercițiu în cadrul acestor instituții, iar ulterior, ridicau ilegal salariul acestora şi îl foloseau în interes personal. Pe acest fapt, a fost inițiată o cauză penală pentru delapidarea averii străine, iar persoanele culpabile de comiterea infracțiunii riscă de la 7 la 12 ani de închisoare.

 

Un tînăr și-a înjunghiat amicul de pahar

Un bărbat a murit, după ce a fost înjunghiat de un tînăr. Crima a avut loc ieri seara, în jurul 20:10, în orașul Lipcani, din raionul Briceni. Potrivit datelor preliminare, victima s-a dovedit a fi un bărbat în vîrstă de 48 de ani. Acesta era în ospeție la o femeie de aceeași vîrstă, împreună cu un tînăr de 26 de ani. Tînărul a fost reținut pentru 72 de ore, iar pe numele său a fost pornit un proces penal.

 

Un gimnaziu din Congaz a fost eficientizat termic

Gimnaziul „V. Topal” din localitatea Congaz (UTA Gagauz-Yeri) a fost reabilitat termic cu susținerea Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE). O comisie specială a recepționat ieri lucrările finalizate şi a constatat că acestea au fost efectuate conform normelor. Proiectul a fost susținut în cadrul Apelului de propuneri de proiecte nr.3 în domeniul eficienței energetice și valorificării surselor de energie regenerabilă, adresat solicitanților de finanțare din sectorul public.