REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (16 noiembrie 2018)

Cei mai buni studenți pot concura pentru burse de 12 mii de lei

Cei mai buni studenți din R. Moldova pot depune dosarele pentru obținerea burselor de merit, valoarea cărora este de 12 mii de lei. Actele pot fi prezentate pînă la 17 decembrie curent. În acest an vor fi acordate 50 de burse. 35 dintre acestea vor fi destinate studenților din ultimul an de studii superioare de licență, iar 15 - studenților din primul an de studii superioare de masterat. Programul „Burse de Merit – pentru cei mai buni studenți”, ediția XXIII, este organizat sub egida Consiliului Rectorilor din R. Moldova, cu suportul financiar al unei bănci comerciale și unui operator de telefonie mobilă.

 

Companiile IT susțin că se confruntă cu o lipsă a specialiștilor în domeniu

Companiile din domeniul IT susțin că se confruntă cu o lipsă a specialiștilor calificați în domeniu, chiar dacă oferă salarii mari și condiții avantajoase de muncă. Companiile de pe piața locală sînt în continuu proces de recrutare, iar angajatorii sînt pregătiți să înroleze cel puțin 1000 de specialiști în fiecare an, cerere acoperită de piața forței de muncă doar pe jumătate. La Universitatea Tehnică în anul precedent au depus cereri de înmatriculare la specialitățile TIC circa 3800 de candidați. Doar 15% dintre ei își continuă studiile în țară.

 

Publicitatea medicamentelor eliberate cu prescripție medicală va fi interzisă

În R. Moldova va fi permisă publicitatea doar la medicamentele care sînt eliberate fără prescripţie medicală, potrivit Regulamentului cu privire la promovarea etică a medicamentelor, publicat vineri, 16 noiembrie, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Materialele publicitare pot fi difuzate la televiziune sau radio, iar publicitatea exterioară poate fi expusă numai cu condiţia notificării prealabile a Agenției Medicamentului de către persoana care difuzează/expune materialul respectiv, iar Agenţia Națională pentru Sănătate Publică va întreprinde măsurile necesare privind respectarea legislaţiei cu referire la publicitatea medicamentelor.

 

Comitetul Național de Stabilitate Financiară va fi reformat

Comitetul Național de Stabilitate Financiară va fi reorganizat. Noile reguli de funcționare a acestuia au fost incluse într-o lege, publicată vinery, 16 noiembrie, în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, autoritatea va fi responsabilă de coordonarea politicii macroprudențiale, de gestionarea riscurilor ce amenință stabilitatea financiară și a situațiilor de criză financiară. Printre atribuțiile noii structuri se numără prezentarea către guvern a propunerilor de politici și măsuri în scopul protejării depozitelor, capitalizării și recapitalizării băncilor; aprobarea acțiunilor menite să restabilească credibilitatea sistemului financiar; aprobarea politicii și a planului de comunicare în situații de criză.

 

Comisia interguvernamentală moldo-română se va reuni de două ori pe an

Evoluțiile în implementarea proiectelor moldo-române și stadiul actual al relațiilor investiționale bilaterale au fost discutate de prim-ministrul Pavel Filip și ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat al României, Ștefan-Radu Oprea. Oficialii s-au întîlnit în contextul celei de a XI-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică între R. Moldova şi România, care a avut loc la Chișinău. Premierul a salutat organizarea ședinței comisiei, menționînd că aceasta reprezintă o platformă pentru identificarea soluțiilor la problemele existente și inițierea unor proiecte noi, avantajoase pentru ambele state. Pentru a dinamiza implementarea proiectelor deja lansate, s-a convenit ca sesiunile comisiei să fie organizate de două ori pe an.

 

Agenția Servicii Publice a devenit prima instituție din țară acreditată cu certificat anti-mită

Agenția Servicii Publice este prima instituție din R. Moldova acreditată cu certificat anti-mită internațional ISO 37001. Acesta a fost eliberat în urma controalelor instituțiilor internaționale care au constatat că ASP implementează politici care exclud posibilitatea de mituire. Premierul Pavel Filip a subliniat că este important să excludem orice posibilitate de mituire, iar modernizarea serviciilor publice și crearea confortului pentru cetățeni rămîne o prioritate de bază a guvernului.

 

În regiunea transnistreană vor fi majorate pensiile

Începînd cu anul viitor, în regiunea transnistreană, pensiile vor fi majorate cu 7%. Prevederile au fost aprobate în primă lectură de așa-zisul soviet suprem de la Tiraspol. În regiune, mărimea medie a pensiei, inclusiv cu adaosuri, este de 1 337 de ruble transnistrene ( 83 USD). În primul semestru al anului 2018, mărimea minimului de existență pentru un pensionar s-a mărit cu 60 de ruble, constituind 1 244 de ruble. Numărul total de beneficiari de pensii, în regiunea transnistreană, la 30 iunie 2018, comparativ cu 31 decembrie 2017, a scăzut cu peste trei mii de persoane și a constituit 115,5 mii de persoane.

 

Circa 100 de persoane fără adăpost vor putea fi cazate într-un centru din Chișinău

Persoanele fără domiciliu sau care vagabondează pe străzile capitalei pot benefica de adăpost și hrană caldă la Centrul de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil. Potrivit Primăriei municipiului Chișinău, centrul se află pe str. Haltei, 2. De asemenea, autoritățile municipale îndeamnă locuitorii Chişinăului să apeleze Serviciul Naţional Unic „112”, atunci cînd observă în stradă persoane care îngheață și au nevoie de îngrijiri. Capacitatea centrului este de 100 de persoane. În perioada rece a anului, 1 noiembrie-31 martie, instituția prestează servicii de găzduire pentru beneficiari în regim non-stop. 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
09.03.24 - 11:42