REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (16 martie 2018)

Economia R. Moldova a crescut cu 4,5% în anul 2017

Economia R. Moldova a înregistrat în anul 2017 o creştere cu 4,5% comparativ cu anul 2016, valoarea produsului intern brut (PIB) depășind 150 miliarde de lei, potrivit datelor Biroului Național de Statistică. La creșterea PIB au contribuit diverse activități economice, cea mai mare pondere fiind înregistrată de comerț, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor, transport și depozitare, activități de cazare și alimentație publică. Creșterea economică a fost determinată și de evoluțiile pozitive din sectorul agricol, industrial, domeniul IT și al comunicațiilor, precum și cel al construcțiilor. Cea mai mare creștere economică din anul trecut a fost înregistrată în ultimul trimestru, cînd PIB-ul a însumat circa 41 de miliarde de lei, în creștere cu 6,4% față de perioada similară din 2016.

 

Pretorul şi vicepretorul sectorului Ciocana din capitală au fost demişi

Pretorul sectorului Ciocana, Galina Bostan, a fost demisă din funcție, potrivit unui ordin semnat joi, 15 martie, de primarul general interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu. Conform dispoziției, primarul interimar l-a eliberat din funcţie şi pe vicepretorul sectorului Ciocana, Anatolie Portnoi. Potrivit Primăriei capitalei, funcţionarii au fost eliberaţi din funcţii în urma controlului efectuat în sector, în cadrul campaniei de curăţenie de primăvară „Facem curat lună”. Primăria municipiului Chişinău a inițiat acum o săptămînă campania de salubrizare de primăvară.

 

Premierul a participat la aniversarea Tekwill

Prim-ministrul Pavel Filip a participat la celebrarea unui an de la deschiderea Centrului de Excelență în domeniul TIC Tekwill. El a menționat că acesta reprezintă o realizare nu doar pentru industria tehnologiilor informației, ci pentru întreaga economie. Șeful Executivului a subliniat că Centrul de Excelență oferă posibilitatea pregătirii specialiștilor IT conform exigențelor industriei, facilitînd, astfel, realizarea documentelor de politici în domeniu. „ Tinerii care participă la programele Tekwill își vor putea găsi un loc de lucru într-un domeniu care este cel mai bine plătit în R. Moldova, iar viitorul, desigur, se regăsește în această industrie, cu valoare adăugată înaltă”, a declarat Pavel Filip. Tekwill au reușit să atragă finanțări în sumă de peste un milion de dolari. 80 de startup-uri au beneficiat de sprijin, iar 85 de companii au recrutat noi angajați sau au îmbunătățit abilitățile profesionale ale acestora. În total, la diverse instruiri organizate în cadrul Centrului au participat circa 8000 de persoane.

 

Experții FMI s-au întîlnit cu Pavel Filip

Prim-ministrul Pavel Filip a avut joi, 15 martie, o întrevedere cu echipa de experţi ai Fondului Monetar International (FMI), condusă de Ben Kelmanson, care se află în vizită de lucru în R. Moldova, în perioada 15-27 martie. Premierul a opinat că de la ultima misiune de evaluare a FMI, care a avut loc acum 5 luni, au fost înregistrate evoluții pozitive pe mai multe dimensiuni. El s-a referit la indicii macroeconomici - în 9 luni ale anului 2017 creșterea economică a constituit 3,8%, exporturile s-au majorat cu 18,6%, inclusiv în UE cu 20,5%. Șeful echipei de experți FMI, Ben Kelmanson a semnalat principalele domenii care vor fi evaluate pe parcursul acestei misiuni. Printre acestea - aspectele fiscale, cadrul bugetar pe termen mediu, bugetul pentru anul 2018 și prognozele macroeconomice. De asemenea, va fi efectuată o radiografie a evoluțiilor din sectoarele financiar-bancar și cel energetic. Programul de trei ani al Republicii Moldova, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. Acesta este finanțat printr-un credit în valoare totală de circa 187 milioane de dolari, din care 83 milioane de dolari au fost deja alocate.

 

Peste 2400 de copii din capitală s-au îmbolnăvit de viroze în ultima săptămînă

Peste 2400 de copii din capitală, dintre care aproape 56 la sută preşcolari, au ajuns la medic cu viroze pe parcursul săptămînii trecute, arată datele Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău. Potrivit sursei citate, săptămîna trecută în capitală s-au înregistrat 3766 cazuri de infecţii respiratorii. Cei mai afectaţi de viroze sînt copiii de pînă la şase ani (1374 de cazuri), dintre aceştia 64 au fost internaţi în spital pentru îngrijiri medicale. Conform datelor Centrului municipal de Sănătate Publică, numărul cazurilor de viroză în ultima săptămînă a scăzut cu 15,3%. În această perioadă, în municipiu s-au înregistrat 109 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 75 cazuri la copii. În total, de la începutul anului în municipiu au fost înregistrate 514 cazuri de gripă. Datele Centrului Naţional de Sănătate Publică arată că de la începutul sezonului rece patru moldoveni, printre care un minor au decedat din cauza gripei.

 

Comitetul de Supraveghere al unui Program UE a examinat raportul pentru R. Moldova

Comitetul de Supraveghere al Programului „Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene pentru Republica Moldova 2016-2018” s-a întrunit joi, 15 martie, în ședință pentru a examina cel de-al patrulea raport de progres pentru perioada iulie-decembrie 2017. Potrivit Direcţiei comunicare şi protocol a Guvernului, raportul de progres prezentat a fost aprobat în unanimitate de către membrii Comitetului, întrucît principalele activități ale programului decurg conform planului aprobat anterior și au fost realizate în termenele stabilite. Participanții au mai evaluat activitatea curentă a misiunii, precum și au stabilit prioritățile pentru perioada următoare, ținînd cont de recomandările experților, bazate pe cele mai bune practici europene. La reuniunea prezidată de către secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, au participat membrii Comitetului de Supraveghere, din care fac parte reprezentanţi ai Cancelariei de Stat, ai Delegației UE în R. Moldova și cîte un reprezentant al instituțiilor beneficiare unde își desfășoară activitatea Înalții Consilieri ai UE.

 

Mihai Poalelungi a devenit noul judecător al Curţii Constituţionale

Legislativul a luat act, vinery, 16 martie, de numirea în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a lui Mihai Poalelungi. Tot astăzi acesta a depus jurămîntul în faţa deputaţilor. Potrivit speakerului Andrian Candu, prin decizia Consiliul Superior al Magistraturii din 6 martie 2018, Poalelungi a fost desemnat pentru funcţia de judecător al Curții Constituționale şi urmează să îşi înceapă activitatea de astăzi. Mihai Poalelungi va ocupa fotoliul de judecător la Curtea Constituțională rămas vacant după ce Tudor Panțîru a demisionat din funcția de președinte și judecător al înaltului for la finele lunii ianuarie.

 

Reprezentantul Special al OSCE va efectua o vizită în R. Moldova

Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE în procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, va efectua în perioada 26-28 martie o vizită oficială în R. Moldova. În cadrul acesteia, Franco Frattini va avea discuții cu oficiali moldoveni și cu conducerea de la Tiraspol, inclusiv cu ambii reprezentanți politici. Totodată, acesta se va întîlni cu ambasadorii rezidenți ai formatului „5+2”. „Sarcina mea, a Misiunii OSCE în R. Moldova și a partenerilor internaționali în procesul „5+2” este implementarea celor opt acorduri în anul curent. Cinci acorduri din „pachetul din opt puncte” au fost semnate în noiembrie anul trecut și trei acorduri importante rămîn a fi realizate conform protocolului „5+2” de la Viena”, a spus oficialul. Aceasta este prima vizită a lui Franco Frattini în țara noastră în calitate de Reprezentant Special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană.

 

PSRM a depus o nouă moțiune

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor a înregistrat, vineri, 16 martie, în Parlament, o moțiune simplă asupra politicilor în domeniul sănătății realizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. ”Există multe probleme în domeniul sănătății, din care cauză vrem să invităm în Parlament ministrul Sănătății”, a declarat socialistul Vasile Bolea. Socialiștii se arată îngrijorați că ministerul intenționează să închidă secții întregi în spitalele din țară. De asemenea, domeniul se confruntă cu un exod fără precedent a cadrelor medicale. Moțiunea se referă și la reforma sistemului de pensii. În opinia autorilor moțiunii, această reformă nu a dus la nicio majorare a pensiilor.