REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (16 aprilie 2021)

Ministerul Educaţiei a premiat halterofilii medaliați la CE

Sportivii moldoveni medaliați la Campionatul European de Haltere, desfășurat la începutul lunii aprilie în orașul Moscova, Federația Rusă, au fost premiați cu diploma Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Ministerul a premiat sportivii medaliați la Campionatul European de Haltere: Daniel Lungu (medalie de aur); Marin Robu (medalie de argint); Elena Cîlcic (medalie de argint), președintele Federației de Haltere, Antonio Conflitti, și vicepreședintele Federației de Haltere, Sergiu Crețu. Sportivii medaliați au fost antrenați de către Mihail Ceban, Sergiu Crețu, Vitalii Zolotușenco și Grigore Brașoveanu.

 

O mare parte a elevilor din capitală revin de luni la școală

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chişinău a decis ca începînd de luni, 19 aprilie 2021, copiii din clasele 1-4, a 5-a, a-9-a și a 12-a să revină în clase pentru ore cu prezență fizică. Anunțul a fost făcut de edilul capitalei, Ion Ceban. Potrivit surse citate, pînă astăzi, circa 40 la sută din cadrele didactice din capitală au fost imunizate împotriva COVID-19. Totodată, comisia a permis ca în școlile de artă elevii să revină în bănci, atît pentru activitatea individuală, cît și de grup. În școlile cu profil sportiv urmează să fie permise antrenamentele nu doar pentru loturile naționale, dar a tuturor loturilor care se pregătesc de competiții.

 

R. Moldova a primit 300 de concentratoare de oxigen din partea Germaniei

300 de concentratoare de oxigen au fost donate țării noastre de Guvernul Federal al Germaniei și Organizația Mondială a Sănătății. Echipamentul, inclusiv consumabilele, în valoare de 252.000 de dolari SUA, va fi repartizat instituțiilor medicale și va ajuta la tratarea și restabilirea pacienților cu forme grave de COVID-19. La evenimentul de transmitere a donației au fost prezenți secretarul de stat al Ministerului sănătății, Igor Curov, Ambasadorul Germaniei în R. Moldova, Angela Ganninger și reprezentantul OMS în țara noastră Igor Pokanevych.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 812 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 5706 teste, fiind confirmate 812 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care unul de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 244 177 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 14 sînt lucrători medicali: 9-asistenți medicali, 5-personal auxiliar. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3045 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 290 în stare extrem de gravă. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 5798 de persoane, iar 17 277 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

UNICEF a donat circa trei sute de camere video pentru învăţămîntul online

Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a donat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) 295 de camere video pentru dotarea sălilor de clasă din cadrul instituțiilor de învățămînt general din țară. Camerele web urmează a fi utilizate de cadrele didactice în asigurarea procesului de predare a conținuturilor educaționale în format online. Dintre cele 295 de camere web, 292 vor fi repartizate instituțiilor de învățămînt primar, gimnazial și liceal, iar trei camere web vor fi transmise Centrului Republican de Asistenţă Psihopedagogică.

 

România va transmite R. Moldova o nouă donație de vaccin

Guvernul României a aprobat ieri acordarea Republicii Moldova, cu titlu gratuit, a încă 132 mii de doze de vaccin împotriva COVID-19. Potrivit deciziei Executivului de la București, hotărîrea prevede acordarea unui ajutor umanitar, cu titlu gratuit, pentru Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică din R. Moldova în vederea gestionării epidemiei împotriva COVID-19, ca urmare a activării Mecanismului de Protecţie Civilă al UE.

 

În ultimele 24 de ore peste 12.700 de persoane au traversat frontiera de stat

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 12 738 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 6 385 traversări persoane, dintre care 3 951 treceri la frontiera moldo-română, 1 189 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 245 treceri aeriene. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în R. Moldova) rămîn a fi PTF Leușeni – 1 784 traversări persoane; PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 1 245 traversări persoane; PTF Sculeni – 1 088 traversări persoane; PTF Giurgiulești-Galați – 569 traversări persoane. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

 

Peste 1,6 milioane de euro, introduși prin contrabandă – virați în contul statului

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță despre condamnarea șoferului autocamionului, care în aprilie 2020 a încercat să introducă în țară, prin contrabandă, peste 1,6 milioane EUR, prin punctul vamal Leușeni. Conform sentinței, inculpatul a fost condamnat la 3 ani cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pedeapsă suspendată condiționat pentru un termen de probă de 2 ani cu transmiterea în totalitate a mijloacelor bănești în bugetul de stat. Procurorii PCCOCS vor ataca sentința întru susținerea poziției de aplicare a pedepsei de 4 ani închisoarea, cu ispășire reală a pedepsei.

 

Decizia privind ajutorul beneficiarilor de protecție internațională a fost publicată în MO

Monitorul Oficial (MO) de vineri, 16 aprilie, a publicat hotărîrea Guvernului privind aprobarea cuantumului ajutorului bănesc acordat beneficiarilor de protecție internațională în anul 2021. Conform deciziei Executivului, cuantumul pentru anul 2021 a ajutorului bănesc acordat beneficiarilor de protecție internațională în Republica Moldova va constitui 1307 lei. „Cuantumul reprezintă 15% din salariul mediu lunar pe economie pentru acest an, în mărime de 8715 lei”, indică documentul. Anul trecut, acest cuantum a constituit 1192 lei.

 

Un angajat al Agenției Servicii Publice a fost reținut de poliție

Un bărbat de 31 de ani din Chișinău, angajat al Agenției Servicii Publice în calitate de examinator al serviciului de examinare pentru obținerea permisului de conducere auto, a fost reținut de oamenii legii în timp ce vindea pastile Ecstasy chiar la locul de muncă. Potrivit poliției, acțiunile bărbatului au fost documentate de oamenii legii timp de două luni. Pe perioada documentării, polițiștii au efectuat achiziții de control, fiind procurate pastile Ecstasy pe care bărbatul le vindea cu 300-350 de lei pentru o pastilă. Valoarea drogurilor ridicate se estimează la suma de 200 mii de lei. Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore, iar dacă va fi găsit vinovat pentru punerea în circulație a drogurilor, riscă închisoare de la 7 la 15 ani.

 

Gimnaziul din Boldureşti a fost reabilitat termic cu ajutorul AEE

Gimnaziul „Valeriu Bulicanu” din satul Boldurești, raionul Nisporeni, a fost reabilitat termic cu suportul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE). Ieri a avut loc recepția finală a lucrărilor, după care 740 de elevi ai instituției îşi vor face studiile în condiții mai bune. Proiectul de reabilitare termică a instituției publice Gimnaziul „Valeriu Bulicanu” a fost susținut în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte nr.3, în domeniul eficienței energetice și valorificării surselor de energie regenerabilă adresat solicitanților de finanțare din sectorul public. Valoarea totală a proiectului constituie 2 006 315,25 lei.