REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (15 noiembrie 2019)

Naţionala de fotbal a R. Moldova a cedat greu pe terenul campionilor mondiali

Echipa naţională de fotbal a R. Moldova a întîlnit la Paris naţionala Franţei, campioană mondială en-titre, într-un meci din grupa H a preliminariilor Campionatului European din 2020. În ciuda pronosticurilor, moldovvenii au deschis scorul încă din minutul 9, cînd Vadim Raţă l-a păcălit pe Langlet şi a trimis în poartă din careul de 16 metri. Gazdele au egalat în minutul 35, atunci cînd arbitrul a validat golul marcat de Giroud, deşi portarul moldovean Koşelev fusese busculat în suprafaţa lui de protecţie. Rezultatul final de 2-1 pentru Franţa a fost stabilit în minutul 78, cînd acelaşi Giroud a transformat o lovitură de la 11 metri.

 

Ucraina a acordat autorizații suplimentare R. Moldova pentru transportul de mărfuri

Ucraina a acordat suplimentar R. Moldova trei mii de autorizații pentru transportul bilateral sau tranzitul de mărfuri pe teritoriul statului vecin în anul 2019. Despre asta a anunțat Agenția Națională Transport Auto (ANTA). Potrivit ANTA, decizia a fost luată în urma unei solicitări expediate de autoritățile de la Chișinău. Astfel, autorizațiile de categoria I, de tipul „Ucraina bilateral/tranzit” se eliberează nu mai mult de una pentru fiecare ansamblu de autovehicule și remorci cu capacitatea de încărcare mai mare de 3,5 tone sau cu masa totală mai mare de 6 tone din parcul eligibil al operatorului de transport.

 

Șeful statului a avut o întrevedere cu noul Ambasador al Marii Britanii

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Steven Mark Fisher, noul Ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în țara noastră. Oficialii au abordat subiecte privind agenda actuală a relațiilor bilaterale, apreciind înalt susținerea acordată de Regatul Unit țării noastre în diverse domenii. Șeful statului a menționat că R. Moldova mizează și în continuare pe sprijinul Marii Britanii în procesul de implementare a agendei de reforme, inclusiv în combaterea corupţiei, reformării sistemului financiar-bancar, consolidării securităţii naţionale, inclusiv a celei energetice etc.

 

Leul își va continua deprecierea față de euro și dolar

La sfîrșitul acestei săptămîni, leul moldovenesc își va continua deprecierea față de euro și dolar, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, dolarul american va costa în următoarele trei zile 17 lei și 58 de bani, cu șapte bani mai mult decît IARI. Euro se va scumpi cu patru bani, pînă la valoarea de 19 lei și 32 de bani. Leul românesc se va scumpi cu un ban și va avea un preț oficial de 4 lei și 05 bani. Hrivna ucraineană va rămîne la cotația de 72 de bani, la fel ca și rubla rusească, care își va păstra prețul de 27 de bani.

 

Sfîrsitul de săptămîna vine fără precipitații

Potrivit meteorologilor, vinery, 15 noiembrie, se prevede cer variabil, fără precipitații. Presiunea atmosferică va fi ridicata. În cursul nopții, în nord se așteaptă 5 grade, ziua termometrele vor indica 16 grade. În centru, noaptea se prognozează 6 grade, iar maxima zilei va fi de 17 grade. În sud, noaptea se așteapta 7 grade. Ziua, termometrele vor indica 18 grade. În capitală, minima va fi de 8 grade, iar ziua se așteaptă 16 grade. În urmatoarele zile vremea nu se va schimba esențial.

 

Noii miniștri de la Interne, Apărare și Finanțe au fost prezentați colectivelor pe care le vor conduce

Noul ministru al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, cel de la Apărare, Victor Gaiciuc și cel de la Finanțe, Sergiu Pușcuță, au fost prezentați de șeful statului efectivelor ministerelor pe care le vor conduce. Președintele Igor Dodon a specificat că „noii membri ai Guvernului sînt persoane profesioniste, care au activat anterior în domeniile pe care le vor administra”. Totodată, șeful statului i-a îndemnat pe cei trei miniștri să urmeze obiective anunțate în cadrul ceremoniei de depunere a jurămîntului, „astfel încît să fie resimțite cît mai rapid schimbări în bine”.

 

La Chișinău se desfășoară Forumul economic moldo-polonez

Un grup de antreprenori din Polonia participă, în perioada 14 – 15 noiembrie, la Chișinău, la un Forum economic moldo-polonez. Evenimentul întrunește antreprenori din regiunea Silezia de Jos, sud-vestul Poloniei, care gestionează companii în sectorul vitivinicol, de consultanță juridică și logistică, apă și canalizare, produse cosmetice și ecologice. Polonia implementează mai multe proiecte de dezvoltare în R. Moldova, iar nivelul schimburilor comerciale ajunge la 330 mln de euro anual. Potrivit datelor ministerului economiei în iulie curent, în R. Moldova activau 102 întreprinderi cu capital polonez.

 

Victor Chironda a fost numit viceprimar al capitalei

Victor Chironda a fost numit viceprimar al capitalei. Acest lucru l-a anuntat Chironda pe pagina sa de pe o rețea de socializare. La propunerea primarului Ion Ceban acesta sustine ca a acceptat sa fie viceprimar responsabil de Urbanism si Mobilitate Urbana. Totodată, el a anunțat că mandatul său de consilier va fi preluat de expertul în energetică, Sergiu Tofilat.

 

Companiile israeliene vor investi în economia R. Moldova

R. Moldova și Statul Israel trebuie să-și valorifice plenar potențialul cooperării comercial-economice, a declarat speakerul Zinaida Greceanîi la întrevederea cu un grup de oameni de afaceri din această țară, aflați în Moldova cu ocazia participării la Forumul ”Moldova Business Week 2019”. ”Realizările și investițiile israeliene sînt binevenite în țara noastră, contăm pe contribuția Dumneavoastră, în special a oamenilor de afaceri israelieni, originari din R. Moldova”, a subliniat președintele Parlamentului. Orit Kleiman, vicepreședintele Camerei de Comerț Statul Israel-R. Moldova, a vorbit despre intenția companiilor israeliene de a investi în economia R. Moldova în domeniile agriculturii, sănătății, IT, turismului, în piața financiară și agricultura performantă.

 

Proiectul WINET a fost prezentat la Moldova Business Week

Proiectul „WINET - Comerț și inovație în industria vinului” a fost prezentat în cadrul Forumului „Moldova Business Week”, care se desfășoară la Chișinău în perioada 13 – 16 noiembrie. Proiectul cuprinde trei țări din Bazinul Mării Negre – Moldova, România și Bulgaria. Acesta prevede crearea unei rețele din peste 100 de companii, întreprinderi mici și mijlocii, instituții de cercetare și învățămînt superior, autorități locale, precum și ONG-uri din cele trei țări participante.