REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (15 iunie)

Judecătoria a amînat validarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a amînat ședința de vineri, 15 iunie, în cadrul căreia urma să decidă dacă mandatul lui Andrei Năstase, ales la 3 iunie primar al capitalei, va fi sau nu validat. Ședința de judecată a început la ora 10.30, iar decizia ar urma să fie pronunțată de judecătorul Valentin Lastavețchi. Aceasta a fost amînată pînă luni, 18 iunie, la ora 9.00. Vicepreședintele PDA, Alexandru Slusari, a declarat că motivul invocat pentru amînarea ședinței este că pe masa magistratului nu au ajuns materialele cu privire la rezultatele primului tur de scrutin din 20 mai, aflate la Judecătoria Chișinău, sediul Botanica.

 

ANRE a micșorat tarifele la energia electrică

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat vineri, 15 iunie, noi tarife de distribuție și furnizare a energiei electrice. Respectiv, tarifele au fost micșorate, iar consumatorii finali vor plăti mai puțin cu circa 10%, potrivit directorului ANRE, Tudor Copaci. Prețurile vor fi aplicate din 1 iulie 2018. Întreprinderile grupului Gas Natural Fenosa în Moldova – Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A., şi Î.C.S. „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” S.R.L., au solicitat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ajustarea, aprobarea şi aplicarea tarifelor pentru serviciul de distribuţie și a preturilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice, astfel încît tarifele să fie reduse su circa 5,4 %, față de ultima ajustare a tarifelor din 17 martie 2017.

 

Delegația R. Moldova în CUC se declară îngrijorată de acțiunile din Zona de Securitate

Comisia Unificată de Control (CUC) s-a convocat, la Bender, într-o ședință prezidată de delegația R. Moldova. Potrivit raportului săptămînal al Comandamentului Militar Întrunit, situația în Zona de Securitate a fost calificată ca fiind fără incidente excepționale. Concomitent, delegația Chișinăului și-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu încălcarea flagrantă a Acordului moldo–rus din 21 iulie 1992. Astfel, pe 14 iunie, începînd cu ora 08.30, pe traseul Tiraspol – Rîbnița, direcția Grigoriopol – Dubăsari, au fost fixate trei coloane cu tehnică militară auto și blindate de diferite tipuri, care se deplasau fiind însoțite de automobilele speciale ale structurilor neconstituționale de miliție.

 

Speakerul Andrian Candu a avut o întrevedere cu ministrul de Externe al Finlandei

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere cu Timo Soini, Ministrul Afacerilor Externe al Finlandei, aflat la Chișinău într-o vizită de lucru. Andrian Candu a subliniat că anul electoral în care sîntem nu va avea impact asupra ritmului de implementare a schimbărilor promise oamenilor, iar consolidarea statului de drept, a sistemului democratic și continuarea luptei cu corupția rămîn priorități în acțiunile planificate de guvernare pentru 2018. Timo Soini a spus că calea aleasă de R. Moldova nu este ușoară, dar continuarea reformelor va aduce beneficii țării. Finlanda va prelua președinția UE în a doua jumătate a anului 2019.

 

R. Moldova speră să fie conectată la reţeaua europeană de gaze cel tîrziu în prima parte a anului 2020

R. Moldova va fi conectată la reţeaua europeană de gaze cel tîrziu în prima parte a anului 2020 şi atunci va putea primi gaze dintr-o multitudine de surse, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz, în cadrul Adunării Generale a Gas Infrastructure Europe, care a avut loc la Bucureşti. "În 2019 - prima parte a anului 2020 vom reuşi ca R. Moldova să fie conectată la infrastructura europeană de transport de gaze. Adică putem duce gaze în primul rînd din România, din Marea Neagră, din TAP-TANAP - coridorul sudic din nordul Greciei, dar şi invers, pentru că toate aceste coridoare sînt pe reverse. Putem duce gaze la Chişinău chiar şi din Marea Nordului", a spus Sterian.

 

Angajatorii persoanelor cu dizabilităţi vor beneficia de subvenţii

Angajatorii care vor lua la lucru șomeri din grupurile vulnerabile, inclusiv persoane cu dizabilități, vor primi subvenţii din partea statului. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat în lectură finală cu votul a 53 de deputaţi. Noile reglementări legislative prevăd acordarea unor subvenţii lunare în sumă egală cu 30% din mărimea salariului mediu pe economie pentru anul precedent, pe un termen de 6 luni, pentru fiecare şomer angajat. Subvenţia va fi oferită pentru compensarea parţială a salariului şomerului angajat.

 

Parlamentul a ratificat un acord cu Organizația Mondială a Turismului

Legislativul a ratificat Acordul dintre Guvernul R. Moldova și Organizația Mondială a Turismului (UNWTO) cu privire la organizarea celei de-a treia Conferințe Globale privind Turismul Vinicol. Pentru ratificarea documentului au votat 80 de deputaţi. Potrivit Acordului semnat la 20 aprilie 2018, cea de-a a treia Conferință Globală privind Turismul Vinicol a Organizației Mondiale a Turismului se va desfășura în perioada 6-7 septembrie la Chișinău. Aceasta are drept scop promovarea turismului vinicol, inclusiv cu participarea companiilor autohtone din sectorul vitivinicol și sectorul turismului receptor.

 

Mai multe companii din R. Moldova participă la o expoziție din Brașov

Circa o sută de companii din R. Moldova, oficiali la nivel guvernamental şi două formaţii artistice de succes participă începînd de vineri, 15 iunie, la expoziţia „Republica Moldova Prezintă”. Evenimentul îşi propune să prezinte producătorii şi produsele din R. Moldova consumatorilor români şi turiştilor din Braşov, dar şi să creeze relaţii noi de afaceri. Potrivit preşedintelui Camerei de Comerț și Industrie a R. Moldova, Sergiu Harea, evenimentul organizat în perioada 15-17 iunie, în Piața Sfatului din Brașov, România va cuprinde o expoziție cu vînzare de produse moldovenești, evenimente de degustare de vinuri, concerte și un forum bilateral destinat oamenilor de afaceri.

 

Ploile cu grindină înregistrate în nordul ţării au afectat zeci de livezi

Ploile puternice cu grindină înregistrate în nordul R. Moldova în ultimele zile au afectat mai multe hectare de livezi şi au smuls foile de ardezie de pe un bloc de locuit din orașul Dondușeni. Liliana Pușcașu, ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), a specificat că intemperiile au afectat mai multe localităţi, printre care satele Hlinaia și Gordineștii Noi din raionul Edineț. Acolo mai multe hectare de livezi au fost distruse. “Peste 90 de foi de ardezie au fost smulse de pe acoperișul unui bloc locativ din orașul Dondușeni. Comisiile pentru situații excepționale teritoriale urmează să estimeze prejudiciile cauzate în urma precipitațiilor puternice”, a mai spus Pușcașu.

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
05.04.24 - 19:01
01.04.24 - 12:46
07.04.24 - 00:04
09.04.24 - 12:16
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
09.04.24 - 00:59
05.04.24 - 17:07
07.04.24 - 00:09