REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (15 ianuarie 2021)

R. Moldova marchează cea de-a 171-a aniversare de la nașterea poetului Mihai Eminescu și Ziua Națională a Culturii

Poetul național Mihai Eminescu este omagiat astăzi, 15 ianuarie, la Chișinău și în întreaga țară, la 171 de ani de la naștere. Evenimentul face parte din suita de acțiuni organizate de Ziua Naţională a Culturii, sărbătorită în aceeași zi în R. Moldova. Cu această ocazie, în dimineața zilei, la bustul Luceafărului poeziei noastre de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfînt” au depus flori prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, politicieni, scriitori, oameni de cultură, admiratori ai creației eminesciene.

 

Aureliu Ciocoi a discutat cu miniștrii de externe ai Ucrainei și Georgiei despre acțiuni comune în cadrul Parteneriatului Estic

Ministrul Aureliu Ciocoi a avut o discuție cu omologii săi din Ucraina și Georgia, Dmytro Kuleba și David Zakaliani. Convorbirea a vizat cooperarea trilaterală în cadrul Parteneriatului Estic (PaE) și s-a desfășurat în format de videoconferință. Miniștrii de externe au examinat modalitățile de intensificare a cooperării între state în eforturile dedicate pregătirilor pentru participarea la Summit-ul PaE în anul 2021. În cadrul întrevederii, șeful diplomației moldovene a reiterat poziția R. Moldova cu privire la viitorul Parteneriatului, accentuînd interesul țării noastre pentru un cadru ambițios de colaborare.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 741 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore în R. Moldova au fost procesate 3445 de teste, fiind confirmate 741 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 151 787 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 27 sînt lucrători medicali: medici-13, asistenți medicali-10, personal auxiliar-4. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sînt internați 2366 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 230 în stare extrem de gravă (41 pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată). Alte 766 persoane au fost vindecate. În total, 140 983 persoane au fost tratate de COVID-19.

 

În ultima lună municipalitatea Chișinău a plombat mai mult de o sută de străzi

Serviciile municipale de întreținere a drumurilor au intervenit pe 113 străzi și au turnat beton asfaștic pe o suprafață totală de 600 de metri pătrați. Primăria municipiului Chișinău a informat astăzi că serviciile municipale de întreținere a drumurilor au intervenit pe 113 străzi principale din capitală, pentru lichidarea situațiilor de avariere cu beton asfaltic rece sau pe o suprafață de cca 600 m². Conform graficului aprobat, lucrările au început pe 16 decembrie 2020 și vor continua pînă la sfîrșitul lunii ianuarie 2021.

 

Leul moldovenesc continuă să se deprecieze în raport cu dolarul și cu euro

Pe parcursul unei zile, leul a mai cedat dolarului american circa 3 bani, iar monedei unice europene – 1,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 15 ianuarie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,2814 lei pentru un dolar (+2,83 bani) și 20,9996 lei pentru un euro (+1,55 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,2531 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,9841 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 15 ianuarie, constituie: 0,6162 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3059 lei pentru 1 leu românesc și 0,2358 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Comercianții de pungi și veselă din plastic vor fi verificați

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței va verifica agenții economici care comercializează produse din plastic. Aceast acțiune vine în contextul în care, începînd din 1 ianuarie, a fost interzisă utilizarea/comercializarea pungilor de transport fabricate din plastic, cu sau fără mîner, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni. Conform legii actualizate, sancțiunile vor fi aplicate de pînă la 4 500 de lei pentru persoanele fizice și de pînă la 12 000 de lei pentru persoanele juridice.

 

Congresul Federației Moldovenești de Fotbal va fi monitorizat de observatori internaționali

Congresul al XIX-lea, la care va fi aleasă conducerea Federației Moldovenești de Fotbal, va avea loc la data de 22 ianuarie și se va desfășura la Chișinău sub observația și supravegherea observatorilor internaționali, reprezentanți ai FIFA și UEFA. Astfel, la congres vor fi prezenți Oleg Protasov și Anatolii Demianenko. FMF a anunțat astăzi că la congresul de alegere a conducerii acestei federații sportive vor fi prezenți președinții Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, tot el și președinte al Comisiei Media UEFA, și președintele Federației Ucrainene de Fotbal, Andrii Pavelko membru al Comitetului Executiv UEFA.

 

Primăria capitalei va încuraja oamenii de cultură

Primăria municipiului Chișinău va încuraja oamenii de cultură pentru a educa tînăra generație în spritul valorilor culturale. Cu prilejul Zilei Naționale a Culturii și marcării a 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a afirmat că misiunea actului de cultură este de a face lumea mai bună, iar municipalitatea va încuraja oamenii din domeniu pentru a educa tînăra generație în spiritul valorilor culturale. "Cultura unui popor este ceea ce îl reprezintă", a declarat Ceban.

 

O femeie a murit iar alte două persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier produs în sudul țării

Două persoane au ajuns la spital, iar o femeie a decedat pe loc după ce mașina în care se aflau s-a tamponat aseară într-un obstacol lîngă satul Lebedenco, raionul Cahul. Potrivit poliției, la volanul mașinii se afla un locuitor al satului Lebedenco, care conducea un automobil de model Volkswagen Passat, avînd în calitate de pasageri un bărbat în vîrstă de 33 ani şi o femeìe în vîrstă de 35 ani, precum și un copil de 8 ani. Șoferul a părăsit locul accidentului însă a fost găsit de oamenii legii și testat la alcool fiind constatată o concentrație de alcool de 0,76 mg/L. Acesta a fost reținut pentru 72 ore.