REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (15 decembrie 2017)

Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu şeful reprezentanței BERD în R. Moldova

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere, joi, 14 decembrie, cu Dmitri Gvindadze, şeful reprezentanței Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova.

Potrivit Direcţiei comunicare şi protocol a Guvernului, Premierul i-a mulţumit oficialului european pentru sprijinul BERD în implementarea programelor de modernizare a ţării noastre şi, în particular, pentru implicarea personală în promovarea standardelor europene în economia Moldovei şi susţinerea sectorului privat.

Oficialii au avut un schimb de opinii privind impactul reformelor promovate de Guvern asupra dezvoltării economice a ţării şi a luptei împotriva corupţiei. În acest sens, s-a discutat despre proiectul de lege pentru limitarea abuzurilor instituțiilor de forță asupra agenților economici.

Oficialul european a apreciat activitatea Consiliului Economic pe lîngă Prim-ministru, menţionînd eficienţa platformei în asigurarea dialogului permanent cu mediul de afaceri din ţară.

 

Ambasadorul UE în R. Moldova s-a arătat optimist în privința perspectivii europene

Republica Moldova intră în perioada în care are și mai multe posibilități pentru dezvoltare. Declarația a fost făcută de ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko, în cadrul unei emisiuni televizate. Oficialul și-a exprimat speranța că în timpul mandatului pe care îl deține va vedea cum sînt folosite aceste posibilități în mod masiv pentru binele cetățenilor.

„Pentru mine ar fi un lucru foarte satisfăcător, dacă în timpul mandatului meu vom putea să spunem că a fost un timp cu succes și rezultate, cînd va fi indiscutabil că aceasta este calea spre modernizare, spre dezvoltare și spre binele oamenilor, va fi clar că așa trebuie să continuăm cooperarea noastră”, a declarat ambasadorul.

Michalko este de părere că pentru aceasta în prezent există toate instrumentele necesare, relația dintre Moldova și UE fiind la un nivel foarte înalt atît în ceea ce ține de Acordul de Asociere, cît și de agenda de asociere reînnoită vara trecută.

 

Parlamentul își va încheia sesiunea pe 22 decembrie

Sesiunea de toamnă a Parlamentului se va încheia la 22 decembrie 2017. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de joi, 14 decembrie, a Biroului permanent a Legislativului.

"Agenda Parlamentului va fi încărcată. Peste 50 de acte normative se regăsesc pe ordinea de zi a ședințelor plenare ale Parlamentului, inclusiv legea Bugetului pe anul viitor, documentele agreate cu FMI și UE, proiecte ce ține de reforma justiției, a domeniilor energetic și financiar-bancar", a menționat Președintele Parlamentului Andrian Candu.

 

Universităţilor li s-a cerut să renunţe la camerele video din sălile de studii

Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a somat instituțiile de învățămînt să renunțe la instalarea mijloacelor de supraveghere video în sălile de studii. Autoritatea a acordat un termen de 30 de zile pentru racordarea la aceste reguli.

Centrul a și informat Ministerul Educației al Republicii Moldova și instituțiile de învățămînt superior din țară despre caracterul neconform al instalării mijloacelor de supraveghere video în sălile de curs.

Instituția a făcut referință la hotărîrea Camerei Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), emisă în noiembrie 2017, pe cazul a doi profesori universitari din Muntenegru, care au înaintat o cerere în atenția Curții prin care au susținut dreptului la viața privată și la protecția datelor cu caracter personal.

 

Industria transnistreană a înregistrat o creștere

La începutul lunii decembrie, întreprinderile industriale din Transnistria au produs mărfuri în valoare de $672,7 mil., ceea ce este cu 2,9% mai mult decît în anul trecut.

Potrivit datelor așa-zisului minister al dezvoltării economice din Tiraspol, aproape o treime din producţia industrială a fost asigurată de energetică, care a produs energie electrică în sumă de $212 mil., deşi aceasta constituie 65,1% din nivelul anului trecut.

Pe locul doi se află industria metalurgică, unde s-a înregistrat o creştere de 2,8 ori, pînă la $189,2 mil. Apoi urmează industria uşoară – $92,9 mil. (-3,4%) şi industria alimentară – $89,3 mil. (+5,1%).

 

Calea Ferată a dezmințit sistarea rutei Chișinău – Moscova

Întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” a dezmințit sistarea circulației trenurilor de pe cursa Chișinău – Moscova drept speculații.

Într-un comunicat difuzat vineri, 15 decembrie, se afirmă că, „Calea Ferată din Moldova” nu a recepționat nici un act confirmativ din partea administrației căilor ferate din Ucraina care ar proba informațiile apărute în spațiul mediatic privind restricționarea circulației trenului RJD de pe cursa Chișinău – Moscova”.

La ora actuală, „trenurile de pe cursa Chișinău – Moscova circulă în regim normal, conform orarului stabilit și coordonat cu toate administrațiile feroviare ale statelor pe care le tranzitează cursa respectivă.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
09.03.24 - 11:42