REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (14 septembrie 2018)

Sancțiunile pentru șoferi vor fi înăsprite

Legea pentru modificarea unor acte legislative, care prevede înăsprirea sancțiunilor aplicate șoferilor, a fost publicată în numărul de vineri, 14 septembrie, al Monitorului Oficial. Astfel, noua lege prevede că pentru depășirea vitezei de circulație vor fi aplicate amenzi de pînă la 1800 de lei. Totodată, conducerea în stare de ebrietate va fi sancționată cu amendă de pînă la 25 de mii de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de la 40 la 60 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la șase luni la un an. Legea va intra în vigoare la expirarea a trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

 

Peste 100 de unități comerciale stradale din capitală au fost evacuate

Peste 100 de unități comerciale stradale au fost demontate din centrul Chișinăului de la începutul anului curent. În perioada următoare, alte 15 gherete și unități mobile de comerț urmează a fi evacuate. Potrivit Primăriei Chișinău, în perioada lunilor ianuarie–august, pretorul sectorului Centru a emis 27 de dispoziții privind demolarea unor construcții ilegale, demontarea unor instalații ce blocau unele căi de acces sau a dispozitivelor de publicitate. Conform Serviciului de presă al Primăriei capitalei, la începutul anului, în Chișinău erau peste 3000 de gherete, inclusiv cele din piețe.

 

Ministrul economiei a avut o întrevedere cu producătorii din sectorul avicol

Comercializarea pe piața europeană a cărnii, ouălor și a produselor animaliere va asigura o creștere de minimum 15% la export. Afirmația a fost făcută de ministrul Economiei, Chiril Gaburici, la întrunirea cu producătorii din sectorul avicol. Potrivit ministrului, R. Moldova poate produce și exporta de două ori mai multă carne de pasăre decît în prezent. „Odată cu obținerea acestui drept, sectorul avicol se va dezvolta considerabil. Ne dorim ca anul viitor să avem acces la piața UE și să vedem pe rafturile din magazinele de acolo mai multe produse autohtone”, a subliniat Gaburici. R. Moldova ar putea obține dreptul de a exporta carne și ouă pe piața europeană, după desfășurarea unei misiuni de audit din partea Uniunii Europene.

 

Legea privind modificarea Codului penal a fost publicată în Monitorul Oficial

Legea privind modificarea Codului penal și decretul șefului statului privind promulgarea acesteia au fost publicate în numărul de vineri, 14 septembrie, al Monitorului Oficial. Legea prevede, în particular, că determinarea unei persoane la sinucidere, inclusiv prin intermediul rețelelor de comunicații electronice, va fi pedepsită cu închisoare de la 2 la 5 ani. Alte completări stipulează că tratarea cu cruzime sau torturarea animalelor care a cauzat mutilarea sau moartea acestora, se va pedepsi cu amendă de pînă la 37 500 lei, cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 100 la 180 de ore, sau cu închisoare de pînă la 1 an.

 

 

Delegația R. Moldova a reiterat problema circulației în Zona de Securitate

Delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) a prezidat ședința CUC care s-a desfășurat la 13 septembrie în or. Bender. La propunerea Delegației Chișinăului, a fost luată decizia de a-l elibera din funcția de observator militar pe locotenent-colonelul Veaceslav Veste, a cărui deplasare de serviciu s-a încheiat. În cadrul audierii raportului Comandamentului Militar Întrunit privind situația din Zona de Securitate pentru perioada 5–11 septembrie 2018, delegația R. Moldova a cerut explicații referitor la acțiunile de masă cu caracter militar organizate la 7-9 septembrie curent de către structurile militare ale Tiraspolului în sectorul de sud al Zonei de Securitate.

 

La Chișinău a început Congresul Mondial al Familiei

La Chișinău au început lucrările, vineri, 14 septembrie, Congresului Mondial al Familiei. La eveniment, care va dura trei zile, participă peste 2000 de persoane, invitați din zeci de state, politicieni de rang înalt, experți, reprezentanți ai confesiunilor religioase, ai societății civile și ai mediului academic. În deschiderea forului, Președintele R. Moldova Igor Dodon a declarat că este pentru prima oară cînd Chișinăul găzduiește Congresul Mondial al Familiei. Potrivit lui Dodon, familia este cea mai importantă instituție socială, iar în cadrul acesteia se formează personalități și se transmit experiențele acumulate de generațiile anterioare. Șeful statului a adăugat că, din păcate, instituția familiei este supusă distrugerii. Din această cauză, cetățenii ar trebui să-și schimbe atitudinea față de familie, a specificat Dodon. Șeful statului a mai anunțat că anul 2019 va fi declarat Anul Familiei, prin decret prezidențial.

 

Andrian Candu a avut o întrevedere cu o delegație din Estonia

Autoritățile au început pregătirile pentru ca alegerile parlamentare din R. Moldova să fie corecte și transparente, iar cetățenii să-și poată alege liber reprezentanții în Parlament. Declarația a fost făcută de Președintele Legislativului Andrian Candu în cadrul întrevederii cu o delegație a Grupului parlamentar de prietenie Estonia – R. Moldova. Speakerul a menționat că Parlamentul va sprijini instituțiile abilitate în organizarea eficientă a procesului electoral. În context Candu a subliniat că, în prezent, Comisia juridică, numiri și imunități organizează audieri cu participarea societății civile și a experților. Potrivit Președintelui Parlamentului, este examinată și experiența Estoniei în acest domeniu. O delegație a membrilor Grupului parlamentar de prietenie Estonia – R. Moldova efectuează o vizită în țara noastră, în perioada 13-16 septembrie.