REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (14 mai 2021)

Sesiunea de BAC se va desfășura în perioada 4-22 iunie

Ministrul în exercițiu al educației, Liliana Pogolșa, a prezentat detalii despre examenele de evaluare și de Bacalaureat. Potrivit sursei citate, la sesiunea de BAC sînt înscriși 16.773 de candidați. În acest an, cu zece din oficiu se vor alege 1298 de elevi. “Candidații vor susține examenele de BAC în 93 de centre, dotate cu camere video. Numărul candidaților înscriși la un centru variază de la 6 la 260. Și numărul centrelor republicane de evaluare va fi sporit, de la două la patru, și vor fi două de contestare. În cadrul comisiilor de evaluare vor participa 600 de profesori. În cadrul instituțiilor se vor aplica toate măsurile de prevenire a COVID-19”, a spus Pogolșa.

 

Biblioteca Națională a deschis expoziția ”Familia - simbol și valoare supremă”

La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost deschisă expoziția de documente din colecțiile BNRM cu genericul „Familia-simbol și valoare supremă”, organizată cu prilejul celebrării Zilei Internaționale a Familiei. Elena Pintilei, directorul instituției, a menționat că expoziția are drept scop promovarea rolului familiei în structura generală a societății, importanța sănătății psiho-fizice, dar și a acelei moral-spirituale a familiei reflectată în documentele din colecțiile BNRM. Expoziția cuprinde circa 180 de exemplare de documente (cărți, albume, publicații periodice).

 

A fost lansat Programul Erasmus+ pentru anii 2021-2027

În R. Moldova a fost lansat Programul Erasmus+ pentru perioada 2021-2027, comunică Ministerul educaţiei. „Apreciem deschiderea Programului pentru dimensiuni noi și foarte importante pentru R. Moldova, precum învățarea pe tot parcursul vieții, transformare digitală, incluziune și diversitate; mediu și combaterea schimbărilor climaterice și participare la viața democratică. După cum ne-a demonstrat pandemia COVID-19, accesul la educație se dovedește a fi, mai mult ca niciodată, esențial pentru asigurarea unei redresări rapide”, a declarat ministrul de resort Lilia Pogolşa.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 213 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 4.452 de teste, fiind confirmate 213 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care două de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 253.386 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, unul este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 1.335 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 163 în stare extrem de gravă. Alte 225 de persoane au fost vindecate. În total, 244.298 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Pentru alegeri au fost constituite 38 de circumscripții electorale de nivelul al doilea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constituit 38 de circumscripții electorale de nivelul al doilea pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Potrivit membrilor CEC, hotarele circumscripțiilor electorale corespund hotarelor unităților administrativ-teritoriale, prevăzute de legislația în vigoare. Circumscripțiile electorale pentru localităţile din stînga Nistrului și pentru secțiile de votare constituite în străinătate se echivalează cu circumscripțiile electorale ale unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea. Pînă pe data de 21 mai curent, CEC va constitui și consiliile electorale de circumscripție de nivelul doi.

 

Satul Tomai va participa la un proiect ecologic

Primăria satului Tomai din UTA Gagauz-Yeri a semnat un acord cu o companie specializată în producerea „energiei verzi”. Întreprinderea va beneficia de un teren de 19 hectare, arendat pentru 30 de ani. Pe acest teritoriu, investitorul va instala paneluri pentru producerea energiei solare. Documentul a fost semnat la Agenția pentru atragerea investițiilor din autonomia găgăuză, care gestionează acest proiect. Primarul localităţii Tomai, Fiodor Topciu, a punctat mai multe beneficii de care va profita unitatea teritorial-administrativă ca urmare a implementării proiectului.

 

De astăzi începe înregistrarea candidaților la funcția de deputat

Comisia Electorală Centrală /CEC/ anunță că, de astăzi, începe perioada în care pot fi depuse documentele necesare pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova. Dreptul de a desemna candidați pentru alegerile parlamentare îl au partidele și alte organizații social-politice înregistrate pînă la stabilirea datei alegerilor, în conformitate cu statutele (regulamentele) lor şi cu legislația în vigoare, blocurile electorale, înregistrate de CEC și cetățenii R. Moldova care îşi înaintează propria candidatură (candidații independenți). Listele candidaților vor fi întocmite respectîndu-se cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe.

 

Noua metodologie de calculare a prețurilor la carburanți a fost publicată în Monitorul Oficial

Decretul de promulgare și legea pentru modificarea legii privind piața produselor petroliere au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial. Astfel, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, în termen de o lună, va elabora și va aproba Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la carburanți. Noua lege are scopul de a stopa abuzurile din domeniu, prin crearea în perspectivă a unui mediu economic bazat pe principiile economiei de piață. Legea a fost adoptată în lectură finală la data de 9 aprilie. În ultimele luni, prețul la benzină și motorină a crescut semnificativ.

 

Mai mulți moldoveni care muncesc în Israel au ajuns cu o aeronavă la Chişinău

Mai mulţi moldoveni care muncesc în Israel au ajuns noaptea trecută cu o aeronavă la Chişinău. Oamenii spun că au trăit clipe de coşmar în ultimele zile. Moldovenii au aterizat pe Aeroportul Internaţional Chişinău în jurul orei 02:00, deoarece aeronava a decolat cu o oră întîrziere din cauza atacurilor cu rachete lansate asupra Israelului. Ambasada ţării noastre în Israel le recomandă moldovenilor de acolo să respecte indicațiile autorităților israeliene, pentru că sînt posibile și alte lansări de rachete. De asemenea, să aibă pregătite geanta cu actele și lucrurile strict necesare şi să se intereseze care sînt cele mai apropiate adăposturi antiaeriene.

 

Pe șantierele din Chișinău vor fi prezenți supraveghetorii tehnici ai Primăriei

Primăria municipiului Chișinău a dispus prezența pe șantierele din oraș a supraveghetorilor tehnici. Primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că agenții economici care vor folosi materiale necalitative la executarea lucrărilor pe șantierele din oraș, vor fi penalizați şi vor trebui să remedieze neconformitățile din surse proprii. “Am dispus ca la toate șantierele și proiectele care se execută în municipiul Chișinău să fie prezent în mod obligatoriu cîte un supraveghetor tehnic”, a declarat Ceban. Potrivit edilului, Direcția construcții capitale a Primăriei a sistat lucrările din scuarul amplasat în Parcul „Valea Trandafirilor”, unde s-a constatat deformarea pavajului instalat.

 

Agenția Franceză de Dezvoltare a identificat ADR Sud ca un potențial promotor de proiecte

Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD), în urma unei misiuni exploratorii în R. Moldova, a identificat Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud drept un potențial promotor de proiecte. Reprezentanții celor două instituții de dezvoltare au avut o întrunire online, în cadrul căreia au discutat posibilitățile de cooperare. Reprezentantul AFD, Manguy Fabien, a menționat că „Agenția Franceză de Dezvoltare și autoritățile franceze, împreună cu cele din R. Moldova, urmează să decidă în viitorul apropiat asupra unui acord interguvernamental între cele două țări, rezultatul căruia va fi cunoscut la finele anului curent”.

 

Cetățenii care se află în străinătate se pot înregistra prealabil pentru alegerile parlamentare din 11 iulie

Comisia Electorală Centrală a reamintit cetățenilor cu drept de vot, care se află în străinătate sau își au domiciliul în localitățile din stînga Nistrului și intenționează să voteze la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, că se pot înregistra prealabil. Potrivit CEC, înregistrările făcute pentru scrutinele naționale precedente rămîn a fi valabile, cu excepția cazurilor în care alegătorii intenționează să voteze într-o altă localitate din afara țării unde vor fi deschise secții de votare. În aceste situații, alegătorii pot face modificări în datele prezentate anterior. Procedura se încheie cu 45 de zile înainte de data scrutinului.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40