REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (14 iunie 2019)

Codul galben de caniculă ramane în vigoare

Potrivit meteorologilor, astăzi se prevede cer noros fără precipitații. Temperaturile vor urca pîna la 34 de grade în sudul țării. Presiunea atmosferică va fi normală. În cursul nopții, în nord se asteaptă 16 grade, ziua termometrele vor indica 32 de grade. În centru, noaptea se prognozează 17 grade, iar maxima zilei va fi de 33 grade. În sud, noaptea se asteaptă 18 grade. Ziua, termometrele vor indica 34 grade. În urmatoarele zile vremea va fi caldă.

 

Dolarul se va scumpi

Dolarul american se va scumpi la sfîrșitul acestei săptămîni, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, în următoarele zile, dolarul va costa 18 lei și 18 bani. Totodată, moneda națională își va menține poziția față de euro, care va costa, la fel, 20 de lei și 52 de bani. Neschimbată va rămîne și valoarea leului românesc. Acesta va costa în continuare 4 lei și 34 de bani. Hrivna ucraineană, de asemenea, își va păstra prețul de 68 de bani. Pentru rubla rusească, BNM a stabilit un curs oficial de 28 de bani, similar celui înregistrat astăzi.

 

Circulația transportului de mare tonaj va fi restricționată pe timp de caniculă

Circulația mijloacelor de transport de mare tonaj pe drumurile naționale va fi restricționată temporar. Interdicția se referă la autovehiculele cu greutatea totală de peste 20 de tone și este valabilă pentru zilele în care temperatura aerului va depăși 30 de grade Celsius, între orele 10.00 și 20.00. Autoritățile au anunțat că acțiunea are ca scop prevenirea deteriorării îmbrăcămintei rutiere pe drumurile publice în condițiile unor temperaturi ce depășesc 30 de grade.

 

Alimentaţia copiilor în tabere de vară a fost examinată de instituţiile responsabile

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a întrunit joi, 13 iunie, responsabili de la mai multe instituţii de stat pentru a evalua organizarea alimentaţiei copiilor în taberele de odihnă, ce vor activa în vara curentă. Potrivit lui Ion Toma, director general-adjunct al ANSA, instituția a elaborat o dispoziţie privind evaluarea nivelului de pregătire a blocurilor alimentare din tabere. În perioada estivală a anului curent urmează să activeze 77 de tabere cu sejur de zi și 46 de tabere de odihnă staționare, iar de serviciile acestora se preconizează că vor beneficia 51 mii de copii și adolescenți.

 

50 de sportivi moldoveni vor participa la Jocurile Europene de la Minsk

50 de sportivi moldoveni vor concura la Jocurile Europene, programate pentru 21-30 iunie la Minsk (Belarus). Cei mai mulți dintre ei - 12 – vor participa în turneele de lupte. Din componența echipei naționale fac parte 10 boxeri. Campionul va fi remunerat cu 220 mii de lei. Vicecampionul – cu 160 mii de lei, medaliatul cu bronz – cu 120 mii de lei. Ocupantul locului patru va primi 50 de mii, iar sportivul care se va clasa pe locul cinci se va învrednici de 30 mii de lei.

 

Candidații la BAC susțin examenul la disciplina de profil

Peste 16 mii de candidați la examenele de bacalaureat susțin astăzi, 14 iunie, proba la disciplina de profil. Sesiunea a început la 4 iunie și va dura pînă la 21 iunie. Potrivit datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, 7761 de candidați susțin astăzi proba de examen la matematică și 8106 candidați – la istoria românilor și universală. Totodată, 259 de candidați de la profilul sport și 483 candidați de la profilul arte vor susține probele corespunzătoare profilului.

 

2372 de persoane au beneficiat de asistenţă la corturile anticaniculă

În prima zi de la instalarea corturilor anticaniculă cel puțin 2370 de persoane au beneficiat de asistenţă. Ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, Liliana Pușcașu, a menţionat că în capitală şi în ţară pe parcursul zilei de ieri au fost instalate nouă puncte de reabilitare pentru ca oamenii să fie protejaţi de efectele caniculei.

 

Trei tineri au fost reţinuţi de poliţie pentru furt de acumulatoare

Trei tineri cu vîrstele cuprinse între 17 ani și 25 ani, originari din raioanele Ialoveni și Călărași au fost reţinuţi de poliţie pentru furt de acumulatoare. Potrivit Poliției capitalei, polițiștii sectorului Rîșcani au fost alertați în dimineața zilei de 8 iunie, de către paznicul unei baze tehnice, din comuna Stăuceni, care a comunicat că de la autocamioane au fost sustrase acumulatoarele. Ulterior în urma măsurilor speciale făptașii au fost identificați și reținuți. În cazul dat a fost iniţiată o cauză penală pentru furt, care conform legislației în vigoare se pedepsește cu amendă în mărime de pînă la 67500 lei, cu închisoare de pînă la patru ani.