REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (13 iulie 2018)

Sancțiunile pentru şoferii beţi vor fi înăsprite

Sancțiunile pentru conducerea vehiculelor în stare de ebrietate vor fi înăsprite. Un proiect de lege în acest a fost adoptat în primă lectură de Parlament. Potrivit proiectului, în Codul contravențional al R. Moldova va fi introdus un articol nou ce prevede retragerea permisului de conducere şoferilor prinşi beţi la volan pînă la decizia instanţei judecătorești. La fel, Codul penal va fi completat cu un nou articol ce va reglementa procedura de privare sau anulare a dreptului de a conduce mijloace de transport. De asemenea, se propune ca şoferii depistaţi beţi la volan să fie obligaţi să frecventeze programul probaţional antialcoolic şi antidrog stabilit de către consilierul de probaţiune.

 

Peste 200 de antreprenori participă la o conferinţă economică

Peste 200 de antreprenori de pe ambele maluri ale Prutului participă la conferința „R. Moldova – România. Investiţii, comerţ, finanţare”. Conferinţa organizată de Ziarul Financiar cu sprijinul Băncii Transilvania din România şi Victoriabank este prima iniţiativă de acest tip dedicată parteneriatelor de business dintre companiile din cele două ţări. Evenimentul are loc în condițiile în care Banca Transilvania, una dintre cele mai mari instituții financiare din România, a făcut prima achiziție în străinătate devenind, la începutul acestui an, împreună cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, acționar majoritar al Victoriabank din R. Moldova.

 

93 de familii din raionul Nisporeni vor fi asigurate cu locuințe sociale

93 de apartamente sociale au fost date în folosință în oraşul Nisporeni. Acestea vor fi oferite familiilor cu mulți copii, tinerilor funcționari publici şi persoanelor cu dizabilități. Prim-ministrul Pavel Filip a participat la inaugurarea complexului locativ şi a înmînat cheile de la apartamente primilor locatari. Apartamentele sociale din Nisporeni au fost construite cu sprijinul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Costul acestora se ridică la 2,8 milioane de euro. Locuințele sînt finisate ”la cheie” și adaptate necesităților persoanelor cu nevoi speciale. În total, pînă la sfîrșitul acestui an, autoritățile planifică să dea în folosință peste 350 de apartamente sociale.

 

Suedia va oferi 2,5 mln de euro pentru companiile conduse de femei

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) își va lărgi sprijinul pentru companiile din R. Moldova conduse de femei. Astfel, instituția va gestiona o finanțare nerambursabilă oferită de Guvernul Suediei în valoare de 2,5 mln de euro. Un accord în acest sens a fost semnat joi, 12 iulie, la Chișinău. Fondurile vor fi destinate impulsionării programului ”Femei în afaceri” al BERD, care susține femeile antreprenoare în implementarea inovațiilor. Inițiatorii programului speră ca banii oferiți de Suedia să ajungă la circa o sută de femei din Moldova, care vor dori să-și lanseze sau să-și dezvolte o afacere.

 

Accesul copiilor la informaţiile cu caracter negativ de pe Internet va fi restricţionat

Furnizorii de servicii de acces la Internet vor fi obligaţi să ofere utilizatorilor aplicaţii de filtrare a conţinutului cu impact negativ asupra copiilor. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat în prima lectură de Parlament. Conform proiectului, furnizorii de servicii vor introduce în meniul principal al paginilor lor web oficiale un compartiment dedicat informaţiilor privind siguranţa pe Internet. Astfel, potrivit autorilor documentului, va fi instituit controlul parental asupra conținutului pe care îl vizualizează copiii. În prezent, o companie de telefonie mobilă deja oferă utilizatorilor săi acces la serviciul Safe Kids, iar Moldtelecom - serviciul Safe Web.

 

Candidații restanțieri la BAC vor susține examenele în 14 centre

Peste 4000 de candidați restanțieri vor susține probele de BAC în 14 Centre de Bacalaureat, în cadrul sesiunii suplimentare. Centrele au fost aprobate de către Comisia Națională de Examene. Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, nouă dintre aceste centre vor fi instituite în mun. Chişinău, 2 – în mun. Bălți și cîte unul la Cahul, Comrat și Edineț. Totodată, au fost aprobate 15 comisii de evaluare pentru sesiunea suplimentară. Din acestea vor face parte 169 de profesori evaluatori.

 

Dmitri Kozak a fost numit reprezentant special al Kremlinului pentru dezvoltarea relațiilor cu R.Moldova

Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe vicepremierul Dmitri Kozak reprezentantul Kremlinului pentru dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu R. Moldova. Kozak este cunoscut mai ales pentru promovarea la începutul anilor 2000 a unui proiect de rezolvare a conflictului transnistrean prin federalizarea R. Moldova. Putin și-a anulat totodată decretul prin care îl numise pe Dmitri Rogozin reprezentant special pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Guvernarea dominată de Partidul Democrat l-a declarat în august anul trecut pe Rogozin „persona non grata” în R. Moldova, după mai multe luni de tensiuni între PD și Moscova.

 

Primăria capitalei a anunțat mai multe funcţii vacante

Primăria municipiului Chișinău a anunțat circa 440 de funcţii vacante în cadrul administraţiei publice locale. Potrivit Primăriei capitalei, din numărul total, 33 de unităţi sînt temporar vacante. Conform datelor, în structura funcţională care asistă primarul general în exercitarea atribuţiilor sale sînt 63 de funcţii vacante. În acelaşi timp, în cadrul preturilor de sector sînt libere 52 de posturi. Printre funcțiile vacante se numără: șefi de secții și de direcții, specialiști principali, șefi adjuncți de direcții, economiști, secretari, inspectori superiori, juriști, administratori și conducători auto.

 

În opt puncte de trecere a frontierei va fi suplinit numărul de angajați

În opt puncte de trecere a frontierei de stat va fi suplinit numărul de angajați în zilele de vineri, sîmbătă și duminică. Decizia a fost luată în legătură cu creșterea fluxului de persoane și mijloace de transport. Cele opt puncte sînt Leușeni, Sculeni, Palanca, Tudora, Giurgiulești-Galați, Criva, Otaci și Cahul. Potrivit Poliției de Frontieră, din experiența anilor trecuți, începînd cu ziua de vineri, după masă, și pînă duminică noaptea în punctele respective se înregistrează valori ridicate a fluxului de persoane și mijloace de transport.

 

Delegația R. Moldova în CUC a fost suplinită cu un nou expert

Sub președinția delegației R. Moldova, în orașul Bender s-a desfășurat ședința Comisiei Unificate de Control, care conform agendei de lucru, a dezbătut două subiecte. L-a propunerea delegației Chișinăului, CUC l-a aprobat în funcția de observator militar pe locotenent-colonelul Ion Epure și expert cu statut permanent, pe Viorel Cernăuțeanu, din cadrul Biroului politici de reintegrare al Cancelarii de Stat al Republicii Moldova. Colonelul Vitalii Morozov, șeful Statului Major al Forțelor Mixte de Pacificare, a raportat situația pe parcursul săptămînii trecute din Zona de Securitate, care a fost recunoscută stabilă, ca urmare a monitorizării efectuate de către Comandamentul Militar Întrunit. 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
09.03.24 - 11:42