REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (13 aprilie 2018)

Vinul moldovenesc a fost desemnat „oaspete de onoare” în Elveția

Calitatea și caracterul unic al Vinului Moldovei continuă să cîștige recunoaștere în cele mai înalte cercuri ale industriei vinicole la nivel internațional. „Wine of Moldova” a fost ales, în premieră, „oaspete de onoare” al celei mai mari expoziții vinicole din Elveția, Arvinis 2018, care se va desfășura la Montreux între 25 și 30 aprilie. Participarea R. Moldova la prestigioasa expoziție a devenit posibilă grație suportului oferit de Oficiul Național al Viei și Vinului, Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor din Moldova și a partenerului strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Treisprezece producători autohtoni de vinuri, uniți sub brandul național vinicol „Vinul Moldovei”, vor reprezenta R. Moldova la eveniment. Vinificatorii își vor expune cele mai reprezentative produse la standul „Wine of Moldova”, cu o suprafață de 162 metri pătrați.

 

Președintele Parlamentului a ținut un discurs la ONU

”R. Moldova este angajată în promovarea și asigurarea siguranței rutiere. Conștientizăm problema în toată complexitatea ei, precum și consecințele pe care aceasta le comportă pentru țară. Toate proiectele noi de infrastructură trebuie să conțină noile criterii de siguranță rutieră”, a declarat Președintele Parlamentului Andrian Candu de la tribuna ONU, în cadrul Reuniunii Adunării Generale a ONU privind siguranța rutieră. Candu a adus la cunoștință măsurile întreprinse pentru a reduce numărul victimelor în trafic, precum și importanța măsurilor de prevenire, inclusiv prin instrumente legislative, standarde în infrastructura rutieră și educație. El a mai a vorbit despre Programul ”Drumuri bune pentru Moldova”, lansat în ianuarie curent, campania de informare ”În brațe nu-i în siguranță”, promovată de președintele Parlamentului pentru încurajarea transportului copiilor în scaune auto, precum și platforma parlamentară creată pentru asigurarea implementării celor mai bune practici internaționale și a standardelor UE în tot complexul de măsuri care vizează securitatea rutieră.

 

A avut loc o nouă ședință a CUC

La şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC) care s-a desfășurat la astăzi în orașul Bender, au fost eliberați din funcție observatorul militar al Federației Ruse maiorul Alexandr Kapîșev și membrul delegației Federației Ruse Piotr Urjumov, în legătură cu finalizarea termenului de deplasare de serviciu. Concomitent, Comisia l-a confirmat pe maiorul Evgheny Trunov, ajutorul Atașatului Militar din cadrul Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova în calitate de membru al delegației ruse. Delegația R. Moldova în CUC l-a prezentat pe Gheorghe Bălan, consilier principal de stat al Prim-ministrului în domeniul reintegrării, recent numit în calitate de membru al delegației prin hotărîre a Guvernului. Comandamentul Militar Întrunit a prezentat raportul săptămînal despre situația în Zona de Securitate. Ulterior, în cadrul unei ședințe neordinare, au continuat discuțiile privind problemele legate de redeschiderea circulației pe podul peste rîului Nistru din preajma satelor Gura Bîcului și Bîcioc. Delegația R. Moldova a reiterat propunerea privind asigurarea circulației libere și în siguranță pe acest pod doar de către militarii Forțelor Mixte de Pacificare și de către efectivele comune ale Inspectoratului Național de Patrulare și așa-numita „miliție rutieră”.

 

Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean

Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu omologul său ucrainean Volodimir Groisman, în cadrul lucrărilor Forumului de Securitate de la Kiev. Oficialii au discutat aspecte actuale de pe agenda comună, cu accent pe realizarea obiectivelor din Foaia de parcurs privind dezvoltarea cooperării moldo-ucrainene. Potrivit Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului, în discuții, părțile au salutat promulgarea legii privind controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană. „ Fără ajutorul Ucrainei nu ne-am fi putut atinge rezultatele pe care le avem astăzi”, a subliniat Pavel Filip. Totodată, premierii au apreciat finalizarea procedurilor necesare pentru semnarea Acordurilor privind liberalizarea transportului auto și aerian. Ei au menționat că aplicarea acestor documente va ridica la un nivel calitativ nou relațiile bilaterale. Guvernul de la Chişinău va acorda și în acest an 150 de bilete pentru odihna și reabilitarea elevilor din zona de conflict din regiunile estice ale Ucrainei.

 

Compania germană Siemens va reabilita mai multe staţii de transformare în R. Moldova

Filiala companiei cu renume internațional Siemens va reabilita 14 stații de transformatoare de tensiune medie pe întreg teritoriul R. Moldova în cadrul unui amplu proiect, finanțat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Contractul de reabilitare a fost semnat cu întreprinderea de Stat Moldelectrica, care a selectat prin concurs executantul proiectului. Acest contract este cel mai amplu proiect de reabilitare de staţii de transformare de tensiune medie realizat de Siemens şi urmează a fi finalizat în doi ani de la începerea lucrărilor, care vor demara în al doilea trimestru al anului 2018. ”Prin implementarea acestui contract, Moldelectrica va mări fiabilitatea alimentării consumatorilor stațiilor reconstruite, de aceea are certitudinea că Siemens va face față provocărilor acestui proiect și va implementa tehnologii performante în R. Moldova”, a declarat Ghennadi Dimov, director general al întreprinderii de stat Moldelectrica.

 

În luna aprilie va fi revizuit fondul forestier

Angajaţii “Moldsilva” vor efectua, pînă la sfîrşitul lunii aprilie, reviziile planificate pentru primăvara anului curent în spaţiul forestier național. Acest control prevede inspectarea situației privind tăierile ilicite, dotarea cu echipamente antiincendiare, nivelul lucrărilor de salubrizare a fondului forestier. Totodată, urmează să fie verificată starea drumurilor de pădure, precum şi a celor de acces, a sediilor cantoanelor silvice, (necesitatea de reparație curentă sau capitală). În aprilie, de asemenea, specialiștii silvici controlează exploatarea forestieră, eliberarea parchetelor de masă lemnoasă, ajutorarea regenerării naturale, păstrarea semințelor, semănatul în pepiniere, plantarea culturilor silvice. “Moldsilva” atenţionează că tăierile forestiere de toamnă-iarnă se vor încheia în perioada 15 aprilie – 1 mai.

 

R. Moldova va primi 10 milioane de dolari pentru reforme în educație

R. Moldova va beneficia de finanțare adițională în valoare de 10 milioane de dolari pentru proiectul „Reforma Învăţămîntului în Moldova”. Guvernul a aprobat vineri, 13 aprilie, un proiect de lege privind ratificarea Acordului de finanţare dintre R. Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare, semnat la Chișinău, la 12 martie 2018. Implementarea acordului va permite continuarea reformelor în domeniul educației, pentru îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei învăţămîntului primar şi secundar general. În particular, mijloacele vor fi utilizate pentru modernizarea infrastructurii şcolare - dotarea a 160 de instituţii de învăţămînt cu laboratoare şcolare şi echipament IT, precum și dotarea a 100 de școli cu materiale şi echipament necesar pentru instruirea elevilor cu dizabilități și cu cerințe educaționale speciale.

 

R. Moldova va negocia cu Japonia un acord în domeniul vamal

Guvernul a decis, vineri, 13 inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului cu Guvernul Japoniei privind asistenţa administrativă reciprocă în domeniul vamal. Documentul prevede acordarea de către administraţiile vamale ale ambelor țări a asistenţei administrative reciproce pentru aplicarea corectă a legislaţiei vamale, prevenirea, investigarea şi combaterea încălcărilor legislaţiei vamale, precum şi asigurarea securităţii lanţului comercial internaţional de aprovizionare, a menționat în ședință de Guvern ministrul Finanțelor, Octavian Armașu. Tratatul urmează a fi încheiat pentru o perioadă nelimitată şi va fi aplicabil pe teritoriile statelor ambelor Părţi Contractante, conform legislaţiei lor naţionale.

 

Executivul promite să îmbunătățească activitatea de întreprinzător

Executivul a aprobat astăzi Planul de acţiuni pentru implementarea, în anii 2018-2020, a Strategiei reformei cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător pentru anii 2013-2020. Măsurile planificate vor asigura un mediu de activitate mai favorabil pentru agenții economici din țară. Planul prevede optimizarea cadrului de reglementare şi a procedurilor administrative. În domeniul fiscal și vamal, va fi implementat modul de înregistrare online a activităţii independente în Sistemul Informaţional al Serviciului Fiscal de Stat, precum și a contului unic de achitare al contribuabilului. De asemenea, vor fi simplificate și uniformizate procedurile de vămuire a mărfurilor, va fi elaborat un nou Cod vamal, implementat Ghişeul unic la frontieră şi Sistemul computerizat de tranzit.