REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-12(14 februarie 2019)

Peste 241 de tone de material antiderapant a fost împrăștiat pentru combaterea lunecușului

Peste 241 de tone de material antiderapant a fost împrăștiat noaptea trecută pentru combaterea lunecușului. Șeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Sergiu Căpăţină, a specificat că, pe parcursul nopții, în nordul și centrul țării au fost înregistrate precipitații slabe sub formă de ploaie și ninsoare. „Pentru menținerea drumurilor naționale în stare satisfăcătoare au fost efectuate lucrări de patrulare, deszăpezire și combaterea lunecușului. În lucrări au fost antrenate 31 utilaje speciale și 90 de muncitori rutieri. În prezent, toate drumurile naționale sînt accesibile”, a spus Căpățină. În următoarele zile vremea se menține rece.

 

Militarii Armatei Naţionale detaşaţi în Kosovo au participat la un exerciţiu internaţional

Militarii Armatei Naţionale din operaţiunea KFOR 10 au participat la exerciţiul în teren „Jewelled Dagger 3”, desfăşurat de comandamentul grupării de forţe multinaţionale Vest. Ion Godoroja, comandantului KFOR 10, a menţionat că antrenamentele, la care au participat circa 100 de militari austrieci, italieni, moldoveni şi sloveni, au avut ca obiectiv testarea operativităţii dislocării efectivului în aria de operaţii, pentru executarea misiunilor în conformitate cu Rezoluţia ONU. Contingentul KFOR-10 a fost detaşat în Kosovo în luna decembrie 2018 şi este format din 41 de militari.

 

Anul trecut, circa 17 mii de persoane au fost trimise în judecată de procurori

Aproape 52 de mii de dosare au fost inițiate anul trecut de procurorii din țară. Din numărul total de cauze, circa 23 de mii au fost finalizate. Potrivit Procuraturii Generale, partea acuzării a deferit justiţiei aproape 15 mii de cauze penale în privinţa a circa 17 mii de persoane. Inculpații au fost implicați în comiterea a peste 16 mii de infracţiuni, printre care: încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei rutiere, circulaţia drogurilor, huliganism, corupere şi trafic de influenţă, violuri, omoruri, acte de contrabandă, evaziuni fiscale şi infracţiuni financiar-bancare. Totodată, peste opt mii de cauze penale au fost clasate.

 

APP a semnat cu compania bulgară antecontractul privind cumpărarea acțiunilor nou-emise de Moldindconbank

Agenția Proprietății Publice (APP), în numele Guvernului R. Moldova și compania ”Doverie–Invest” S.A. din Bulgaria, au semnat, la 13 februarie, Antecontractul cu privire la cumpărarea acțiunilor nou-emise de banca de importanță sistemică Moldindconbank. Un comunicat difuzat de APP precizează că antecontractul cu potențialul achizitor, aprobat de guvern, exprimă sprijinul executivului în transparentizarea și consolidarea sectorului bancar din R. Moldova. Pachetul de acțiuni nou-emise de Moldindconbank, în număr de 3 173 751 unități, va fi procurat de Agenția Proprietății Publice și apoi expus la vînzare prin licitație cu strigare pe piața reglementată.

 

R. Moldova va participa, în premieră, la Universiada Mondială de iarnă

Reprezentanți ai R. Moldova vor participa, în premieră, la Universiada Mondială de iarnă, care va demara pe 2 martie curent la Krasnoiarsk (Rusia). Ei vor concura la biatlon. Delegația moldovenească va fi compusă de sportivii Valentina Mîrza, Nicolae Gaiduc, antrenorul Nadejda Bria și șeful de misiune Vasile Revenco. Universiada Mondială de iarnă se va încheia pe 12 martie curent. Biatloniștii moldoveni vor intra în concurs pe 4 martie.

 

Două persoane au ajuns în ultimele zile la spital cu hipotermie

Doi bărbați în vîrstă de 59 și 56 de ani au avut nevoie de îngrijirea medicilor de pe ambulanţă după ce au suferit hipotermie de gradul întîi. Purtătorul de cuvînt al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Diana Blănaru, a menţionat că cele două cazuri au fost înregistrate în ultimele zile în raioanele Cantemir și Ceadîr-Lunga. “Pacienții, doi bărbați în vîrstă de 59 și 56 de ani, au fost găsiți la domiciliu cu hipotermie de gradul întîi. După acordarea asistenței medicale de urgență, aceştia au fost transportați la spital”, a spus sursa citată.

 

Persoanele cu dizabilități locomotorii vor fi scutite de achitarea unor plăți vamale

Persoanele cu dizabilități locomotorii vor fi scutite de achitarea plăților vamale la importul autoturismelor cu capacitatea cilindrică de pînă la 2 500 cm3, indiferent de termenul de exploatare. Modificările vor intra mîine în vigoare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial al R. Moldova. Potrivit documentului, pentru a beneficia de scutiri, solicitanții vor trebui să prezinte un set de acte prevăzute în Regulamentul cu privire la modul de aplicare a facilităților fiscale şi vamale la importul mijloacelor de transport cu destinație specială.

 

“Moldsilva” va intensifica paza plantelor rare

Agenţia „Moldsilva” a emis un ordin cu privire la măsurile de ocrotire a speciilor de plante cu regim special de protecţie. Acţiunile instituţiei sînt intensificate mai ales în perioada de primăvară timpurie cînd înfloresc plantele vernale, comercializate masiv în mod ilicit. Conform ordinului, Agenţia va organiza grupuri operative de control la nivel de entităţi silvice subordonate. Acestea vor efectua raiduri şi vor fi împuternicite să oprească colectarea şi comercializarea plantelor ocrotite de stat.