REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (12 octombrie 2018)

Utilizarea buteliilor de gaz lichefiat în activitatea unităților de comerț a fost interzisă

Utilizarea buteliilor de gaz lichefiat în activitatea unităților de comerț ambulant și staționare provizorii de pe teritoriul municipiului Chișinău a fost interzisă. O dispoziție care prevede acest lucru a fost semnată de către Primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu. Astfel, buteliile de gaz nu vor mai putea fi utilizate în chioșcuri, tonete, automagazine specializate, remorci, rulote de tip comercial, tarabe, tejghele și aparate automate pentru vînzări.

 

Angajații SPPS vor beneficia din 2019 de îndemnizații pentru chirie

Angajații Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) vor beneficia, pe perioada desfășurării activității, de dreptul la compensarea cheltuielilor pentru închirierea unei locuințe. Un proiecte de lege ce prevede acest lucru a fost aprobat în primă lectură de către majoritatea deputaților. Potrivit proiectului, indemnizația pentru închirierea locuinței va fi acordată ofițerului de protecție în cazul în care nu i se poate oferi o locuință de serviciu. Mărimea și modul de acordare a indemnizației urmează a fi stabilit de Guvern. Compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ va avea loc începînd cu 1 ianuarie 2019.

 

De Hramul Chișinăului au fost interzise focurile de artificii

Lansarea focurilor de artificii în locurile publice în ziua de 14 octombrie, atunci cînd este marcat Hramul orașului Chișinău va fi interzisă. O dispoziție în acest sens a emis primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu. Potrivit Primăriei Chișinău, decizia a fost luată în contextul exploziei produse acum cîteva zile într-un bloc de locuit din sectorul Rîșcani al capitalei și „în semn de solidaritate cu victimele și familiile acestora”. Explozia care s-a produs sîmbătă, 6 octombrie curent, a luat viața a patru persoane.

 

La 15 octombrie expiră ultimul termen de plată a impozitului pe bunurile imobiliare

Persoanele care încă nu au achitat impozitul pentru bunurile imobiliare pentru anul curent, o mai pot face pînă la data de 15 octombrie curent. Potrivit Primăriei municipiului Chișinău, onorarea obligației fiscale se face cu Avizul de plată direct la oficiile poștale, bancare sau prin serviciul guvernamental de plăți electronice www.mpay.gov.md sau accesînd pagina web servicii.fisc.md. Pensionarii sînt scutiți de plata impozitului pe bunurile imobiliare. Cei care nu vor achita la termen impozitul, riscă penalități, inclusiv sechestrarea bunurilor private.

 

A fost lansată a doua etapă a programului „Un doctor pentru tine”

Femeile din localitățile rurale vor beneficia gratuit de testare mamografică, în cadrul celei de-a doua etape a programului „Un doctor pentru tine”. Noul program a fost lansat în scopul prevenirii maladiilor oncologice și informării societății despre grupele de risc și tratamentele aplicate. În acest scop, au fost procurate trei utilaje mobile, care în perioada octombrie – decembrie curent, se vor deplasa la Leova, Rezina, Strășeni, Șoldănești, Cantemir și Nisporeni. De asemenea, a fost achiziționată și o mașină nouă de radiografie, pentru a asigura o mai bună acoperire a localităților cu examene radiografice gratuite.

 

Ministrul de externe a avut o întîlnire cu diaspora moldovenească din Grecia

Apărarea și promovarea drepturilor și intereselor cetățenilor R. Moldova de peste hotare constituie una din prioritățile de bază în activitatea ministerului de externe și a misiunilor diplomatice din afara țării, a spus ministrul Tudor Ulianovschi în cadrul întrevederii cu reprezentanții diasporei moldovenești din Grecia. În cadrul dialogului cu reprezentanții diasporei șeful diplomației moldovenești a făcut o trecere în revistă a principalelor acțiuni întreprinse de Guvern în vederea reformării și modernizării țării, precum și a reconfirmat faptul că susținerea cetățenilor R. Moldova, atît în interiorul țării, cît și în afara acesteia, este unul din obiectivele prioritare de pe agenda Guvernului.

 

Vameșii au sechestrat 1,4 tone de alcool adus din regiunea transnistreană

Ofițerii Echipelor Mobile ale Serviciului Vamal au prevenit două cazuri de comercializare ilegală a alcoolului etilic, care era adus din regiunea transnistreană prin ocolirea posturilor vamale interne de control. Prima reținere a fost operată în apropiere de localitatea Răzeni din raionul Ialoveni. Unitatea de transport a fost escortată la terminalul vamal Cricova, unde au fost numărate 40 de recipiente, care conțineau, în total, 800 de litri de alcool etilic. Alți 600 de litri de alcool etilic au fost depistați de Echipele Mobile la intrarea în municipiul Chișinău.

 

Gradele militare vor fi modificate

Militarii cu studii gimnaziale nu vor mai fi eliberați din serviciul militar, la expirarea contractului, iar gradele militare pentru soldați și sergenți vor fi corelate cu funcțiile militare pe care le vor ocupa, cu studiile și pregătirea profesională, cu vechimea în funcție, precum și cu gradul militar deținute anterior. Modificările se conțin în cadrul unor acte legislative, votate de către Parlament, vineri, 12 octombrie, în prima lectură. Modificările operate mai delimitează în mod clar rolul soldatului și sergentului în cadrul unităților militare. Proiectul constituie un element al primei etape în cadrul procesului de profesionalizare a Forțelor Armate.

 

Legea privind finanțele publice locale a intrat în vigoare

Legea privind finanțele publice locale, cu toate modificările și completările operate pînă în prezent, a fost republicată vineri, 12 octombrie, în Monitorul Oficial și astfel a intrat în vigoare. Legea conține prevederi care vizează, în particular, structura bugetelor locale, elaborarea, aprobarea și executarea acestora. Potrivit documentului, bugetele locale constituie elemente independente care se elaborează, se aprobă și se execută în condiţii de autonomie financiară. Proiectul deciziei bugetare anuale este propus spre examinare pînă la data de 20 noiembrie, iar pînă la 10 decembrie acesta urmează a fi aprobat de autorități. În cazul în care decizia bugetară anuală nu a fost adoptată cu cel puțin trei zile înainte de expirarea anului bugetar, administratorul de buget emite dispoziția privind aplicarea bugetului provizoriu. 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40