REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (12 iulie 2019)

Parteneriatul cu Ucraina este un pilon important al securității naționale, susține Maia Sandu

Republica Moldova percepe parteneriatul strategic cu Ucraina drept un pilon important al securității naționale, iar integrarea europeană și implementarea Acordului de Asociere sînt obiectivele pe care le împărtășește cu statul vecin. Declarația a fost făcută la Kiev de premierul Maia Sandu, după întrevederea de joi, 11 iulie, cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Premierul Maia Sandu a afirmat că a discutat astăzi cu președintele Zelenski despre securitatea regională și integrarea europeană ca scop comun al țărilor noastre, agenda bilaterală a Moldovei și Ucrainei și eforturile de a construi instituții funcționale pentru cetățeni.

 

Companiile de furnizare a energiei electrice au solicitat ajustarea tarifelor

Companiile Gas Natural Fenosa Furnizare Energie și Furnizare Energie Electrică Nord (FEE Nord) au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) solicitări privind ajustarea tarifelor începînd cu data de 1 august curent. Astfel, Gas Natural Fenosa Furnizare Energie Electrică a solicitat majorarea cu 8,6 la sută a tarifului achitat de consumatorii casnici. În același timp, FEE Nord a cerut o majorare de 22,4 la sută. Ultima ajustare a tarifelor la energia electrică a fost operată la 15 iunie 2018, cînd acestea s-au redus în medie cu 10 la sută.

 

Curtea de Apel Comrat a validat rezultatele alegerilor başcanului din 30 iunie

Curtea de Apel Comrat a validat, joi, 11 iulie, rezultatele alegerilor guvernatorului UTA Gagauz-Yeri, desfăşurate pe 30 iunie. Membrii curţii au examinat cererile Comisiei electorale centrale a autonomiei, precum şi o plîngere depusă de ex-candidatul Serghei Cimpoieş. Ca urmare, cererea lui Cimpoieş a fost respinsă, iar rezultatele scrutinului, în care Irina Vlah a cîştigat cu circa 92% din voturi, au fost declarate valide. Ulterior, Irina Vlah a solicitat deputaţilor Adunării Populare din UTA Gagauz-Yeri să numească data inaugurării noului başcan ales. Irina Vlah a cîştigat detaşat, din primul tur, alegerile başcanului din 30 iunie, obţinînd 91,93% din voturi.

 

Ministrul Finanțelor a dat asigurări că salariile și pensiile vor fi plătite integral și la timp

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița a dat asigurări că salariile și pnesiile vor fi plătite integral și la timp. Declarația a fost făcută vineri, 12 iulie, la o conferință de presă. Ministerul Finanțelor lucrează în prezent la rectificarea bugetului de stat, care va fi propusă parlamentului spre examinare și adoptare. În urma rectificării, din bugetul de stat spre bugetele locale va fi transferat peste un miliard de lei pentru acoperirea cheltuielilor de salarizare. Totodată, vor fi reduse cheltuielelie planificate pentru investiții capitale.

 

Şeful statului a anunţat priorităţile pentru reglementarea diferendului transnistrean

Reluarea negocierilor şi întrevederilor în formatul „5+2” face parte din priorităţile enunţate de şeful statului în cursul unei întrevederi avute vineri, 12 iulie, cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului „5+2”: Federației Ruse, Ucrainei, OSCE, SUA și UE. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii a fost pusă în discuţie situația actuală privind reglementarea transnistreană, măsurile de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului și premisele unei eventuale reluări, în anul 2020, a negocierilor politice privind reglementarea problemei transnistrene.

 

Producători de fructe din R. Moldova au preluat experiența fermierilor americani de producere a cireșelor

Un grup de specialiști și producători de cireșe din Republica Moldova efectuează o vizită în SUA pentru a studia cele mai inovative tehnologii de producere și post-recoltă pentru cireșe, implementate de fermierii americani. Vizita se desfășoară în perioada 8 – 14 iulie în statele Oregon și Washington. Aceasta este organizată de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova pentru a impulsiona sectorul de producere a cireșelor, care este unul de perspectivă pentru agricultorii moldoveni. În SUA au plecat fermieri din diferite regiuni ale Republicii Moldova, care dispun de livezi de cireș și sînt interesați să studieze aspecte practice pentru a-și spori recolta, a îmbunătăți calitatea fructelor și a perfecționa infrastructura post-recoltă.

 

Două Direcții ale Primăriei capitalei au noi șefi

Conducerea a două Direcții ale Primăriei capitalei a fost schimbată. Acestea sînt Direcția finanțe, care va fi condusă de Olesea Pșenițchi și Direcția transport public și căi de comunicație, în fruntea căreia a fost numit Oleg Caraman. Dispozițiile de numire a celor doi șefi au fost semnate de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci. Olesea Pșenițchi a fost pînă în prezent șef adjunct al Direcției finanțe. Aceeași funcție a fost ocupată și de Oleg Caraman la Direcția transport. Cele două persoane vor exercita atribuțiile de șefi ai Direcțiilor nominalizate pînă la organizarea unui concurs de selectare a noii conduceri.

 

La Basarabeasca vor fi transportate materiale de construcție pentru lichidarea consecințelor intemperiei

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a început joi, 11 iulie, transportarea materialele de construcție în raionul Basarabeasca, care a fost afectat de ploile cu vînt din ultima perioadă. Materialele au fost eliberate la indicația guvernului de către Agenția Rezerve Materiale a MAI. Țigla metalică, cheresteaua și foile de ardezie vor fi aduse de echipele de salvatori cu nouă autospeciale din cadrul IGSU. În total, angajații IGSU vor transporta 10550 foi de ardezie, peste 170 m3 de cherestea și peste 81 m2 de țiglă metalică. Decizia privind acordarea ajutorului populației a fost luată în urma ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale din 9 iulie curent.

 

O bancă din Ungaria a achiziționat pachetul de control al BC „Mobiasbancă”

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat miercuri, 10 iulie, achiziționarea de către OTP Bank Nyrt., Ungaria, a pachetului de control de acțiuni (mai mult de 50%) din capitalul social al BC „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale” S.A. Potrivit BNM, OTP Bank Nyrt. este o bancă universală cu sediul în Budapesta, Ungaria, listată la bursele de valori naționale și cele internaționale. Instituția este banca-mamă a unui grup financiar extins cu prezență în mai multe state europene - Bulgaria, România, Serbia, Croația, Slovacia, Ucraina, Muntenegru, Federația Rusă.

 

Ministerul de profil va intensifica colaborarea cu direcţiile agricole din ţară

Susţinerea necesară pentru consolidarea capacităților sectorului agroindustrial, intensificarea cooperării autorităţilor centrale cu producătorii agricoli - au fost doar cîteva din subiectele abordate joi, 11 iulie, în cadrul întrunirii comune a ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, cu șefii direcțiilor pentru agricultură din toate raionale țării. Specialiștii direcțiilor agricole din ţară au reiterat problemele și îngrijorările legate de eficiența sistemelor antigrindină, procesul de asigurare, depozitarea cerealelor și formarea prețurilor, inclusiv reglementarea acestora.