REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (12 aprilie 2019)

„Piața Centrală” din capitală are un nou director

„Piața Centrală” din capitală are un nou director. Primarul general interimar al Chișinăului, Ruslan Codreanu, a semnat o dispoziție prin care a numit-o pe Lilia Buștiuc în funcția de director interimar al întreprinderii. Potrivit dispoziției, Lilia Buștiuc va asigura interimatul funcției pînă la numirea unui nou administrator al întreprinderii. Acesta va fi selectat în urma unui concurs organizat de Consiliul Municipal Chișinău.

 

FMI estimează că R. Moldova va avea o creștere peste media pe regiune

Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează o creștere economică de 3,5 la sută pentru R. Moldova în anul 2019, peste media regională din spațiul CSI, de 2,2 la sută. Raportul asupra perspectivelor economice globale „World Economic Outlook”, lansat recent de instituție, arată însă că economia moldovenească va crește mai încet decît se prognoza anterior, cînd fondul se aștepta la o creștere de 3,8 la sută. Potrivit ultimului raport al Fondului, rata anuală a inflației va fi de 3,3 la sută, iar deficitul contului curent al R. Moldova va reprezenta de 7,7 la sută din Produsul Intern Brut, în anul 2019.

 

Expoziția „Imobil Moldova 2019” a fost inaugurată la Chișinău

Cea de-a XXIII-a ediție a tîrgului imobiliar „Imobil Moldova 2019” a fost inaugurată la Centrul „Moldexpo” din capitală. Vizitatorii pot găsi cele mai noi oferte de pe piața imobiliară. Companiile participante la eveniment au pus la dispoziția persoanelor care doresc să-și procure un imobil cele mai avantajoase oferte. Agenții imobiliare au pregătit oferte, bonusuri și reduceri special pentru expoziție. Vizitatorii vor mai putea beneficia și de consultarea avocaților cu experiență în probleme de locuințe complexe. Expoziția se va încheia pe 14 aprilie.

 

Artiști plastici din R. Moldova și Franța și-au expus lucrările la Chișinău

Șase artiști plastici din Chișinău și din regiunea Le Havre, Normandia, Franța, au vernisat o expoziție de pictură și fotografii la Alianța Franceză din Moldova. Este vorba de Cristina Golovatic, Natalia Gîrbu, Vasiluța Vasilache (R. Moldova), Dominique Dureau, Christian Tangre și Yvan Le Soudier (Franța). Directorul adjunct al Alianței Franceze, Adrian Cibotaru a menționat că expoziția a fost inaugurată în cadrul unui proiect moldo-francez, inițiat de un grup informal de artiști plastici din regiunea Le Havre, Normandia.

 

Jumătate dintre lucrările de construcție a Arenei Chișinău au fost efectuate

Lucrările de construcție a Arenei Chișinău, lansate în toamna anului trecut, au fost efectuate în proporție de peste 50 la sută, potrivit ministrului economiei Chiril Gaburici. El a afirmat că complexul ar urma să fie dat în exploatare la 14 octombrie 2019, la un an după începerea lucrărilor.

 

Traseele incluse în programul „Drumuri bune 2” vor fi reabilitate de companii autohtone

Lucrările de reabilitare a traseelor incluse în programul „Drumuri bune pentru Moldova2” vor fi efectuate de companii autohtone. Despre aceasta a anunțat ministrul economiei Chiril Gaburici. El a specificat că în anul curent urmează a fi modernizate 2600 km de drum, iar pentru asta au fost alocate 2,7 mlrd de lei din bugetul de stat și Fondul rutier.

 

Începînd de astăzi suportul unic de 600 de lei poate fi ridicat

Începînd cu 12 aprilie curent, beneficiarii de toate tipurile de pensii şi alocaţii sociale de stat, stabilite pînă la 1 aprilie 2019, al căror cuantum lunar nu a depăşit 2000 de lei, pot ridica un suport unic în mărime de 600 lei. Potrivit datelor, de ajutor din partea statului, cu ocazia sărbătorilor de Paşti, vor beneficia 612,8 mii de persoane.

 

O femeie din Sîngerei a fost salvată de pompieri după ce a căzut într-o fîntînă

O femeie în vîrstă de 59 de ani din localitatea Chişcăreni, raionul Sîngerei, a fost salvată de pompieri după ce a căzut într-o fîntînă adîncă de peste 15 metri. Potrivit datelor IGSU, apelul către Serviciul 112 a parvenit în jurul orei 19.37 minute. La faţa locului a fost îndreptat un echipaj de salvatori, care în mai puţin de 20 de minute au reuşit să salveze femeia.

 

Primăria Chişinău propune la Tîrgul de cariere aproximativ 1200 de locuri de muncă

Administrația publică locală Chișinău va participa în zilele de 12-13 aprilie 2019, la Tîrgul de Cariere din capitală, și propune cca 1200 locuri de muncă vacante în diverse domenii. Astfel, vizitatorii vor avea posibilitatea de a alege între funcții publice în cadrul Primăriei municipiului Chișinău și a subdiviziunilor structurale, precum și de profesori, educatori (500 locuri) și lucrători auxiliari. De asemenea, la Tîrgul de profil vor fi prezenți reprezentanți ai Î.M. „Regiei Transport Electric Chișinău", care angajează conducători de troleibuz și taxatori, în total 200 posturi vacante.

 

Poliția a ridicat arme și muniții de la o minoră de 16 ani

Polițiștii din Chișinău au identificat un grup de persoane care a întrodus ilegal în țară și a încercat să pună în circulație un lot de arme și muniții. Astfel, la data de 11 aprilie curent, în sectorul Ciocana din mun. Chișinău, de la o minora în vîrstă de 16 ani au fost ridicate 14 unități arme și 800 unități cartușe în timp ce le propunea spre vînzare. Acestea urmează să fie supuse unei examinări balistice de către Centrul tehnico-criminalistic.

 

Cimişlia va găzdui cea de-a VI-a ediţie a „Paradei Florilor”

Cultivatori de flori şi plante decorative din întreaga ţară vor participa pe 21 aprilie, la cea de-a VI-a ediţie a expoziţiei-tîrg „Parada Florilor”, ce va avea loc în oraşul Cimişlia. „Parada Florilor” de la Cimişlia este dedicată promovării și susținerii crescătorilor de flori și are drept scop identificarea perspectivelor de dezvoltare și comercializare a plantelor ornamentale. Evenimentul va include expoziţii de flori, arbuşti şi arbori decorativi, material semincer, produse gastronomice florale, tradiţionale, expoziţii de artizanat şi textile ale meşterilor populari.

 

Vama raportează încasări de peste patru miliarde de lei

Serviciul Vamal raportează încasări la bugetul de stat de 4 miliarde 594 milioane de lei, în primul trimestru, cu 208,7 milioane de lei mai mari decît în aceeași perioadă din anul precedent. Veniturile vamale, facilitarea comerțului internațional sau fluidizarea traficului sînt doar cîteva dintre domeniile care continuă să înregistreze o dinamică pozitivă. Valoarea exporturilor a crescut, în primul trimestru, cu 516,8 milioane de lei, pînă la 10,5 miliarde de lei, mai arată datele Serviciului Vamal.