REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (11 mai 2018)

Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe anul 2018

Executivul a aprobat, joi, 10 mai, modificări și completări la Legea bugetului de stat pe anul 2018. Documentul prevede majorarea veniturilor bugetului public național cu 963,9 milioane de lei, a cheltuielilor – cu 1 312,5 milioane de lei, în timp ce deficitul bugetar va spori cu 348,6 milioane de lei. La bugetul de stat, veniturile și cheltuielile se majorează cu 303,5 milioane de lei și respectiv cu 652,1 milioane de lei, creșterea deficitului revenindu-i totalmente bugetului de stat. Cele mai mari creșteri de cheltuieli se referă la Programul de reparație a drumurilor publice naţionale, locale, comunale şi a străzilor – 800 milioane de lei, dezvoltarea Serviciului național unic pentru apeluri de urgență 112 – 63,6 milioane de lei, reabilitarea rețelelor electrice – 61,2 milioane de lei, proiectul de achiziție a locomotivelor și de restructurare a infrastructurii feroviare – 53,2 milioane de lei.

 

Serghei Cebotari a fost reales preşedinte al Moldova Agroindbank

Consiliul Moldova-Agroindbank a acordat lui Serghei Cebotari un nou vot de încredere pentru al doilea mandat în funcţia de preşedinte al băncii, pentru un nou termen de 5 ani. Decizia a fost adoptată unanim de Consiliul Băncii, joi, 10 mai. Membrii Consiliului și-au argumentat decizia prin „activitatea remarcabilă a lui Serghei Cebotari în funcţia de Preşedinte al Comitetului de Conducere al băncii, manifestată prin consolidarea poziţiei băncii de lider al sistemului bancar din ţară – creşterea cotelor băncii în piaţă la active, credite, depozite, precum şi fortificarea imaginii băncii ca instituţie solidă, transparentă şi responsabilă”.

 

Un program de sprijin pentru tinerii întreprinzători va fi lansat în anul 2018

Un program de sprijin pentru tinerii întreprinzători va fi lansat în anul 2018, iar agricultorii care vor crea locuri de muncă atît la sate, cît și în orașe vor primi subvenții de la stat. Aceste prevederi se conțin în Planul pentru realizarea Strategiei privind ocuparea forței de muncă pentru anii 2017-2021, aprobat de către Cabinetul de miniștri. Prioritatea autorităților este crearea locurilor de muncă atît la nivel central cît şi local, acţiuni care ar promova angajarea formală şi combaterea muncii nedeclarate, la fel şi asigurarea funcţionalităţii Observatorului Pieţei muncii şi sporirea capacităţilor de colectare, analiză a datelor şi prognoze pe piaţa muncii. Planul mai prevede facilitarea accesului la credite pentru întreprinderile mici şi mijlocii prin acordarea garanţiilor financiare - „Fondul de Garantare a Creditelor”, finanţarea afacerilor create şi gestionate de femei, acordarea facilităţilor tinerilor specialişti cu studii medicale şi farmaceutice plasaţi în cîmpul muncii în mediul rural.

 

Bursele elevilor din instituțiile cu profil de arte vor fi majorate

Elevii talentați care studiază la liceele-internat cu profil arte şi cei din clasele IV-IX ai Colegiului Naţional de Coregrafie vor primi burse majorate cu 5%, începînd cu 1 ianuarie 2018. O hotărîre în acest sens a fost aprobată de Guvern, ”în scopul asigurării bunei funcţionări a sistemului instituţional din domeniul culturii”. Astfel, copiii din clasele II-IV vor primi 335 de lei, iar bursa de categoria I pentru elevii talentați din clasele V-IX va fi de 500 de lei. În același timp, adolescenții din clasele X-XII, vor primi bursa de categoria I în valoare de 640 de lei. Pentru efectuarea majorărilor respective vor fi alocate 75,8 mii de lei.

 

Formația ”DoReDos” s-a calificat în finala Eurovision 2018

Reprezenta R. Moldova, trupa ”DoReDos”, s-a calificat ieri seara cu piesa „My Lucky Day” în marea finală a celei de-a 63-a ediții a Concursului Eurovision 2018, care se va desfăşura pe 12 mai, la Lisabona, Portugalia. În urma celei de-a doua semifinale care s-a desfășurat joi, 10 mai, alte nouă țări s-au calificat în marea finală. Acestea sînt: Serbia, Ungaria, Ucraina, Suedia, Australia, Norvegia, Danemarca, Slovenia și Olanda. Alături de reprezentanții R. Moldova, pe scena de la Lisabona au urcat interpreți din Rusia, Serbia, Danemarca, România, Australia, Norvegia, San Marino, Olanda, Muntenegru, Suedia, Ungaria, Malta, Letonia, Georgia, Polonia, Slovenia și Ucraina. În prima semifinală s-au calificat Austria, Estonia, Cipru, Lituania, Israel, Cehia, Bulgaria, Albania, Finlanda şi Irlanda. Țările fondatoare ale concursului – Franța, Germania, Spania, Marea Britanie și Italia – sînt calificate direct în finală, alături de țara gazdă.

 

Experți ai UE vor evalua îndeplinirea condițiilor pentru a doua tranșă

În iulie, experți ai UE vor veni la Chișinău să evalueze îndeplinirea condițiilor pentru acordarea tranșei a doua din asistența macrofinanciară, a anunțat vineri, 11 mai, premierul Pavel Filip în timpul prezentării raportului său de activitatea pentru anul 2017, în plenul Parlamentului. Filip a fost rugat în plenul Parlamentului să explice în detalii subiectul asistenței macrofinanciare și motivele din care banii promiși de UE întîrzie să ajungă în R. Moldova. „Eu înţeleg că acestea sînt subiecte care provoacă foarte multe discuţii în societate şi cu părere de rău trebuie să constat că mulţi se bucură atunci cînd R. Moldova nu reuşeşte să se mişte mai repede în această direcţie. Această asistenţă reprezintă şi o încredere din partea UE. A fost semnată anul trecut şi a intrat în vigoare la începutul anului 2018. R. Moldova a îndeplinit primele zece condiţii din punctul nostru de vedere”, a declarat Premierul.

 

Rata anuală a inflației a coborît la 3,7 la sută, în luna aprilie

Rata anuală a inflației continuă să scadă rapid și a coborît, în luna aprilie, la 3.7 la sută, față de 6.5 la sută în luna ianuarie. Statisticile făcute publice vinery, 11 mai, confirmă prognozele Băncii Naționale a Moldovei, care se așteaptă ca indicele prețurilor de consum să se diminueze încontinuu. Biroul Național de Statistică anunță că inflația anuală la produsele alimentare a fost, în luna aprilie de 6.8 la sută, la mărfuri nealimentare – 2.4 la sută şi la serviciile prestate populaţiei respectiv 0.4 la sută. Totodată, indicele preţurilor de consum în aprilie 2018, faţă de luna martie, a constituit 100.5%. Creşterea preţurilor medii de consum cu 0.5 la sută a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 0.9 la sută și la mărfurile nealimentare – cu 0.3.

 

Opt persoane au fost reținute pentru comercializarea drogurilor

Opt persoane au fost reținute pentru comercializarea drogurilor pe teritoriul raionului Soroca. Potrivit procurorilor, suspecții cultivau și realizau marijuană la domiciliul unuia dintre membrii grupării. În gospodăria acestuia au fost depistate și ridicate bunuri materiale în valoare de circa 100 mii de lei, bani care ar fi fost furați din aceeași localitate. Liderul grupării, în vîrstă de 40 ani, este originar din raionul Soroca. Complicii acestuia, cu vîrste cuprinse între 20-50 de ani, se ocupau cu realizarea marijuanei. Bănuiții comercializau și pastile extazy la un preț de 250 lei bucata, hașiș - 100 lei gramul și amfetamină la un preț de 700 – 900 lei gramul.