REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (10 mai 2019)

Banca Mondială a aprobat un împrumut de 70 mln de dolari pentru R. Moldova

Consiliul Directorilor executivi al Băncii Mondiale (BM) a aprobat un împrumut în sumă de 70 milioane de dolari SUA pentru Proiectul de dezvoltare a sistemului energetic din Republica Moldova. Proiectul va consolida capacitatea și fiabilitatea distribuției locale a energiei în Moldova și va sprijini interconectarea viitoare a sistemului de energie electrică a Moldovei la rețeaua europeană de energie electrică prin România.

 

Republica Moldova a marcat Ziua Europei și Ziua Victoriei

În Republica Moldova a fost marcată ieri Ziua Europei și Ziua Victoriei, printr-un șir de evenimente desfășurate în mai multe localități din țară. Acțiuni consacrate celor două sărbători au fost organizate de către mai multe formațiuni politice. Prim-ministrul Pavel Filip și președintele Igor Dodon au participat la ceremonia consacrată Zilei Victoriei și comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei, care a avut loc la Complexul Memorial ”Eternitate”.

 

Centrul Hidrologic a emis o atenționare privind creșterea nivelului apei în Prut

Centrul Hidrologic din țara noastră a emis ieri o atenționare potrivit căreia în perioada 9 – 15 mai curent va crește nivelul apei în rîul Prut cu 2.5 – 3.5 m pe sectorul or.Costeşti – s.Leușeni, iar în locurile joase apa va ieși în luncă. Atenționarea a fost emisă ca urmare a deciziei Administrației CHE Costești –Stînca de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Costeşti-Stînca (r.Prut) pînă la 550 m3/s.

 

Postul vamal „Cosăuți” și-a sistat temporar activitatea

Postul vamal de tip debarcader „Cosăuți” și-a sistat temporar activitatea din cauza nivelului ridicat al apei în rîul Nistru. Anunțul a fost făcut în dimineața zilei de astăzi de Serviciul Vamal. Instituția a recomandat persoanelor care și-au planificat traversarea frontierei prin acest post, să opteze pentru alte două posturi vamale dislocate în apropiere – Soroca (debarcader) sau Otaci (rutier).

 

AIPA are un nou director

AIPA are un nou director. Acestea este Vadim Curmei care a exercitat pînă în prezent funcția de director adjunct al aceleiași instituții. Noul director a fost prezentat colectivului AIPA de către Secretarul General de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Iurie Ușurelu. Postul de director al AIPA a rămas vacant după ce Nicolae Ciubuc a fost numit în funcția de ministru al Agriculturii.

 

Reprezentantul OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană va vizita Chișinăul și Tiraspolul

Reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, va vizita Chișinăul și Tiraspolul pe 10 și 11 mai 2019 pentru discuții cu oficialii de rang înalt din Republica Moldova și conducerea politică de la Tiraspol. Frattini se va concentra în cadrul vizitei pe modalitățile de avansare a procesului de reglementare transnistreană în cadrul parametrilor aprobați de toate cele 57 de state participante la Consiliul Ministerial al OSCE de la Milano, în decembrie 2018.

 

În Republica Moldova ar putea fi creat un laborator modern pentru devirusarea culturilor horticole

În Republica Moldova ar putea fi creat un laborator modern pentru devirusarea culturilor horticole. Subiectul a fost discutat de Ministrul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc cu reprezentanții Institutului Științifico–Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, precum și producătorii autohtoni de material săditor pomicol din țară.