REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (10 iulie 2020)

Moțiunea simplă asupra politicilor guvernamentale în domeniul sănătății a eșuat

Moțiunea simplă asupra politicilor guvernamentale în domeniul sănătății publice, înaintată de grupul Pro Moldova, nu a fost susținută de majoritatea deputaților prezenți la ședința de joi a parlamentului. După ce ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a prezentat raportul de gestionare a crizei provocate de COVID-19, au urmat peste două ore de întrebări venite din partea aleșilor poporului. Șeful de la sănătate a menționat în plen că situația din sistem este una dificilă și a degradat de-a lungul anilor, iar reformele inițiate anterior și lipsa de investiți consistente au deteriorat și mai mult sistemul medical.

 

Sesiunea de bacalaureat din luna iulie va fi anulată

Sesiunea de examene de bacalaureat din luna iulie va fi anulată. O decizie în acest sens a fost adoptată astăzi de către Parlament. Astfel, în urma modificării legislației, se prevede eliberarea diplomei de bacalaureat pentru restanțierii din anii precedenți, persoanele care au finalizat programa de liceu în instituțiile de învățămînt superior și persoanele care au solicitat susținerea examenului de bacalaureat în regim de externat și au finalizat programa de liceu cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci).

 

Italia și-a închis granițele pentru cetățenii din R. Moldova

Italia şi-a închis joi graniţele pentru persoanele care sosesc din 13 ţări, între care Republica Moldova, acestea fiind considerate regiuni cu risc ridicat de răspîndire a infecţiilor cu noul coronavirus. Conform unui ordin al ministrului italian al sănătății, este interzisă intrarea și tranzitul prin Italia pentru persoanele care s-au aflat sau au trecut, în ultimele 14 zile, prin cele 13 țări. De asemenea, Italia a suspendat zborurile directe şi indirecte către ţările respective.

 

Consiliul Audiovizualului are trei noi membri

Deputații au luat act de demisiile membrilor Consiliului Audiovizualului Dorina Curnic, Veronica Cojocaru și Olga Guțuțui. Prin aceeași hotărîre, deputații au susținut numirea în funcția de membru al Consiliului Audiovizualului a trei noi membri: Ala Ursu-Antoci și Larisa Manole – pentru durata restantă a mandatului pînă la 7 decembrie 2023, precum și Ion Robu – pentru perioada restantă a mandatului pînă la 3 aprilie 2021. Candidaturile au fost supuse votului nominal.

 

O tînără s-a aruncat în gol de pe acoperișul unui bloc din centrul capitalei

O tînără din capitală a decedat după ce a urcat pe acoperișul unui bloc cu cinci etaje și s-a aruncat în gol. Tragedia a avut loc joi, 9 iulie, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt din Chișinău. La fața locului a venit poliția și ambulanța. Tînăra a suferit mai multe traume grave și a fost dusă de urgență la spital. Forțele de ordine cercetează cazul pentru a stabili ce a făcut-o pe aceasta să se arunce în gol.

 

COVID-19 a provocat încă 12 decese în Moldova

Încă 12 persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus. Bilanțul deceselor a ajuns la 627. Totodată, joi au fost confirmate alte 195 cazuri noi de infectare cu COVID-19, fiind deja în total 18 666 cazuri. in numărul total de cazuri din această zi, 9 sînt lucrători medicali. Alte 252 persoane au fost tratate şi externate. Pînă la ora actuală, 12 188 persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Ambasada Chinei a donat 90 mii de măști Inspectoratului General al Poliției

Ambasada Republicii Populare Chineze în Republica Moldova a donat Inspectoratului General al Poliției 90 mii de măști de protecție. Șeful Poliției Naționale a mulțumit Ambasadei Republicii Populare Chineze pentru lotul de asistență oferit, menționînd că acest echipament de protecție este necesar pentru instituție și va fi repartizat polițiștilor care se află în prima linie, în lupta cu pandemia. China a oferit anterior mai multe loturi de medicamente și consumabile pentru instituțiile medicale din R. Moldova.

 

Persoanele aflate în zonele de frontieră sînt obligate să dețină la ei documente confirmative

Cetățenii care își desfășoară activitățile de serviciu, lucrări agricole sau doresc să-și petreacă timpul liber în spațiile de agrement aflate în zonele de frontieră sînt obligați să dețină la ei documente confirmative. Poliția atenționează că toate persoanele care vor fi depistate în limitele zonei menționate, urmează a fi identificate sub aspect de subiect al regimului de autoizolare, iar în cazul constatării acestor încălcări, persoanele în cauză devin pasibile de răspundere contravențională.

 

Șoferii care participă la întreceri pe drumurile publice vor fi sancționați penal

Participarea șoferilor la întreceri, concursuri sau antrenamente neautorizate pe drumurile publice va fi sancționată penal. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat joi în lectura a doua de plenul Parlamentului. Astfel, participarea la întreceri neautorizate pe drumurile publice se va pedepsi cu amendă în mărime de pînă la 32 500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de pînă la 2 ani. Totodată, organizarea întrecerilor pe drumurile publice se va pedepsi cu amendă de la 67 500 lei la 75 000 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de pînă la 2 ani.

 

Mai multe medicamente compensate pentru pacienți

Persoanele asigurate vor beneficia începînd de vineri, 10 iulie, de mai multe medicamente compensate. Lista acestora a fost completată cu cinci denumiri comune internaționale. Potrivit estimărilor, pînă la finele anului curent, de medicamentele, dozele și formele noi incluse în lista preparatelor compensate vor beneficia circa 50 de mii de persoane, iar cheltuielile în acest scop vor ajunge la 60 de milioane de lei. În prezent, lista medicamentelor compensate include 153 de denumiri comune internaţionale şi poate fi găsită la medicul de familie, în farmacii.

 

Salariații care vor să adopte un copil vor avea dreptul la concediu neplătit pentru 90 de zile

Salariații care intenționează să adopte un copil vor avea dreptul să solicite concediu neplătit pe o durată de cel mult 90 de zile. Deputații au operat modificări la peste 30 de articole din Codul Muncii. Modificările operate se referă la asigurarea posibilității de aplicare a programelor flexibile de muncă și de a compensa orele de muncă suplimentare cu ore libere remunerate, fapt care să fie prevăzut în contractele colective de muncă la nivel de unitate sau în contractele individuale de muncă.

 

Un tînăr a fost găsit înjunghiat sub un pod din Chișinău

Corpul neînsuflețit al unui tînăr a fost găsit zăcînd sub viaductul din sectorul Botanica al capitalei. Cazul a avut loc în după-amiaza zilei de joi, 9 iulie. Poliția a fost alertată de un trecător. La fața locului oamenii legii au stabilit că victima este un tînăr de aproximativ 18 ani. Medicii-legiști au examinat cadavrul și au depistat pe suprafața acestuia o plagă de cuțit în regiunea inimii.

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
05.04.24 - 19:01
01.04.24 - 12:46
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:16
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
05.04.24 - 17:07
07.04.24 - 00:09
09.04.24 - 00:59