REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (1 noiembrie 2019)

CEC va testa la 3 noiembrie un nou sistem de identificare a alegătorilor

La 3 noiembrie, în cadrul turului doi al alegerilor locale generale, Comisia Electorală Centrală /CEC/ va implementa un proiect-pilot de testare a sistemului de identificare a alegătorilor prin intermediul cititoarelor de coduri de bare. Potrivit datelor CEC, proiectul se va aplica în cadrul secţiilor de votare (nr. 1-70) din sectorul Botanica al municipiului Chişinău. Sistemul a fost testat şi la 20 octombrie şi deja și-a demonstrat eficiența prin reducerea timpului necesar la identificarea alegătorului în aplicația „Prezența la vot”.

 

Primele 50 mii doze de vaccin antigripal vor ajunge în R. Moldova

Primele 50 mii de doze de vaccin antigripal vor ajunge în R. Moldova la 5 noiembrie. Restul de 150 mii doze urmează să fie livrate în următoarele săptămîni. Ştefan Gheorghiţă, şef de secţie la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, a menţionat că primele 50 mii doze de vaccin fac parte din lotul de 100 mii de doze cumpărat de stat prin intermediul Companiei Naţionale pentru Asigurări în Medicină. Costul unei doze de vaccin este de 120 lei.

 

Niciunul dintre candidați nu a promovat concursul pentru funcția de director al Serviciului Vamal

Funcția de director al Serviciului Vamal rămîne vacantă în continuare. Niciunul dintre candidați nu a promovat concursul pentru această funcție. Anunțul a fost făcut de către membrii Comisiei pentru selectarea directorului Serviciului Vamal, după proba interviului care a avut loc joi, 31 octombrie, în cadrul unei ședințe publice.

 

Președintele R. Moldova a vizitat Universitatea de Stat de Medicină

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a vizitat Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, la invitația rectorului acestei instituții, Emil Ceban. Șeful statului a luat cunoștință de activitatea instituției care instruiește cadre medicale şi farmaceutice în conformitate cu viziunile moderne şi exigenţele internaţionale de formare a viitorilor specialişti. Igor Dodon a făcut un schimb de opinii cu membrii Senatului universitar, ai Consiliului de administrație și Asociației studenților și rezidenților în medicină, în contextul schimbărilor ce au avut loc recent în conducerea instituției.

 

La început de noiembrie, euro se va scumpi

În primele zile ale lunii noiembrie, moneda unică europeană se va scumpi cu șapte bani, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar prezentate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, euro va costa în următoarele trei zile 19 lei și 55 de bani. Totodată, dolarul american își va păstra prețul de 17 lei și 53 de bani. Leul românesc se va scumpi cu un ban, pînă la nivelul de 4 lei și 10 bani. Pentru hrivna ucraineană și rubla rusească, BNM a stabilit cotații identice celor înregistrate ieri. Astfel, rubla va costa în continuare 27 de bani, iar hrivna va rămîne la prețul de 70 de bani.

 

Aproape jumătate dintre blocurile din capitală au fost conectate la agentul termic

Peste 1200 de blocuri de locuințe cu încălzire centralizată din capitală, din totalul celor 2731, au fost conectate la agentul termic. Anunțul a fost făcut joi, 31 octombrie, de primăria Chișinău. Autoritățile au specificat că toate grădinițele din capitală beneficiază de încălzire, livrată centralizat. Totodată, doar 30 de instituții de învățămînt preuniversitar au primit căldură, ceea ce constituie 21% din totalul celor 140. Restul școlilor urmează a fi asigurate cu agent termic după reîntoarcerea elevilor din vacanța de toamnă, adică la 4 noiembrie. Și instituțiile medicale din capitală sînt conectate la agent termic, în proporție de 70 la sută sau 44 de unități din totalul de 63.

 

R. Moldova va primi o nouă tranșă de suport bugetar din partea UE

Comisia Europeană a aprobat miercuri, 30 octombrie, la Bruxelles, acordarea R. Moldova a noii tranșe de suport bugetar de 24,85 milioane de euro. Cetățenii vor beneficia de îmbunătățirea serviciilor polițienești, creșterea oportunităților economice în agricultură și dezvoltare rurală în baza acestui sprijin din partea UE. Pe direcția continuării reformei poliției, banii sînt alocați pentru îmbunătățirea condițiilor și calității studiilor în centrele de instruire și excelență pentru polițiști, implementarea unui sistem de formare profesională continuă pentru aceștia și pentru îmbunătățirea condițiilor din izolatoarele de detenție preventivă.

 

Presiunile inflaționiste vor continua pînă la sfîrșitul anului curent, prognozează BNM

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se va menține la nivelul actual de 7,5 la sută anual. Decizia a fost luată, cu vot unanim, de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Totodată, potrivit BNM, vor rămîne nemodificate și valorile altor instrumente de politică monetară: 10,5 la sută anual pentru ratele de dobîndă la creditele overnight și 4,5 la sută anual la depozitele overnight. Comitetul executiv a mai decis că normele rezervelor obligatorii se vor menține la nivelul actual de 42,5 la sută și, respectiv, 17,0 la sută din baza de calcul.

 

USAID va oferi granturi pentru extinderea suprafeţelor irigate

Proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova a lansat un nou apel de granturi pentru a susţine extinderea suprafeţelor irigate. Data limită de depunere a cererilor este 11 decembrie 2019. Proiectul anticipează acordarea în cadrul acestui apel de grant a aproximativ 1,4 milioane de lei. Valoarea unui grant poate varia între 300-700 de mii de lei, însă suma finală va depinde de activitățile prezentate în cererea de solicitare.

 

Mai mulți studenți străini au fost reținuți pentru trafic de droguri

Oamenii legii au destructurat o grupare criminală specializată în producerea și comercializarea drogurilor de tip marijuană și alte produse psihotrope, în sumă de circa 200 mii de lei. În acest caz au fost efectuate 34 de percheziții și au fost reținute opt persoane. Alte 10 persoane sînt cercetate în stare de libertate. Oamenii legii au documentat persoanele timp de 4 luni. În această perioadă, autoritățile au recepționat mai multe informații în care erau vizate persoane de origine străină, în special studenți ai USMF „N. Testemițanu” și Universității Agrare de Stat din Moldova, care cumpărau și ulterior vindeau droguri persoanelor apropiate. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele vizate riscă o pedeapsă cu închisoarea de pînă la 15 ani.

 

Ședința CSM a fost amînată din lipsă de cvorum

Ședința anunțată de membrii revocaţi ai Consiliului Superior al Magistraturii /CSM/ pentru ziua de 1 noiembrie nu a avut loc din lipsă de cvorum. Pe ordinea de zi a şedinţei erau incluse 13 subiecte, printre care şi numirea unui preşedinte interimar la Curtea Supremă de Justiție /CSJ/, după ce pe 23 septembrie 2019, pe numele fostului şef CSJ, Ion Druță, a fost pornită urmărirea penală pe faptul îmbogățirii ilicite.

 

CEC a început repartizarea buletinelor de vot pentru turul doi al alegerilor locale

Comisia Electorală Centrală /CEC/ a început în dimineaţa zilei de vineri, 1 noiembrie, repartizarea buletinelor de vot pentru turul doi al alegerilor locale care va avea loc duminică, 3 noiembrie. Potrivit datelor CEC, pe parcursul zilei de astăzi, buletinele de vot vor fi repartizate și transmise către consiliile electorale de circumscripție, astfel încît mîine, 2 noiembrie, să ajungă în fiecare secție de votare din localitățile unde va avea loc turul doi al alegerilor locale generale.

 

Un bărbat a fost reținut în cazul incendiului de la Buiucani

Un bărbat în vîrstă de 60 de ani a fost reținut pentru 72 de ore în cazul incendiului care s-a produs joi, 31 octombrie, într-un bloc de locuit din sectorul Buiucani al capitalei. În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru tentativă de omor. Informația a fost confirmată de ofițerului de presă al Direcției de poliție a municipiului Chișinău, Natalia Stati. 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40