REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (1 martie 2019)

Pompierii avertizează cetăţenii să nu dea foc frunzelor şi vegetaţiei uscate

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au intervenit la lichidarea a peste 56 focare de vegetație. În contextul Codului galben de vînt emis de meteorologi, pompierii vin cu avertizări către populaţie să nu incendieze vegetaţia uscată, deoarece focul se poate răspîndi pe arii extinse. Ofiţerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, a specificat că, în urma celor 56 de incendii, au fost afectate 194 hectare de teren. Conform datelor statistice, de la începutul anului 2019, în Republica Moldova au avut loc 212 incendii.

 

Peste 160 de companii participă la expoziția „Beauty-2019”

Peste 160 de companii participă la cea de-a XXII-a ediție a expoziției internaționale specializate de cosmetice, parfumerie și echipamente pentru industria frumuseții, care a fost inaugurată la centrul „Moldexpo” din capitală. La eveniment iau parte companii din mai multe țări, printre care Italia, România, Rusia, Turcia, Ucraina și R. Moldova. Acestea prezintă cele mai noi produse din industria de profil. Expoziția va fi deschisă pînă la 3 martie.

 

Japonia a oferit R. Moldova peste 230 mii de dolari pentru trei proiecte

Guvernul Japoniei a oferit granturi în valoare de peste 230 mii dolari pentru finanțarea a trei proiecte de securitate umană în R. Moldova în cadrul programului „Kusanone”. Primul proiect care va beneficia de finanțare vizează îmbunătățirea condițiilor de învățămînt la Școala de Arte pentru Copii „Maria Cebotari” din Cahul. Pentru asta instituția va primi un grant în sumă de peste 89 mii dolari. Alte circa 79 mii de dolari vor fi destinate modernizării echipamentului medical la Spitalul raional Rezina. Cel de-al treilea proiect presupune modernizarea unei grădinițe din satul Sireți, raionul Strășeni.

 

Clubul Zimbru Chișinău va evolua în continuare în campionatele naționale de fotbal

Echipa de fotbal Zimbru Chișinău va participa în continuare la campionatele naționale, a declarat președintele clubului Nicolae Ciornîi. ”Am ținut cont de opiniile fanilor echipei, federației naționale de profil cînd am luat această decizie. Anterior am anunțat că ne retragem din Divizia Națională din cauza dificultăților de ordin financiar. Zimbru este în prezent unicul club de fotbal din capitală, dar cu regret nu este ajutat”, a declarat Nicolae Ciornîi.

 

Artişti din 14 ţări vor participa la Festivalul „Mărţişor”, ediţia 2019

Artiști din Armenia, Austria, China, Franța, Federația Rusă, Italia, Letonia, Marea Britanie, România, Serbia, Spania, SUA, Ucraina și R. Moldova vor participa la cea de-a 53-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”, care se va desfăşura în perioada 1-10 martie la Chișinău și în teritoriu. În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a menționat că ”Mărțișor” este cel mai longeviv festival și unul dintre cele mai importante evenimente cultural-artistice din țara noastră.

 

Compozitorul Eugen Doga își sărbătorește cea de-a 82-a aniversare

Compozitorul Eugen Doga, Artist al Poporului, laureat al Premiului Naţional, deţinător al ”Ordinului Republicii”, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a împlinit astăzi 82 de ani. Într-un interviu recent Eugen Doga a afirmat că în 2018, a avut mai multe concerte în diverse orașe ale lumii: la Cluj-Napoca, Viena, Bruxelles, Ankara, Nijnii Novgorod etc.

 

Autoritățile capitalei vor procura 15 apartamente pentru cazarea persoanelor în situații de urgență

Primăria municipiului Chișinău va procura 15 apartamente destinate cazării temporare a persoanelor aflate în situații de urgență. Anunțul a fost plasat pe platforma electronică www.achiziții.md de Direcția generală locativ-comunală și amenajare a Primăriei municipiului Chișinău. În urma licitației, vor fi procurate trei apartamente cu două camere și alte 12 locuințe cu o singură cameră. Pentru asta este nevoie de 8,4 mln de lei, bani care au fost planificați în bugetul municipal pe anul 2019.

 

PDM a chemat la negocieri doar pe reprezentanţii blocului „ACUM”

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a transmis scrisori reprezentanților blocului politic „ACUM” pentru a începe negocierile de creare a unei noi coaliții de guvernare. Anunțul a fost făcut vineri, 1 martie, de vicepreședintele PDM Vladimir Cebotari. El a adăugat că formațiunea pe care o reprezintă a transmis scrisori cu îndemn la negocieri doar reprezentanților din blocul „ACUM”, fiind excluse pentru moment alte scenarii.

 

Fiscul a acumulat venituri de circa 5,6 miliarde de lei

Veniturile acumulate de Serviciul Fiscal de Stat la Bugetul public naţional (BPN) în lunile ianuarie-februarie 2019 au crescut, comparativ cu perioada similară a anului 2018, cu 9,2%. Astfel, în perioada de referinţă, au fost înregistrate încasări în sumă de 5,6 miliarde lei. În raport cu aceleaşi luni din anul precedent, s-a înregistrat o creştere cu 473 milioane lei. La Fondurile asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală, s-au acumulat circa 705,2 milioane lei, cifră ce constituie cu 132,8 milioane lei mai mult comparativ cu lunile ianuarie şi februarie ale anului 2018, sau o creştere cu 23,2%.