REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (1 februarie 2019)

Sesiunea de primăvară a parlamentului va începe la 4 februarie

Sesiunea de primăvară a parlamentului va începe pe data de 4 februarie 2019. Președintele parlamentului Andrian Candu a semnat o dispoziție în acest sens. Începînd cu săptămîna viitoare, deputații își vor relua activitatea în organele de lucru ale parlamentului. Miercuri, 6 februarie, va avea loc ședința Biroului permanent al parlamentului, care va stabili data primei ședințe plenare din sesiunea de primăvară.

 

Cca 400 de mii de dolari vor fi investiţi în dezvoltarea sistemului de irigare

Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova) va aloca în acest an circa 400 de mii de dolari pentru proiecte investiționale, în scopul extinderii ariilor de irigare din ţara noastră. Declaraţia a fost făcută de Valentina Badrajan, director executiv al FDD Moldova, în cadrul unei întruniri cu participarea fermierilor, autorităţilor publice şi partenerilor de dezvoltare, unde s-a discutat despre renovarea sistemului de irigare din R. Moldova.

 

Șeful Biroului politici de reintegrare a avut o întrevedere cu conducerea Misiunii OSCE în R. Moldova

Șeful Biroului politici de reintegrare, Marian Gherman a avut o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în R. Moldova, Claus Neukirch. Dialogul s-a concentrat pe aspecte referitoare la procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană și pe necesitatea asigurării unei dinamici continue a interacțiunii în cadrul tuturor platformelor de negocieri existente. Totodată, șeful Biroului politici de reintegrare a adus în atenție recentele provocări generate de către reprezentanții de la Tiraspol în privința s. Varnița din raionul Anenii Noi în contextul semnării pe 25 ianuarie curent a unei decizii în care se spune că localitatea respectivă se află sub controlul provizoriu al R. Moldova.

 

Codul galben de ceata a fost prelungit

Vineri, 1 februarie, vom avea precipitații în toate raioanele țării. Temperaturi de pîna la +12 grade ne așteaptă în următoarele zile. Meteorologii au prelungit codul galben de ceață. Potrivit meteorologilor, o masă de aer cald traversează teritoriul țării, astfel vom avea temperaturi care depășesc norma climatologică pentru această perioada pînă pe 4 februarie.

 

Zborurile pe Aeroportul Chișinău au fost blocate din cauza ceții

Zborurile pe Aeroportul Internațional Chișinău au fost blocate din cauza ceții dense. Aproape toate cursele aeriene au fost reținute sau anulate din cauza vizibilității reduse. Din după-amiaza zilei de ieri, doar cîteva aeronave au zburat și aterizat pe aeroport. Potrivit site aeroportului, în dimineața zilei de vineri, 1 februarie, au fost anulate cursele spre București, Sankt-Petersburg, Tel Aviv, Krasnodar, Kiev, Viena și două curse spre Istanbul. Totodată, se atestă rețineri la cursele spre Minsk, Bologna și Veneția.

 

De astăzi, polițele RCA și Carte Verde s-au ieftinit cu 15%

De la 1 februarie, șoferii vor achita mai puțin pentru perfectarea polițelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă și externă – RCA și Carte Verde. Acestea se vor ieftini cu 15 la sută. Astfel, dacă pînă în prezent asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă (RCA) costa 766 de lei, atunci de astăzi aceasta va fi mai ieftină cu 115 lei și va costa 651 de lei. Prețul poate varia în funcție de localitatea în care este înregistrat automobilul (cele mai scumpe taxe fiind în Chișinău) și experiența șoferului.

 

Ruta de troleibuz spre Durlești va fi lansată săptămîna viitoare

Ruta de troleibuz „str. V. Alecsandri – or. Durlești”, urmează a fi lansată începînd cu data de 4 februarie. Pe rută vor activa cinci unități noi cu propulsie autonomă, iar intervalul de circulație va fi de 16-17 min. Potrivit municipalității, lina nr. 35 face legătura între zona centrală a capitalei și orașul Durlești, pentru a rezolva problema asigurării cu transport a călătorilor din localitatea suburbană. Lungimea totală a liniei este de 18,4 km.

 

Au fost înregistrate circa 150 de mii de infecții respiratorii

În total, de la începutul sezonului rece au fost înregistrate circa 150 de mii de infecții respiratorii acute, 541 de cazuri de gripă clinică și 12 decese. Specialiștii de la Ministerul Sănătății spun că acualmente în R. Moldova funcționează sistemul de supraveghere epidemiologică și virusologică.

 

Încasările lunare ale Serviciului Fiscal le-au depăşit pe cele de la Vamă

Încasările lunare ale Serviciului Fiscal de Stat le-au depăşit pe cele provenite de la Vamă, a scris ministrul finanţelor, Ion Chicu, pe o rețea de socializare. Pentru prima dată în istoria țării încasarile lunare la acest buget pe intern le-au depășit pe cele provenite de la vamă. SFS a acumulat la bugetul de stat 1 301 885,7 mii lei, adică cu 11,4% mai mult ca în anul trecut. Cumulativ cu cele colectate de Serviciul Vamal (1 234 986,9 mii lei) și alte venituri, încasările în ianuarie 2019 le-au depășit pe cele din prima lună 2018 cu 177 mln.lei, sau 7,7%.

 

Au fost înregistrați 321 de concurenți pe circumscripții uninominale

Comisia Electorală Centrală anunță că perioada pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova, atît în circumscripția națională, cît și în circumscripțiile electorale uninominale s-a încheiat ieri, 31 ianuarie curent. În circumscripțiile electorale uninominale au fost înregistrați 321 de concurenți electorali, dintre care 57 de candidați la funcția de deputat sînt independenți, iar 264 reprezintă o formațiune politică. Cei mai mulți candidați la funcția de deputat, cîte 13, se atestă în circumscripția uninominală nr.50 la vest de R. Moldova și în circumscripția uninominală nr.51 SUA și Canada.