REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (9 octombrie 2019)

În următoarele zile, vremea se va încălzi

Vremea se va încălzi în următoarele zile, potrivit prognozelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Astfel, după mai multe zile în care temperaturile aerului au fost mai scăzute, iar meteorologii au emis și un cod galben de înghețuri, în perioada următoare sînt așteptate maxime de pînă la 25 grade Celsius, în condițiile unui cer variabil. În timpul nopții, termometrele vor indica cel mult 12 grade.

 

Un ghid cu recomandări privind exportul de fructe a fost lansat în R. Moldova

Proiectul USAID „Agricultura Performantă în Moldova” și Asociația Moldova-Fruct au lansat un Ghid cu recomandări privind exportul de fructe în containere maritime. Ghidul a fost prezentat producătorilor de fructe din Moldova interesați în exportul de fructe proaspete pe piețe îndepărtate, cum sînt cele din Golful Persic, Africa de Nord, Bangladesh, India etc. Publicația a fost elaborată în baza experienței exportatorilor care au expediat în containere maritime frigorifice fructe și struguri de masă în Orientul Mijlociu.

 

Euro și dolarul își vor continua ieftinirea

Dolarul american se va ieftini miercuri, 9 octombrie, cu patru bani și va avea o valoare de 17 lei și 66 de bani. Potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei, mai ieftină va fi și moneda unică europeană. Astfel, aceasta va costa 19 lei și 41 de bani, cu doi bani mai puțin decît ieri. Leul românesc se va deprecia cu un ban, pînă la prețul de 4 lei și 08 bani. Valoarea hrivnei ucrainene va rămîne neschimbată - la nivel de 71 de bani. Și cotația rublei rusești nu va suporta modificări. Aceasta va costa în continuare 27 de bani.

 

A început sezonul de vînătoare la rațe

Sezonul de vînătoare la rațe și lișițe a fost deschis. Păsările vor putea fi vînate pînă la 29 decembrie curent. În acest context, poliția a atenționat amatorii acestui gen de activitate să respecte toate regulile de securitate privind folosirea armelor. Astfel, pe un sector de un hectar, se permite să vîneze cel mult patru vînători și să se tragă numai în păsările care zboară, cu excepția păsărilor rănite căzute pe apă. De asemenea, pentru a evita accidentele, este interzis să se împuște în păsări la o distanță mai mare de 35-40 m sau dacă acestea zboară la o înălțime mai mică de 5 metri.

 

Ministrul Afacerilor Externe al României întreprinde o vizită la Chișinău

Ministrul Afacerilor Externe al României, Ramona Mănescu, va efectua miercuri, 9 octombrie, o vizită în R. Moldova, la invitația șefului diplomației moldovenești, Nicu Popescu. Pe agenda discuțiilor se află subiecte de actualitate ale agendei bilaterale, inclusiv stadiul de realizare a proiectelor prioritare în domeniul energetic, telecomunicațiilor, finanțelor publice și protecției mediului. Oficialul român va avea, de asemenea, o întrevedere cu prim-ministrul R. Moldova, Maia Sandu.

 

16 membri ai unui grup criminal organizat au fost reţinuţi de poliţie

Șaisprezece membri ai unui grup criminal organizat, suspectați de comiterea unor atacuri tîlhărești în zona de nord a țării, au fost reţinuţi de oamenii legii. Potrivit poliţiei, grupul criminal era condus de către persoane aflate în detenție, iar victimele hoţilor erau bătrînii. În urma investigațiilor efectuate, s-a stabilit că membrii grupului au organizat și comis în perioada anilor 2018-2019, în zona de nord a țării, cinci atacuri tîlhărești, în trei cazuri victimele au decedat. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecţii riscă o pedeapsă cu închisoare de pînă la 25 ani sau detenție pe viață.

 

PCCOCS a pus sechestru pe conturile a două întreprinderi din Briceni

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale /PCCOCS/, a anunțat că a dispus efectuarea perchezițiilor și aplicarea sechestrului în cazul a două întreprinderi din localitatea Drepcăuți, raionul Briceni, care au prelucrat peste 500 de hectare de pămînt împotriva voinței proprietarilor. Potrivit PCCOCS, conducerea celor două întreprinderi au adus proprietarilor de drept a terenurilor prejudicii de circa șase milioane de lei. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele implicate în acest caz riscă o pedeapsă cu închisoarea pentru un termen de pînă la opt ani.