REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (9 octombrie 2018)

Cetățenii au fost scutiți de prezentarea cazierului judiciar la solicitarea serviciilor prestate de ASP

Cetățenii nu vor mai trebui să prezinte cazierul judiciar contravențional atunci cînd vor solicita anumite servicii prestate de Agenția Servicii Publice (ASP). Informația din cazierul juridic va fi accesată de către instituție prin intermediul sistemelor informaționale. Decizia a fost luată după ce anterior Premierul Pavel Filip a solicitat simplificarea procedurilor și reducerea numărului de acte solicitate de la cetățeni. Pînă în prezent, ASP solicita cazierul contravențional la perfectarea unor servicii ce țin de documentarea conducătorilor auto și înmatricularea transportului. După operarea modificărilor, proprietarii de vehicule vor completa și anexa la cerere o declarație pe proprie răspundere privind pierderea, furtul sau deteriorarea acestora. Autoritățile au mai anunțat că în timpul apropiat polița de asigurare medicală, certificatul medical, patenta de întreprinzător și certificatul privind lipsa datoriilor la stat pe suport de hîrtie vor fi anulate.

 

Echipa de experți ai UE „Suport pentru dezvoltarea politicilor” și-a început activitatea

Echipa de experți din cadrul proiectului de asistență tehnică al Uniunii Europene „Suport pentru dezvoltarea politicilor” și-a început astăzi activitatea. Proiectul are un buget de 1,8 mil. euro și îi are ca beneficiari majori pe Cancelaria de Stat, Ministerul Finanțelor și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Obiectivul general al proiectului este realizarea unui proces reușit de reformă a administrației publice orizontale în vederea îmbunătățirii eficienței, eficacității și responsabilității APC și APL, precum și consolidarea capacității administrative a administrației publice.

 

Ministrul de externe a semnat Pactul lingvistic între R. Moldova și OIF

Pactul lingvistic dintre R. Moldova și Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) a fost semnat la Erevan de ministrul de externe al R. Moldova, Tudor Ulianovschi, și Secretarul General al OIF, Michaëlle Jean. Evenimentul a fost organizat în cadrul Summit-ului Internațional al Francofoniei. După semnarea documentului, ministrul Tudor Ulianovschi a declarat că diversitatea lingvistică este o valoare în R. Moldova, iar promovarea politicilor ce vizează plurilingvismul contribuie la o educație de calitate. Pactul lingvistic prevede cooperarea moldo-francofonă în cadrul proiectelor axate pe consolidarea predării și învățării limbii franceze.

 

Reprezentanții Blue Air au prezentat planurile de dezvoltare ale Air Moldova

Reprezentanții companiei aeriene românești Blue Air și ai celei moldovenești Air Moldova au prezentat, la Chișinău, planurile noii conduceri și ale investitorilor privind dezvoltarea operatorului moldovenesc. Marius Puiu, director general al Blue Air, a declarat că noii investitori își doresc majorarea flotei Air Moldova, a numărului rutelor operate și oferirea unor servicii la standarde înalte și la prețuri accesibile. El a comunicat că profilul, denumirea și identitatea Air Moldova nu se vor schimba, iar datoriile acesteia vor fi achitate în termen de 3-4 luni. Dzintars Pomers, directorul companiei „Civil Aviation Goup”, a precizat că noii proprietari vor trebui să înnoiască parcul de aeronave.

 

Guvernul Austriei va susţine un proiect de asigurare cu apă la Cantemir

Un proiect de asigurare cu apă şi canalizare va fi implementat, pînă în anul 2021, în raionul Cantemir. Un acord de cooperare în acest sens a fost semnat între Ministerul Agriculturii, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și autoritățile locale din orașul Cantemir. Conform documentului, Uniunea Europeană și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare vor aloca șase milioane de euro pentru realizarea proiectului “Consolidarea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare în zonele rurale axată pe evacuarea în siguranţă a apelor uzate în orașul Cantemir”. Proiectul mai prevede și construcția unei stații moderne de epurare a apelor uzate, construcția unui sistem de colectare și canalizare a apelor uzate pe o distanță de aproximativ 12 km, inclusiv stații de pompare. De asemenea, va fi optimizat sistemul existent de alimentare cu apă și vor fi dezvoltate capacitățile operatorului economic ce oferă servicii în acest sens.

 

De astăzi, posesorii de mașini cu numere neutre vor putea circula în traficul internațional

De marți, 9 octombrie, posesorii de automobile din stînga Nistrului cu numere de înmatriculare neutre sînt admiși în traficul rutier internațional. Plăcuțele au început să fie eliberate din 1 septembrie la birourile de înmatriculare ale Agenției Servicii Publice deschise la Tiraspol și Rîbnița. Numerele conțin cîte trei litere și cifre. Odată cu ele, proprietarii maşinilor obțin și un pașaport tehnic, iar pe vehicul trebuie să aplice şi stickerul cu simbolul "MD". Automobilele înmatriculate de autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol pot circula, ca o excepţie, doar în Ucraina şi Rusia.