REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (9 iulie 2018)

Tenismanul Radu Albot a jucat, în premieră, în turul trei la Wimbledon

Tenismanul moldovean Radu Albot s-a calificat și a jucat în premieră, în runda a treia a turneului de Mare Slam de la Wimbledon (Marea Britanie). El a evoluat în compania americanului John Isner, numărul 10 mondial, și a cedat în trei seturi (3-6, 3-6, 4-6). Jucătorul moldovean se clasează pe locul 92 în topul mondial. El a reușit în primul tur performanța de a-l elimina din concurs pe numărul 12 mondial, spaniolul Pablo Carreno Busta cu scorul 3-2. În runda a doua l-a învins cu același scor 3-2 pe slovenul Aljaz Bedene. Radu Albot este cel mai bun tenisman moldovean. El a obținut titlul de campion european Under-16, a cîștigat 14 turnee Futures, 6 Challenger.

 

Un lan de grîu a ars după ce s-a aprins de la un fulger

Un lan de circa 10 hectare de grîu a ars în raionul Ștefan Vodă, după ce s-a aprins de la un fulger. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, cazul s-a produs în localitatea Ștefănești. Lanul de grîu a luat foc după ce fulgerul a lovit cu putere. Fermierii au reușit să intervină și au stins incendiul cu mijloace proprii, fără a solicita ajutorul pompierilor. În urma intervenției rapide, s-a reușit a salva alte 200 ha de grîu. În urma acestui caz nimeni nu a avut de suferit. Recent IGSU a lansat o campanie de prevenire a incendiilor în perioada secerișului. Potrivit IGSU, în anul 2017 au avut loc 10 incendii în lanurile cu cereale.

 

La Tiraspol s-a desfășurat şedinţa ordinară a grupurilor de lucru

La sediul Misiunii OSCE din orașul Tiraspol a avut loc şedinţa grupurilor de lucru pentru ocrotirea sănătății. Delegaţia din partea Chişinăului a fost condusă de Secretarul de stat în domeniul asistenței medicale din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale, Rodica Scutelnic, coordonator al grupului de lucru. În cadrul ședinței au continuat discuțiile pe marginea potențialelor mecanisme de import a medicamentelor în regiunea transnistreană și de achiziționare a preparatelor medicale pentru persoanele ce suferă de HIV/SIDA și de tuberculoză. S-a convenit organizarea următoarei ședințe într-un format extins, la Chișinău, pentru a verifica și a analiza detaliat listele de medicamente (nomenclatoarele) dar și a evidenția riscurile și dificultățile ce pot apărea în procesul procurării medicamentelor.

 

Peste 30 de mii de elevi sînt chemați să se înscrie la licee

Luni, 9 iulie, a început perioada admiterii în licee. Peste 30 de mii de elevi care au absolvit clasa a IX-a în acest an vor putea depune actele pentru înscrierea la concurs. Prima etapă de admitere se va desfășura între 9 iulie și 27 iulie. Liceele care nu își vor completa toate locurile disponibile, vor organiza al doilea tur de admitere, între 6 și 15 august. Dosarul de participare trebuie să conțină certificatul de studii gimnaziale, certificatul medical, buletinul de identitate și patru poze. Pe 10 august vor fi anunțate rezultatele concursului de admitere. Între 13 și 14 august va fi prezentat raportul final privind rezultatele sesiunii de admitere în liceu

 

Militari moldoveni participă la un exerciţiu multinaţional în Ucraina

Un contingent al Armatei Naţionale va participa, în perioada 9-21 iulie curent, la exerciţiul multinaţional „Sea Breeze 2018”, care va avea loc la Centrul de instruire „Shirokiy Lan”, regiunea Mykolaiv, Ucraina. Potrivit comandantului Armatei Naţionale, Igor Cutie, scopul exerciţiului, la care vor fi detaşaţi 80 de militari din Brigada infanterie motorizată „Ştefan cel Mare”, este creşterea interoperabilităţii trupelor multinaţionale în operaţiuni de menţinere a păcii. La “Sea Breeze 2018” vor participa militari din Bulgaria, Marea Britanie, Italia, Grecia, Georgia, Danemarca, Estonia, Canada, Lituania, Republica Moldova, Norvegia, România, Polonia, Statele Unite, Turcia, Ucraina și Suedia. Armata Naţională participă la exerciţiul respectiv începînd cu 2007.