REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (9 ianuarie 2018)

Primăria capitalei subvenționează întreprinderile falimentare

Primăria capitalei a planificat pentru anul 2018 un Buget, care prevede venituri de 3,76 miliarde de lei şi cheltuieli de 4,05 miliarde de lei. Astfel deficitul acestuia va constitui circa 290 de milioane lei. Din banii respectivi peste 10% vor fi alocați pentru subvenţionarea a două întreprinderi municipale, Regia Transport Electric şi Parcul Urban de Autobuze. Regia Transport Electric va primi în 2018 circa 250 de milioane lei. Din această sumă circa 177 milioane lei sînt destinați pentru prestarea serviciilor de transport călători. Alte 72 de milioane lei sînt destinate pentru a finanţa asamblarea troleibuzelor cu mers automat. Pentru anul 2018, Regia planifică să acumuleze venituri de aproape 200 de milioane lei de la transportarea pasagerilor, în timp ce cheltuielile vor ajunge la 418 milioane lei.

 

Un nou inspectorat va fi creat în cadrul MAI

Autorităţile propun crearea, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a Inspectoratului protecţie internă şi anticorupţie. Noua structură va fi formată prin reorganizarea actualului Serviciu protecţie internă şi anticorupţie. Misiunea inspectoratului va consta în asigurarea securității interne a sistemului administrativ și structurilor organizaționale din sfera de competență a ministerului, protecția personalului acestora şi a informațiilor atribuite la secret de stat împotriva amenințărilor, vulnerabilităților și riscurilor. Structura respectivă va supraveghea și controla respectarea legislației şi disciplinei de serviciu de către personalul sistemului administrativ al ministerului, va preveni și va combate manifestările de corupție și conflictele de interes în care ar putea fi implicat acesta.

 

Inspectorii ecologici au ridicat mai multe plase interzise

Inspecția Ecologică Rezina în comun cu inspectorii Serviciului Piscicol au întreprins un raid anti-braconaj pe rîul Nistru. În cadrul acestuia, în regiunea satelor Solonceni și Tarasova, au fost ridicate șase plase cu lungimea totală de aproximativ 160 metri. Uneltele depistate au fost ridicate în vederea confiscării și nimicirii. Deși legislația R. Moldova interzice folosirea în pescuit a plaselor monofilament, procurarea și importul lor nu este reglementat.

 

Liderul transnistrean se declară sigur pe colaborarea cu Rusia

Așa-numitul președinte al autoproclamatei republici transnistrene, Vadim Krasnoselski, și-a declarat convingerea că și în anul 2018 va avea o colaborare intensă cu Rusia. Într-un apel către populația din stînga Nistrului, Krasnoselski a spus că pe parcursul anului 2017 au fost luate mai multe decizii importante, s-au înregistrat mai multe succese, ”grație colaborării intense cu Rusia”. El a mai mulțumit populației ”pentru activitate și răbdare în condiții dificile”.

 

Cu sprijinul UE în stînga Nistrului a fost deschis un Centru de consultanță în agricultura ecologică

Agricultorii de pe malul stîng al Nistrului vor putea beneficia de consultanță profesionistă în cadrul Centrului de consultanță în agricultură ecologică. Centrul a fost creat la inițiativa a patru asociații specializate din dreapta și stînga Nistrului, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Centrul activează în satul Sucleia și oferă consultații gratuite nu doar producătorilor agricoli, dar și micilor fermieri. Specialiștii săi promovează reducerea sau minimalizarea fertilizanților și a pesticidelor, respectarea asolamentului, implementarea tehnologiilor moderne în agricultură etc. Totodată, fermierii pot găsi informații despre posibilitățile de accesare a unor granturi și fonduri pentru dezvoltarea afacerilor în agricultura ecologică. Ideea de a crea acest centru vine dintr-un proiect în care au fost implicate patru asociații de pe ambele maluri ale rîului Nistrul - „Cutezătorul” şi „EcoAgriNord" din oraşul Făleşti, „Vitality" din Tiraspol şi „Belîi Most" din satul Chițcani, raionul Slobozia.