REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (9 decembrie 2019)

CEC a atribuit peste o sută mandate de consilier local

Comisia Electorală Centrală (CEC) a atribuit alte 107 mandate de consilier local în unele unități administrativ-teritoriale. În termen de 30 de zile din data aprobării hotărîrii, noii consilieri urmează să înlăture starea de incompatibilitate de funcții, în cazul survenirii acesteia. Potrivit prevederilor legale, mandatul de consilier este incompatibil cu exercitarea altei funcții de demnitate publică, calitatea de funcționar public în oficiile teritoriale ale Cancelariei de Stat, calitatea de funcționar public, de angajat în subdiviziunile autorităților administrației publice locale de același nivel și din aceeași unitate.

 

Un incendiu de proporţii s-a produs la o uzină din Rîbniţa

Un incendiu s-a produs duminică, 8 decembrie, la o uzină din oraşul Rîbniţa din autoproclamata republică moldovenească nistreană. Conform autorităţilor de la Tiraspol, focul a cuprins peste 500 de metri pătraţi din teritoriul fabricii, specializată în materiale neţesute. La lichidarea focului au fost antrenate trei echipaje de pompieri. Se cunoaşte deja că incendiul a fost provocat în urma unor lucrări de sudură.

 

Euro și dolarul se vor ieftini

La începutul săptămînii euro și dolarul se vor ieftini în raport cu leul moldovenesc, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar. Astfel, conform Băncii Naționale a Moldovei, euro va costa luni, 9 decembrie, 19 lei și 33 de bani, în descreștere cu cinci bani. Tot cu cinci bani se va deprecia și dolarul american, care va costa 17 lei și 42 de bani. Leul românesc va pierde un ban, pînă la nivelul oficial de 4 lei și 04 bani. Va rămîne neschimbată valoarea hrivnei ucrainene și cea a rublei rusești. Astfel, ultima va costa în continuare 27 de bani, iar hrivna va rămîne la prețul de 73 de bani.

 

Săptămîna următoare se aşteaptă a fi cu vreme frumoasă ziua şi ger noaptea

Săptămîna 9 – 15 decembrie va fi caracterizată de temperaturi generoase, ziua, şi ger noaptea, cu cer variabil, însorit, precum şi cu ploi în toate regiunile ţării. Conform meteorologilor, începutul săptămînii va bucura cu valori termice de-a dreptul primăvăratice, ajungînd pe parcursul zilei pînă la 10 grade Celsius. Noaptea, totuşi, iarna nu va ceda, pe întreg teritoriul ţării mercurul coborînd sub 0 grade. Această tendinţă meteorologică se va menţine şi în următoarele zile. Marţi şi miercuri, 10-11 decembrie, în raioanele din regiunile de nord şi centru se aşteaptă ploi de scurtă durată şi intensitate slabă. La sud, precipitaţii sînt posibile sîmbătă, 14 decembrie, cînd va ploua în toată ţara.

 

Premierul a vizitat Zona Economică Liberă Bălți

Aflat la Zona Economică Liberă Bălți, premierul Ion Chicu a vizitat fabricile de producere a două companii rezidente: Dräxlmaier, cu investiții germane, și Gebauer&Griller – cu capital austriac. Ambele întreprinderi sînt producătoare de cablaje industriale. Compania Dräxlmaier este cel mai mare investitor în ZEL Bălți și este specializată în producerea cablajelor auto pentru industria automotive. Prim-ministrul a discutat cu managementul companiilor despre cum decurge dezvoltarea afacerilor investitorilor, dar și provocările care le confruntă.

 

Şapte localităţi din centrul ţării pot începe lucrările în proiecte susţinute de UE

Şapte localităţi din centrul ţării au primit oficial documentaţia pentru proiecte de asigurare cu apă şi eficientizare energetică a clădirilor publice. Elaborarea acesteia a fost posibilă datorită suportului Uniunii Europene, oferit prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova). Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), Viorel Jardan, a mulţumit, în cadrul evenimentului, Uniunii Europene și GIZ Moldova pentru suportul acordat, implicarea activă în soluționarea problemelor oamenilor din regiune, precum și pentru asistenţa și lecțiile învățate în procesul de realizare a fazei de proiectare.

 

O femeie a decedat în urma unui incendiu

O femeie în vîrstă de 88 de ani și-a pierdut viața în urma unui incendiu izbucnit vineri, 6 decembrie, în localitatea Tartaul, raionul Cantemir. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), incendiul a cuprins bunurile din interiorul unei case bătrînești, iar încăperea a fost inundată cu fum dens. Incendiul s-a stins, fără a fi observat de oamenii din preajmă. Cadavrul proprietarii, care se presupune că s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la soba defectă, a fost depistat de feciorul acesteia, care ulterior a alertat serviciile de urgență.

 

Fondul Ecologic Naţional va finanţa proiectele care sînt în beneficiul oamenilor, conform MADRM

Fondul Ecologic Naţional (FEN) va finanţa doar proiectele asupra cărora se lucrează şi care sînt în beneficiul oamenilor. Declaraţia a fost făcută de Ion Perju, ministrul agriculturii. Potrivit conducerii ministerului de resort, toate proiectele aplicate şi gestionate de FEN vor fi monitorizate şi evaluate, astfel încît banii să fie valorificaţi eficient şi în domeniile necesare comunităţilor. „Avem proiecte lansate în 2014, 2015, la care s-a muncit foarte mult, cu atitudine responsabilă, şi unde a mai rămas de investit un milion-două de lei. Iată aceste programe vor avea, desigur, susţinere şi prioritate pentru a fi finalizate şi a fi operaţionale”, a explicat Dorin Andros, secretar de stat la MADRM.