REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (9 august 2018)

Solicitanții de servicii cadastrale și de stare civilă se vor putea programa prealabil

Programarea prealabilă este disponibilă acum și pentru serviciile cadastrale și cele de stare civilă prestate de Agenția Servicii Publice. Cetățenii se pot înscrie la oricare centru multifuncțional al ASP utilizînd Sistemul informaţional „Programare electronică”. Serviciul este gratuit.

 

Patru cetățeni ai R. Moldova, traumatizați în accidentul din Kaluga, au ajuns la Chișinău

Patru persoane traumatizate în urma tragicului accident din regiunea Kaluga, au ajuns în siguranță la Chișinău. Oamenii au ajuns în țară cu ruta Moscova – Chișinău fiind însoțiți de ofițerii IGSU. Medicii SMURD au însoțit oamenii care au suferit diferite traumatisme în urma accidentului, dar și le-au acordat ajutorul calificat în drum spre Republica Moldova. Totodată, în țară au fost aduse și corpurile neînsuflețite ale celor 6 cetățeni care și-au pierdut viața în urma accidentului.

 

Igor Dodon a înmînat distincții de stat unui grup de cetățeni ai R. Moldova

Șeful statului Igor Dodon a înmînat înalte distincții de stat unui grup de cetățeni ai Republicii Moldova, conferite anterior, prin decrete prezidențiale, în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite față de stat, pentru muncă îndelungată și ireproșabilă în domeniile în care activează. Persoanele care s-au învrednicit de distincții, reprezintă diverse domenii de activitate și sînt simpli cetățeni ai Republicii Moldova care contribuie zilnic la dezvoltarea și prosperarea statului nostru.

 

Președintele Parlamentului a discutat cu reprezentanții FMI și BM

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere cu Anna Akhalkatsi, Director de țară al Băncii Mondiale în Moldova și Volodymyr Tulin, Reprezentant Rezident al Fondului Monetar Internaţional (FMI). Părțile au discutat stadiul actual de cooperare, programul de reforme şi politicile de dezvoltare promovate de autorități, precum și proiectele în desfășurare. Andrian Candu a anunțat despre deschiderea autorităților pentru examinarea analizei de impact pe care partenerii urmează să o facă pentru reforma fiscală, stimularea fiscală și declararea voluntară, adoptate recent de Parlament. Reprezentanții FMI și BM au menționat dinamica proiectelor investiționale.

 

Cetățenii din diasporă vor primi pașaportul turistului

Moldovenii din diasporă, care revin acasă, în luna august, au parte de surprize frumoase. La punctul de trecere a frontierei primesc o broșură de cupoane de reducere în formă de pașaport al turistului, valabil în perioada august - octombrie 2018. Evenimentul face parte din campania națională „Fii Oaspetele Nostru”, care scoate la iveală ospitalitatea, drept trăsătura de bază a poporului moldovean. Cetățenii din diasporă sînt invitați să fie turiști la ei acasă și cunoscînd tezaurul turistic să devină ambasadori ai turismului invitînd și alți oaspeți și turiști.