REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (9 aprilie 2019)

Autoritățile locale pot obține granturi în cadrul programului „DAR 1+3”

Biroul relații cu diaspora a lansat proiectul de granturi în cadrul Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”. Dosarele pot fi depuse pînă la data de 11 mai 2019. La program pot aplica autoritățile publice locale de nivelul I în comun cu asociațiile/membrii diasporei, asociațiile de băștinași, grupurile de inițiativă ale cetățenilor stabiliți în străinătate sau reveniți, partenerii de dezvoltare/donatorii. Finanțarea proiectelor din cadrul Programului se va efectua în baza formulei „1+3”, avînd următorii parteneri: diaspora, Guvernul R. Moldova, autoritățile publice locale și partenerii de dezvoltare/donatorii.

 

La guvern a avut loc o ședință cu beneficiarii Programului activităților de reintegrare

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a convocat o ședință cu reprezentanții autorităților publice locale și centrale, beneficiare de alocații prin intermediul Programului activităților de reintegrare a țării pentru anul 2019. În cadrul discuției cu primarii și reprezentanții autorităților publice centrale au fost abordate aspecte privind modalitatea de valorificare a resurselor financiare alocate, dar și evidența strictă și utilizarea conformă a acestora. S-a atras atenția asupra necesității de a implementa eficient și transparent fiecare proiect, cu respectarea rigorilor stabilite.

 

Premierul Pavel Filip l-a primit pe ambasadorul Ucrainei în R. Moldova

Prim-ministrul Pavel Filip s-a întîlnit cu ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Ivan Gnatîşin. Oficialii au discutat despre stadiul actual şi perspectivele relațiilor bilaterale moldo-ucrainene. Părțile au constatat rezultatele bune ale cooperării bilaterale în ultimii ani. În mod special a fost evidențiate controlul comun la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean, care sporește securitatea în regiune, deschiderea podului Unguri-Bronnița pe rîul Nistru și liberalizarea transportului auto și aerian între țări.

 

A fost lansată o campanie de prevenire a corupţiei în sistemul medical

Centrul Național Anticorupție /CNA/ și Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale /MSMPS/ au lansat o campanie de prevenire și combatere a corupției în sistemul de sănătate cu genericul “Corupţia dăunează grav sănătăţii”. În cadrul evenimentului, conducerea MSMPS și CNA au semnat un acord de colaborare, potrivit căruia instruirile anticorupţie vor fi organizate zilnic pe parcursul a trei luni (aprilie-iunie). Conform unui studiu realizat recent în R. Moldova, plățile neformale în sistemul de sănătate constituie anual circa 300 milioane de lei.

 

În capitală va fi creat un centru pentru copii care suferă de autism

În Chișinău va fi creat un Centru destinat copiilor care suferă de autism, a anunțat primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu. Potrivit lui Codreanu, spațiul pentru viitorul Centru a fost deja identificat. Acesta se află în sectorul Rîșcani al capitalei și are 200 metri pătrați. Primarul nu a precizat cîți bani sînt necesari pentru deschiderea Centrului. În cadrul noului Centru, copiii vor beneficia inclusiv de servicii de psihopedagogie, iar părinții își vor putea lăsa micuții în grija angajaților chiar și pentru cîteva ore.

 

O acțiune de salubrizare a parcurilor va fi organizată sîmbătă în capitală

Locuitorii capitalei sînt îndemnați să participe sîmbătă, 13 aprilie curent, la o acțiune de salubrizare a parcurilor din Chișinău. Anunțul a fost făcut la ședința săptămînală a serviciilor primăriei de șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare, Ion Burdiumov. Primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu a îndemnat toți angajații primăriei, preturilor de sector, direcțiilor și întreprinderilor municipale să se alăture acțiunii.