REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (8 octombrie 2018)

știgătorii concursului „Polobocul de Aur 2018” au fost premiați la Ziua Națională a Vinului

Cîștigătorii concursului „Polobocul de Aur 2018” au fost premiați în cadrul Zilei Naționale a Vinului. La ediția a XVI-a a Concursului pentru cel mai bun vin de casă „Polobocul de Aur”, au concurat peste 400 de vinuri de casă, iar 105 au ajuns la etapa națională, potrivit Camerei de Comerț și Industrie (CCI). Vinurile de casă, prezentate de gospodari la concurs, au fost apreciate de către degustători profesioniști. Președintele CCI, Sergiu Harea, a menționat că, pe an ce trece, tot mai mulți vinificatori participă la acest concurs, iar „Polobocul de Aur” obține o popularitate din ce în ce mai mare. Astfel, din soiuri tehnice, cel mai bun vin alb a fost produs de Tatiana Agaci din Buțeni, Hîncești, iar pentru cel mai bun vin roșu a fost premiat Serghei Sarî din Comrat. Învingător la nominalizarea „Vin roze” a devenit Igor Donțu din Căușeni.

 

Explozia din sectorul Rîșcani al capitalei ar fi fost cauzată de o butelie de gaz

Deflagrația produsă într-un bloc de locuit din capitală ar fi fost cauzată, potrivit informațiilor preliminare, de o butelie de gaz. În rezultatul exploziei, trei persoane și-au pierdut viața și altele 10 au fost traumatizate. Persoanele afectate vor fi asigurate cu locuri provizorii de trai. Autoritățile vor examina posibilitatea acordării ajutoarelor financiare celor care au avut de suferit. În dimineața zilei de duminică, 7 octombrie, Premierul Pavel Filip a convocat ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Premierul a declarat că în prezent prioritar este acordarea asistenței medicale celor afectați și asigurarea acestora cu locuri provizorii de trai.

 

R. Moldova ar putea avea bancnote din POLIMER ca în România

Anunțul despre schimbarea banilor în R. Moldova a fost făcut în cadrul prezentării Raportului anual 2017 al Băncii Naționale a Moldovei la Comisia economie, buget și finanțe din Parlament. Potrivit raportorului, în anul 2019 ar putea apărea bancnote de polimer. Astfel bancnotele din hîrtie vor fi schimbate cu cele din polimer. Guvernatorul Băncii Centrale, Sergiu Cioclea, a declarat că va fi organizată o licitaţie pentru a identificarea unei companie care va fabrica bancnotele din polimer. La începutul acestui an, BNM a introdus monede metalice de 1 leu și 2 lei, proiectul fiind extins cu însemnele monetare de 5 lei și 10 lei.

 

Ministrul moldovean de Externe pleacă la Erevan

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, va participa, în perioada 8-9 octombrie curent, la Conferinţa Ministerială a Francofoniei (CMF) din cadrul celui de-al XVII-lea Summit Internaţional al Francofoniei. Evenimentul are loc în capitala Armeniei, orașul Erevan. Vor fi discutate subiecte privind evoluţiile recente în promovarea limbii franceze şi a valorilor francofone ale diversităţii culturale, păcii, democraţiei şi drepturilor omului, educaţiei, dezvoltării durabile, tehnologiilor digitale, a strategiei pentru tineri.

 

Șeful statului va oferi ajutor material sinistraților în urma deflagrației din сapitală

Președintele R. Moldova Igor Dodon a solicitat tuturor serviciilor operative întreaga informaţie despre circumstanţele şi consecințele exploziei care s-a produs în blocul de locuit nr. 11/5, de pe bulevardul Moscovei. Potrivit informaţiilor preliminare, au decedat trei persoane, inclusiv un copil; şapte persoane, inclusiv un pompier, au fost rănite. Igor Dodon a exprimat sincere condoleanţe rudelor persoanelor decedate. ”Sînt dispus să ofer sprijin, inclusiv material, tuturor familiilor care au avut de suferit, în special celor care au rămas fără locuinţe. Este foarte important să nu admitem ca oamenii să rămînă în stradă în perioada rece a anului”, a menționat șeful statului.

 

Tarifele de roaming ar putea fi eliminate între țările GUAM

Cetățenii din Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și R. Moldova ar putea vorbi la telefon fără a achita tarife de roaming. Subiectul a fost discutat în cadrul reuniunii șefilor de Guverne GUAM. Premierul Pavel Filip a discutat despre eliminarea tarifelor de roaming între România și R. Moldova cu ministrul român al Economiei, Dănuț Andrușca, aflat în vizită la Chișinău în luna mai. De asemenea, subiectul eliminării tarifelor de roaming cu țările Uniunii Europene a fost discutat și în cadrul summit-ului Parteneriatului Estic de la Bruxelles, la care a participat și prim-ministrul.

 

Lichiditatea băncilor rămîne mult peste limitele reglementate, constată experții

Lichiditatea băncilor rămîne mult peste limitele reglementate, atingînd un nivel de 56 la sută, ceea ce semnifică că mai bine de jumătate din expunerile băncilor sînt reprezentate de active lichide. În aceste condiții, băncile continuă acumularea de profit, acesta atingînd nivelul de 1,2 miliarde de dolari SUA la sfîrșitul lunii august, constată Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în analiza privind clasamentul performanței bancare. Potrivit experților, creditarea bancară înregistrează o ușoară dinamizare susținută preponderent de creditele acordate către persoanele fizice. Cu toate acestea, în pofida micșorării ratelor de dobîndă, agenții economici par a fi atrași de finanțarea nebancară. Topul Clasamentului performanței bancare, la sfîrșitul lunii august 2018, era condus în continuare de trei bănci calificate drept de importanță sistemică pentru sistemul bancar și financiar național - Moldova-Agroindbank, urmată de MobiasBanca și Moldindconbank.